Šta su UTM tagovi i zašto je važno da ih koristite?

Širom internet neba brojne studije i analize ukazuju na razliku između tradicionalnog i digitalnog marketinga. Jedna od stavki koja se uglavnom nametala kao bitna razlika jeste bolja mogućnost merenja i efikasnije praćenje korisničkog puta od prve interakcije do krajnje konverzije.

Zahvaljujući digitalnom maretingu i brojnim alatima, a pre svega tu govorimo o Google analitici (Google Analytics) možemo mnogo lakše saznati ko su naši posetioci, koje stranice posećuju, u kom momentu napuštaju sajt, na koji način dolaze do konverzije itd.

Kako je konverzija jedna od ključnih merila za praćenje uspešnosti jednog online biznisa, bilo da se radi o kupovini, prijavi na newsletter ili preuzimanju e-booka, jako je važno saznati na koji način su posetici došli na sajt pre nego su svoje putovanje završili (nadamo se) konverzijom.

Zamislite sledeću situaciju: Znate da je korisnik posetio sajt 6 puta pre nego je nešto kupio. Pre toga ste podelili link ka svom sajtu na društvenim mrežama, pokrenuli ste kampanju na Instagramu i poslali email svojim trenutnim korisnicima. Ukoliko ne znate sa koje kampanje ili kanala je poseta prvobitno došla nećete moći da “dodelite” konverziju pravom izvoru i utvrdite koji kanal vam je doneo ovu, ali i druge konverzije.

Google analitika i UTM tagovi su važni alati koji vam mogu pomoći upravo u tome.

Šta su UTM tagovi i zašto su važni?

UTM parametri predstavljaju blokove koji linku daju dodatnu vrednost, a Google analitici mogućnost da bolje utvrdi odakle poseta dolazi.

UTM parametri dakle pomažu u:

  • Identifikaciji izvora posete,
  • Organizaciji dolaznog saobraćaja,
  • Pripisuju konverziju ispravnom izvoru saobraćaja.

Koji UTM tagovi postoje?

UTM tagovi su kreirani od strane Urchin softvera i predstavljau set od 5 parametara koje možemo dodati linku koji upućuje na sajt. Oni su:

  • Campaign Source – utm_source
  • Campaign Medium – utm_medium
  • Campaign Name – utm_campaign
  • Campaign Term –utm_term
  • Campaign Content – utm_content

utm_source, utm_medium i utm_campaign su obavezna polja. Ukoliko je jedan izostavljen i drugi će biti zanemaren i saobraćaj će biti prijavljen kao direktna poseta (direct).

Ukoliko niste upoznati sa UTM tagovanjem linkova možda vam sve ovo do sada deluje malo komplikovano. U nastavku ćemo malo više reći o svakom parametru posebno, ali i dati konkretne primere kako bi vam bilo lakše da ove tagove primenite u svom slučaju.

utm_source

Vrednost utm_source parametra služi da Google analitici kaže na kojoj platformi ili alatu se tagovani link deli (na primer: Facebook, Google, Twitter, a u slučaju email saobraćaja npr. Mailchimp, MailerLite, Drip i slični alati)

utm_medium

utm_medium parametar ukazuje na to kako je neko došao na sajt, da li je u pitanju newsletter, poseta sa društvenih mreža, plaćena reklama ili nešto drugo.

Google analitika prepoznaje sledeće medium vrednosti:

  • organic – koristi se za saobraćaj koji dolazi preko pretraživača. Ne postoj imogućnost tagovanja linkova kada je organska pretraga u pitanju, ali Google analitika automatski detektuje saobraćaj koji dolazi sa pretraživača
  • cpc i ppc – koriste se za plaćene reklame (Cost Per Click i Pay Per Click)
  • cpm i display – koriste se za display i baner reklame
  • social – odnosi se na posetu koja dolazi sa društvenih mreža
  • referral – koristi se za identifikovanje saobraćaja koji dolazi sa drugih sajtova
  • affiliate – koristi se za identifikovanje saobraćaja koji dolazi od strane affiliate linkova ili affiliate marketing aktivnosti
  • email – koristi se saobraćaj koji dolazi putem emaila
  • (none) – koristi se u slučaju kada Google analitika ne može da pronađe izvor saobraćaja

utm_campaign

Unos ove vrednosti je važan, jer će pomoći u boljoj organizaciji i praćenju konrektnih marketinških napora. Kao utm_campaign vrednost može se staviti naziv interne kampanje, na primer:

Izvor posete source / medium utm_campaign predlog
Newsletter mailerlite / email Naziv email kampanje
Google Ads kampanja google / cpc Naziv kampanje u Google Ads
Facebook reklama facebook / cpc Naziv Facebook kampanje

utm_term

Vrednost ovog parametra zavisi od izvora posete. Prilikom izbora treba voditi računa o tome šta je ono što identifikuje link koji se taguje, da li je u pitanju email, posebna ad grupa, post na društvenim mrežama, naslov blog članka i slično.

Izvor posete source / medium utm_term predlog
Instagram Story instagram / social Naslov instagram storijae
Google Ads kampanja google / cpc Ključna reč
Facebook reklama facebook / cpc Naslov Facebook reklame
Newsletter mailchimp / email Subject poslatog mejla
Youtube youtube / social Naslov videa

utm_content

Prema Google-u utm_content je paramtar koji služi da razlikuje sličan sadržaj, na primer, CTA dugmiće u okviru emaila, linkove u blog članku, varijacije u A/B testiranju i slično. Ovo polje nije obavezno, ali može poslati dodatne informacije Google analitici.

