Baza znanja > Koja je razlika između POP i IMAP protokola?

Koja je razlika između POP i IMAP protokola?

IMAP i POP su protokoli za obradu prenosa elektronske pošte između servera i email klijenta, poput Mozilla Thunderbird, Microsoft Outlook, Eudora i drugih.

Kako POP protokol radi?

POP protokol (Post Office Protocol) preuzima email poruke sa servera i prebacuje ih lokalno, nakon čega poruke briše sa servera. To znači da će sve promene koje se mogu vezati za email poput brisanja, kopiranja ili novih poslatih poruka biti vidljive samo na lokalnom računaru. U situaciji da druga osoba želi da pristupi porukama sa neke druge lokacije sve izvršene promene neće biti vidljive. Mnogi POP klijenti imaju opciju koja omogućava čuvanje kopija poruka na samom serveru, ali ova opcija ne spada u  podrazumevana podešavanja.

Kako IMAP protokol radi?

Kod IMAP protokola (Internet Message Access Protocol) stvari su drugačije. U ovom slučaju, email poruke ostaju na serveru, dok se istovremeno čuvaju kopije i na strani email klijenta. Dakle, IMAP protokol ne briše poruke sa servera nakon prebacivanja na lokalni mail klijent. To u praksi znači i da se sve promene na strani email klijenta poput pročitanih poruka, dodavanja poslatih poruka ili uklanjanja obrisanih emailova redovno ažuriraju i na strani email servera i na strani klijenta.

Koji protokol da odaberem?

Ukoliko ste u nedoumici kako da podesite vaš email klijent, uvek savetujemo korišćenje IMAP protokola jer u slučaju gubitka uređaja uvek možete ponovo da preuzmete sve svoje poruke sa servera.

Da li vam je ovaj članak pomogao?

  • Comodo SSL
  • Mint Hosting je ovlašćeni registar za prodaju nacionalnih domena u Srbiji