Besplatna vs. Premium WordPress tema – koju odabrati?

Registrovali ste domen, zakupili hosting i instalirali WordPress? Na pravom ste mestu – sledeći korak je izbor WordPress teme! Međutim, veliki broj ljudi se u ovom koraku nalazi pred dilemom – da li odabrati besplatnu ili plaćenu temu?

Za mnoge koji se tek upoznaju sa WordPress platformom i/ili počinju svoje online putovanje od nule, besplatna WordPress tema svakako izgleda primamljivije. Logika je jasna – ukoliko već postoji besplatna opcija koja dovoljno dobro funkcioniše, zašto bi neko izdvajao novac za premium verziju? Svakako, ovakvo razmišljanje ima smisla, ali ne održava nužno i razmišljanje na duže staze.

U ovom članku želimo da vam pomognemo da napravite pravi izbor i odaberete temu za svoj sajt.

Koliko WordPress tema postoji na tržištu?

Prema zvaničnom WordPress direktorijumu trenutno postoji preko 8.000 WordPress tema sa GPL (eng. General Public Licence) licencom. Ako ovome dodamo i WordPress teme dostupne izvan zvaničnog WordPress repozitorijuma, možemo dobiti grubu procenu od oko 31.000 WordPress tema. (izvor: ScepterMarketing).

 

wordpress themes
Izvor ScepterMarketing maj 2020

Prednosti besplatnih WordPress tema

Ulaganje = 0 dinara

WordPress tema bez dodatnih ulaganja je dobra opcija za nove sajtove, ljude koji vole da eksperimentišu i stalno nešto menjaju na svom sajtu. Potpuno besplatno, možete odabrati jednu od hiljada dostupnih WordPress tema, testirati je ili čak i odbaciti ukoliko ne ispunjava vaše zahteve.

Zvanično su odobrene i testirane

Sve WordPress teme dostupne u zvaničnom WordPress direktorijumu prošle su kroz više koraka provere i testiranja i moraju da se pridržavaju obaveznih smernica pre nego što budu odobrene. Neke od stavki koje svaka tema mora ispuniti su:

  • kompatibilnost sa GPL licencom
  • poštovanje sigurnosnih standarda
  • kompatibilnost za WordPress Coding standardima
  • korišćenje WordPress funkcija, hook-ova, filterа i bibliotekа (videti članak: WordPress terminologija za početnike)
Wordpress themes review process
Izvor makewordpressorg

Jednostavnost

Besplatne WordPress teme su jednostavne za upotrebu i uglavnom se prave sa idejom da se čak i apsolutni početnici mogu snaći, te imaju prilično minimalistički dizajn, bez velikog broja funkcija i vidžeta. U tom pogledu, čak i programeri koji se bave pregledom i odobravanjem tema koje ulaze u zvanični WordPress repozitorijum vrše testiranje teme kako bi utvrdili da ih mogu koristiti i početnici.

Takođe, ove besplatne teme su obično kompatibilne i sa većinom dodataka za WordPress. Na kraju, ali ne i najmanje važno, manje funkcija i jednostavnost teme znači i bolju brzinu učitavanja sajta.

Nedostaci besplatnih WordPress tema

Jednostavnost može biti i mana

Manje funkcija i minimalistički dizajn možda odgovaraju sajtu koji je namenjen za blogovanje, ali komplikovaniji sajtovi mogu zahtevati više funkcija, mogućnost personalizacije i prilagođavanja. Besplatne WordPress teme koje se ne nalaze u zvaničnom WordPress repozitorijumu tema mogu biti loše kodirane, što bi moglo  dovesti do toga da vaš sajt usled sigurnosnih propusta bude meta hakovanja.

Izgled kao i milioni drugih

Neke besplatne WordPress teme imaju preko milion preuzimanja! Samim tim nisu jedinstvene u poređenju sa Premium temama. Budući da ih svako može preuzeti, hiljade drugih sajtova koristiće istu temu, a to može biti problem imajući u vidu da je cilj svakog biznisa da se izdigne iznad konkurencije i izdvoji iz mase.

(Ne)redovno ažuriranje i nedostatak podrške

Veliki broj tema u okviru WordPress repozitorijuma se retko ažurira. Ovo može dovesti do toga da tema bude nekompatibilna sa novijim verzijama WordPressa, a vremenom i do sigurnosnih propusta.