Izvor posete utm_content predlog
Članak na blogu – Kategorija članka
– Autor članka
– Link u okviru teksta
Email – Ciljna grupa kojoj se email šalje
– Pozicija CTA dugmeta (header, footer, telo emaila)
– Datum slanja
Facebook reklama – Ciljna grupa
– Tip reklame (engagement, retargeting)
Youtube video – Autor youtube klipa
– Kategorija
– CTA link
– Dužina video klipa

Alati za tagovanje linkova? (UTM Campaign builder alati)

UTM parametri se dodaju linku zahvaljujući posebnim alatima. Svakako najpouzdaniji i besplatan alat za ovu namenu je Campaign URL Builder alat napravljen od strane Google-a.

Takođe, od koristi može biti i Google Chrome ekstenzija Google Analytics URL Builder.

Za praćenje posete na Android aplikaciji možete koristiti Google Play URL builder, a za iOS iOS Campaign Tracking URL builder.

Primer

Sada kada bliže znamo čemu služe UTM tagovi i putem kojih alata ih možemo koristiti, možemo ih primeniti i na konkretnom primeru.

Uzmimo primer ovog članka. Njegov link je https://mint.rs/blog/marketing/sta-su-utm-tagovi i želimo da ga podelimo na društvenoj mreži Facebook i pratimo posetu sa ove društvene mreže posebno. U tom slučaju tagovi bi bili sledeći:

Google Campaign URL builder

Nakon toga pojaviće se link:

share link google url builder

Klikom na Convert URL to Short link, možemo skratiti link kako bi vizuelno bolje izgledao prilikom deljenja na društvenim mrežama i drugim platformama.

bitly link shortener

Saobraćaj koji bude dolazio sa ovog linka može se pratiti u Google analitici na putanji: Acquisition – Campaigns – All Campaigns.

Saveti za bolju organizaciju

Iako je identifikacija odakle saobraćaj dolazi značajna, neophodno je voditi računa i o organizaciji i pravilnoj upotrebi parametara. Ovo je važno pre svega zbog adekvatnog praćenja u Google analitici. Pokušaćemo da objasnimo u nastavku o čemu se radi.

Uzmimo na primer da želimo da označimo link koji će biti promovisan na društvenoj mreži Facebook. Mogućnosti za UTM tagovanje mogu biti:

utm_source: Facebook, facebook.com, FB, fb, Fb-paid, facebookad..
utm_medium: CPC, paidad, ppc, PPC, ad..

Upotreba bilo kog od ovih parametara identifikovaće posetu kao plaćeni saobraćaj sa Facebooka, međutim, problem nastaje onog momenta kad se svaki sledeći put koristi drugačija kombinacija. Razlog za to može ležati u činjenici da u timu radi više ljudi i da svako koristi svoju kombinaciju paramtara. U tom slučaju Google analitika svaki sledeću kombinaciju posmatra posebno i izveštaj bi izgledao ovako:

source / medium Poseta Konverzija
facebook / Ad 5432 25
FB / paid-ad 346 1
Facebook / PAID 1209 7
fb / Ad 2500 12

Međutim, ono što želimo da postignemo pravilnim UTM tagovanjem sa parametrima koji su uvek isti je sledeći izveštaj, koji priznaćete, daje bolju sliku:

source / medium Poseta Konverzija
facebook / cpc 9487 45

Primeri dobre prakse

Svaka organizacija, tim ili pojedinac ima pravo da odluči na koji način će organizovati tagovanje svojih linkova i to na način koji najbolje odgovara njihovim potrebama, ali i pored toga postoje određeni standardi prilikom upotrebe UTM tagova koje je poželjno ispoštovati.

  • Koristite mala slova – “Email”, “e-mail” ili “email” Google analitika posmatra kao tri različite vrednosti
  • Koristite crtice (-) umesto razmaka
  • Nemojte koristiti znakove interpunkcije i specijalne znakove
NE DA
utm_source Facebook, Twitter facebook, twitter
utm_medium CPC, Social cpc, social
utm_campaign Rasprodaja 50% rasprodaja-50-popust
utm_term Letnja odeća letnja-odeca

Bonus saveti

Nemojte tagovati interne linkove

Tagovanje internih linkova nije preporučljivo. Klikom na interni link koji sadrži UTM tagove poslaćete poruku Google analitici da je trenutna sesija završena i da je započeta nova. Na taj način, svaka naredna akcija bilo da je u pitanju konverzija ili neki drugi cilj neće biti povezana sa pravim izvorom posete.

Pažljivo birajte sadržaj UTM parametara

Lične informacije poput imena, email adresa ili brojeva telefona nisu vrednosti koje treba da se nađu u UTM parametrima.

Koristite skraćene linkove

Linkovi koji sadrže UTM parametre mogu biti dugački i prilikom deljenja na društvenim mrežama vizuelno izgledati loše, stoga je preporučljivo koristiti alate za skraćivanje linkova poput bit.ly.

Zaključak

UTM parametri su bitna komponenta tačne atribucije saobraćaja, koja je zauzvrat ključna za razumevanje koji marketinški napori dovode do konverzije.

Međutim, naizgled jednostavan proces dodavanja UTM parametara može lako poći po zlu i dovesti do zbrke i zakomplikovati praćenje izvora saobraćaja. Preporučujemo vam da izdvojite malo vremena da razmislite na koji način bi bilo dobro organizovati svoje UTM tagove. Srećno. 🙂

Ostavi komentar