Šta su SSL sertifikati?

Šta su SSL sertifikati?

SSL (eng. secure sockets layer) sertifikati predstavljaju sigurnosni protokol komunikacije na internetu i obezbeđuju šifrovanu komunikaciju na relaciji klijent – server, čime se prenos osetljivih podataka efikasno štiti od zloupotreba, ometanja ili prisluškivanja. Ukoliko se u svom poslovanju susrećete sa razmenom poverljivih informacija ili vam je posao usko vezan za realizovanje online transakcija, SSL sertifikati su nepohodan „alat“ u obezbeđivanju višeg nivoa sigurnosti i zaštite.

Na šta da obratim pažnju prilikom odabira SSL sertifikata?

U zavisnosti od potreba SSL sertifikat ti može pomoći da obezbediš jedan domen ili poddomen, sve poddomene u okviru jednog domena (Wildcard SSL) ili čak više različitih domena (Multi-domenski SSL).

Domenski SSL

Ovaj tip sertifikata se koristi za zaštitu jednog domena ili poddomena, na primer mint.rs ili moj.mint.rs

Pogledaj ponudu

Wildcard SSL

Wildcard SSL sertifikati se koriste za zaštitu više poddomena jednog domena i broj poddomena koji je zaštićen sertifikatom nije ograničen.

Na primer, Wildcard SSL sertifikat koji je izdat za *.mint.rs važi i za www.mint.rs, moj.mint.rs i mail.mint.rs

Pogledaj ponudu

Multi-domenski SSL

Multi-domenski SSL sertifikat se koristi za zaštitu više različitih domena odjednom. Ovaj tip sertifikata predstavlja odličan izbor za one koji na jednom serveru hostuju više različitih domena.

Pogledaj ponudu

Svaki SSL brend je poznat i kao Certificate Authority (CA). Zvanje CA dobijaju samo one organizacije koje su prošle rigorozne kontrole i poseduju sve neophodne sertifikate kako bi mogle da vrše izdavanje i potpisivanje SSL sertifikata.

Posao CA je da vrši provere korisnika koji zahteva izdavanje sertifikata i, ukoliko su svi uslovi ispunjeni, izda i potpiše SSL sertifikat.

Mint je sertifikovani distributer Comodo SSL sertifikata.

Validacija je jedna od najvažnijih karakteristika SSL sertifikata. Saznaj sve o različitim tipovima validacije i napravi pravi izbor.

Domenska validacija (DV)

SSL sertifikati koji zahtevaju validaciju domena spadaju u red osnovnih i pristupačnijih sertfikata.

Štite jedan domen ili poddomen, ne zahtevaju posebne provere i idealni su za zaštitu ličnog bloga. Izdavanje sertifikata moguće je u roku od 10 minuta.

Pogledaj ponudu

Validacija organizacije

Za izdavanje ove vrste SSL sertifikata neophodna je potvrda organizacije koja stoji iz domena.

Ovi sertifikati se preporučuju e-commerce sajtovima, a za njihovo izdavanje neophodno su dva to tri poslovna dana. Na taj način se obezbeđuje veći nivo sigurnosti.

Pogledaj ponudu

EV SSL sertfikati

Uz EV (Extended Validation) SSL sertifikate obezbeđuje se najviši nivo sigurnosti podataka i poverenja krajnih korisnika (Green Address Bar).

Međutim, ovaj tip sertifikata zahteva i najveći nivo provere organizacije pre samog izdavanja. Izdavanje SSL sertifikata može trajati i preko 10 dana.

Pogledaj ponudu

Kupovinom SSL sertifikata dobijaš

Site Seal

Site Seal

Jedan od glavnih razloga za odluku o kupovini SSL sertifikata jeste „Site seal“ – vizuelni pečat koji posetiocima daje do znanja da je Web sajt zaštićen. „Site seal“ se može vizuelno razlikovati u zavisnosti od toga koji SSL sertifikat odaberete. Svi SSL sertifikati u našoj ponudi poseduju ovu grafičku reprezentaciju zaštite.

Herojska podrška

Herojska podrška

Stručna i ljubazna tehnička podrška predstavlja važan deo Mint iskustva. Naš cilj je pružanje kvalitetne, pravovremene i profesionalne podrške svim korisnicima usluga. Za sve nedoumice ili savete dostupni smo 24/7.

Kompatibilnost sa svim desktop i mobilnim pretraživačima

Kompatibilnost sa svim desktop i mobilnim pretraživačima

Prilikom komunikacije pretraživača sa serverom vrši se provera validnosti i pouzdanosti SSL sertifikata. SSL sertifikati iz naše ponude kompatibilni su sa svim desktop i mobilnim pretraživačima, što znači da su prihvaćeni kao pouzdani.

Visok stepen enkripcije (od 256 do 1024bit)

Visok stepen enkripcije (od 256 do 1024bit)

Stepen sigurnosti određen je brojem bitova koji se koriste za generisanje ključa enkripcije, a koji se potom koristi za enkripciju podataka. SSL sertifikati iz naše ponude poseduju visok stepen enkripcije (od 256 do 1024bit). Na taj način, komunikacija na relaciji korisnik-server maksimalno je zaštićena.

Najčešće postavljana pitanja

SSL sertifikati čuvaju privatnost online interakcija čak i kada putuju preko javnog interneta, i ulivaju kupcima poverenje da je vaš sajt bezbedan za obavljanje transakcija, kao i drugih osetljivih operacija na Webu. Ako od korisnika vašeg Web sajta tražite da se prijave, ako unose lične podatke kao što su brojevi kreditnih kartica, ili na vašem sajtu mogu da vide neke poverljive podatke, onda morate da zaštitite privatnost tih podataka. Takođe morate da ih uverite da je vaš sajt autentičan.

SSL se takođe koristi za email servere, web aplikacije, server-to-server komunikaciju i još mnogo toga.

Sajtovi koji imaju SSL sertifikat bolje su rangirani od strane internet pretraživača, jer imaju prvenstvo u pretrazi.

Enkripcija je matematički proces kodiranja i dekodiranja informacija. Broj bitova (40-bit, 56-bit, 128-bit, 256-bit) govori o veličini ključa. Kao i duža lozinka, veći ključ ima više mogućih kombinacija. Šta više, 128-bitna enkripcija je jedan trilion puta jača od 40-bitne enkripcije. Kada se uspostavi kriptovana sesija, jačina se određuje na osnovu kapaciteta Web browsera, SSL sertifikata, Web servera i operativnog sistema na računaru koji pristupa sajtu.

Kada se browser ili operativni sistem susretne sa SSL ili Code Signing sertifikatom, proverava da li je sertifikat validan i pouzdan. SSL sertifikat je pouzdan ako ga je potpisalo pouzdano sertifikaciono telo ili ako su njegovi root sertifikati pre-instlirani u browseru.

Symantec, Comodo, Thawte i GeoTrust sertifikati su opšte prihvačeni kao pozdana tela i njihovi root sertifikati su preinstalirani u svim važnim web browserima.

Imaš pitanja? Pozovi naš info broj (381) 60 06 77 078

  • Comodo SSL
  • Mint Hosting je ovlašćeni registar za prodaju nacionalnih domena u Srbiji