Baza znanja > Kako mogu da upravljam email nalozima u cPanel-u?

Kako mogu da upravljam email nalozima u cPanel-u?

U okviru cPanel-a možete upravljati svojim email nalozima. Dozvoljena podešavanja email naloga se razlikuju u zavisnosti od toga da li se radi o podrazumevanom email nalogu (deafult email account), ili je reč o ostalim email nalozima kreiranim u okviru cPanel-a.

Podrazumevani email nalog (deafult email account)

Ovaj email nalog generiše sistem onda kada hosting provajder kreira cPanel nalog za vas. Format koji se koristi je [email protected], gde je account ime vašeg cPanel naloga, a domain je glavni domen.

Kod ovog tipa naloga ne postoji mogućnost preimenovanja, promene kvote ili brisanja naloga. Podešavanja ovog naloga možete videti na sledeći način:

 1. Ulogujte se u svoj cPanel nalog,
 2. U polje za pretragu u navigaciji ukucajte Email Accounts ili u okviru sekcije Email kliknite na opciju Email Accounts,
 3. Pronađite nalog ispred kojeg stoji oznaka Default. Kliknite Manage,
 4. U prozoru koji se otvorio imate mogućnost da proverite email (Check Mail), oslobodite prostor za email (Free up Email Storage) i upravljate podrazumevanom email adresom (Manage Default Address).

Ostali email nalozi

Nakon prijave na cPanel i klika na Email Accounts (prva dva koraka opisana u prethodnom pasusu), prikazaće vam se podrazumevani email nalog, ali i lista svih kreiranih email naloga.

Upravljanje ovim nalozima moguće je klikom na dugme Manage pored email naloga čija podešavanja želite da promenite.

U novom prozoru koji se otvorio na raspolaganju su vam sledeće mogućnosti:

 • Check Email – prijava na email korišćenjem webmail interfejsa i provera pristiglih poruka.
 • Password – Promena lozinke za email nalog. Preporučujemo vam da odaberete jaku lozinku, koja sadrži kombinaciju velikih i malih slova, brojeva i simbola.
 • Storage Usage – pregled trenutnog prostora koji zauzima email nalog u odnosu na alociranu kvotu. U ovom segmentu možete promeniti kvotu za odabrani email nalog.
 • Restrictions – podešavanje ograničenja prilikom prijavljivanja, ali i primanja i slanja poruka.
 • Automatically Create Folders for Plus Addressing – automatsko kreiranje foldera kada odabrana email adresa primi poruku koja koristi plus addressing.
 • Delete Email Account – odabirom ove opcije trajno se brišu svi podaci vezani za email nalog

Takođe, sa desne strane na raspolaganju su vam brzi linkovi koji vam omogućavaju da oslobodite prostor koji zauzima email nalog, upravljate email filterima ili podesite slanje automatskih odgovora.

Da li vam je ovaj članak pomogao?

 • Comodo SSL
 • Mint Hosting je ovlašćeni registar za prodaju nacionalnih domena u Srbiji