Takođe, besplatne teme ne nude podršku ako postoji problem. Na nekim temama ima toliko saradnika da je teško ispratiti ko je autor teme ili programer. U slučajevima kada vam je neophodna pomoć morate se osloniti na pomoć treće strane, bilo da je u pitanju WordPress forum, Linkedin ili Facebook grupa.

Na šta obratiti pažnju prilikom izbora besplatne WordPress teme van zaničnog WordPress sajta

  • Pretražite temu na guglu. Ukucajte naziv teme da biste videli da li postoji negativna recenzija, twitter post ili članak o njoj;
  • Ako imate strpljenja i vremena za to, možete ručno pregledati fajlove u okviru teme. Najčešće lokacije za pronalaženje neželjenih povratnih linkova (eng. backlinks) su css i footer.php fajlovi;
  • Skenirajte temu na prisustvo virusa, npr. pomoću dodatka All In One WP Security & Firewall;
  • Ukoliko ste već instalirali temu na svoj WordPress, uradite skeniranje sajta koristeći Google Safe Browsing na sledećem linku https://transparencyreport.google.com/safe-browsing/search?url= (na kraju dodajte domen svog sajta);

Druga strana medalje – Premium WordPress teme

Postoji razlog zašto Premium teme imaju premium cene, one za razliku od besplatnih WordPress tema nude premium funkcije. Razmišljajte o plaćenim WordPress temama na sledeći način: pored domena i hostinga, one su jedna od prvih investicija za vaše online prisustvo. Kada govorimo o prednostima koje sa sobom donose premium teme možemo izdvojiti sledeće:

Podrška i dokumentacija

Mnoge plaćene WordPress teme sadrže detaljnu dokumentaciju u kojima se opisuje tema, kao i način na koji se koristi. Dokumentacija vam može pomoći da bolje upravljate temom i prilagodite je u skladu sa potrebama svog sajta. Pored toga, tu je i podrška koja obično uključuje javni forum, livechat ili podršku putem emaila.

Više funkcija

Ove WordPress teme dolaze sa dodatnim funkcijama koje omogućavaju bolje prilagođavanje. Funkcije mogu uključivati mogućnost third-party integracija, WordPress dodatke, skinove, kompatibilnost sa različitim web pregledačima i slično.

Češće ažuriranje

Za razliku od besplatnih WordPress tema, premium WordPress teme se generalno ćešće ažuriraju na nove verzije.

Uz zakup WordPress hosting usluge dobijate PREMIUM WordPress teme i dodatke potpuno BESPLATNO.

Da li postoje nedostaci?

Iako su funkcije koje plaćena WordPress tema nudi često dobra stvar, neke premium teme pate od „naduvavanja“. Ovo u osnovi znači da je tema prepuna karakteristika i funkcija koje mogu uticati na brzinu učitavanja sajta, a uz to mogu sadržati funkcionalnosti koja se neće u potpunosti iskoristiti. Takođe, iako je interval ažuriranja češći, uvek postoji opasnost da osoba koja je kreirala temu prestane da je ažurira, čime vremenom može dovesti do istog sigurnosnog problema sa kojim se suočavaju i korisnici bilo koje besplatne WordPress teme.

Zaključak

Kada se suočite sa dilemom „besplatna vs. premium tema“, pokušajte iskreno da odgovorite na sledeća pitanja:

  1. Koje su potrebe vašeg sajta? Da li on zahteva minimalne funkcionalnosti ili su neophodne složene modifikacije?
  2. Da li imate ograničen budžet ili ste spremni da uložite nešto novca?
  3. Koliko su vam estetika i jedinstvenost važni?
  4. Da li imate dovoljno tehničkog zanja da se sami pozabavite tehničkim problemima?

I besplatne i premium WordPress teme imaju svoje prednosti i svoje nedostake, te će izbor na kraju zavisiti od potreba vašeg sajta i raspoloživog budžeta i estetskih preferencija. Ukoliko posmatramo širu sliku, plaćena WordPress tema je dugoročno bolji izbor, ali je potpuno u redu da krenete sa besplatnom WordPress temom i nadogradite na plaćenu po potrebi.


Ako vam se svideo ovaj članak, još više će vam se dopasti naša WordPress hosting ponuda! Kreirali smo 100% optimizovan hosting za WordPress – dizajniran sa ciljem da vaš WordPress sajt funkcioniše savršeno bilo da kreirate blog, e-commerce prodavnicu ili prezentacioni sajt za sebe ili svoje klijente. Uz svaki paket uključen je dnevni bekap, hot caching i besplatne PREMIUM teme i dodaci. POGLEDAJ PAKETE

Ostavi komentar