Baza znanja > Kako funkcioniše proces migracije hosting naloga sa drugog provajdera?

Kako funkcioniše proces migracije hosting naloga sa drugog provajdera?

Migracija sajta sa jednog provajdera na drugi predstavlja proces fizičkog migriranja fajlova, e-mail poruka i baza podataka na naše servere.

Neophodni uslovi za migraciju

Kako bi se migracija hosting naloga mogla obaviti – neophodno je:

  • Dostaviti pristupne podatke trenutnog hosting naloga
  • Imati aktivnu hosting uslugu kod nas
  • Pristup DNS podešavanju svih domena koji su povezani sa hosting nalogom koji se migrira

KAKO FUNKCIONIŠE PROCES MIGRACIJE HOSTING NALOGA?

Zakup Mint hosting paketa

Odaberite hosting paket iz naše ponude. Ukoliko imate poteškoća da procenite koji bi paket bio odgovarajući za vas, možete kontaktirati našu korisničku podršku putem e-maila [email protected] i u svojoj poruci navesti informacije o specifikacijama trenutnog hosting paketa i korisničkom panelu.

U slučaju da ste samostalno izvršili bekap podataka sa servera i želite da mi izvršimo implementaciju bekapa na uslugu zakupljenu kod nas, neophodno je da nam isti prosledite.

Dostavljanje pristupnih podataka hosting naloga kod drugog provajdera 

Nakon zakupa i aktivacije hosting naloga kod nas, neophodno je da nam dostavite pristupne podatke za hosting nalog kod drugog provajdera (cPanel, FTP pristup), kako bismo pregledali kompletnu hosting uslugu i utvrdili o kom kontrolnom panelu je reč.

Migracija hosting naloga na naše servere

Proces migracije podrazumeva prebacivanje hosting naloga prvo na neprodukcioni server u okviru naše infrastrukture, gde se vrši testiranje i proverava funkcionalnost usluge. Nakon toga, dobićete obaveštenje o početku procesa migracije podataka na produkcioni server, kao i predviđeno vreme za završetak migracije. Brzina migriranja podataka zavisi od nekoliko parametara, poput vrste kontrolnog panela, broja fajlova u okviru hosting usluge, njihove veličine, strukture, brzine servera hosting provajdera sa koga se usluga migrira itd.

Promena DNS parametara domena

Nakon završene migracije, u što kraćem roku neophodno je promeniti DNS parametre domena na parametre Mint Hosting-a. Propagacija DNS parametara je proces koji traje određeni vremenski period (u praksi 1 – 2h), a najkasnije 48h od promene.

 

Važna napomena: Tokom perioda kopiranja podataka na novi server i propagacije DNS parametara, nije preporučljivo raditi nikakve izmene na fajlovima i sajtu. Takođe, u tom periodu treba izbeći komunikaciju putem e-maila, kako ne bi došlo do desinhronizacije. Kod ovog koraka je veoma bitno da postoji kontrola nad DNS parametrima i da se ona može izvršiti u što kraćem roku od završenog prebacivanja.

Neretko u praksi, proces migracije podatka prati i transfer domena na Mint Hosting registar, kao proces koji se odvija nezavisno.

 

Da li vam je ovaj članak pomogao?

Mint Hosting je član Enartia

  • Comodo SSL
  • Mint Hosting je ovlašćeni registar za prodaju nacionalnih domena u Srbiji