Obavezna “Dina” kartica od 17. avgusta

Na osnovu Zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica koji je usvojen u Skupštini Srbije svim građanma koji otvore tekući račun banke će morati da izdaju obaveznu i besplatnu Dina karticu.

Ukoliko vlasnik računa već poseduje Visa ili Mastercard karticu, nakon što kartica istekne, banke će izdavati Dina karticu, dok će izdavanje drugih kartica biti omogućeno na zahtev klijenta kao dodatne kartice.

dina cardSa novim propisima, provizije na transakcije koje se plaćaju Dina karticom biće smanjene, za razliku od provizija na transkcije koje se plaćaju Visa i Mastercard karticama. Prema tumačenju Narodne banke Srbije na provizije drugih kartičarskih kuća NBS ne može da utiče, jer se radi o karticama koje nisu licencirane u Srbiji.

Ovaj zakon stupa na snagu 17. avgusta i njegov osnovni cilj je da snižavanjem međubankarskih naknada pozitivno utiče na snižavanje provizija koje trgovci plaćaju banci koja im je omogućila prihvatanje platnih kartica na prodajnom mestu, ali i da obezbedi da Narodna banka Srbije uređuje i kontroliše funkcionisanje platnog prometa u zemlji.

Usaglašavanje sa evropskim propisima

Od 1. januara 2018. u Evropskoj uniji na snazi je uredba kojom se dodatno olakšava poslovanje trgovcima i kojom su međubankarske naknade za plaćanje debitnim karticama ograničene na maksimalno 0,2% od vrednosti transakcije, a za kreditne kartice taj procenat iznosi 0,3% od vrednosti transakcije. Usvajanjem Zakona o međubankarskim naknadama predviđeno je da ove pogodnosti postanu realnost i za građane Srbije.

Iskoristite ekskluzivni promokod BLOG10 za 10% popusta na sve Web Hosting pakete, posebno kreiran za naše čitaoce. Upišite promokod BLOG10 na checkout stranici i ne propustite priliku da unapredite svoj online prostor uz pouzdan i siguran hosting!

Trenutno stanje u Srbiji

Zbog visokih bankarskih provizija brojni mali trgovci, ugostitelji, frizerski saloni i ostali privredni subjekti nisu bili u mogućnosti da prihvate kartična plaćanja i POS terminale.

Kako je to izgledalo u praksi?

Banka koja postavlja POS terminal za prijem kartica, plaća međubankarsku naknadu banci koja je izdala karticu potrošaču. Sa druge strane, banka prihvatilac ovu naknadu stavljala je na teret trgovca, preko trgovačke naknade. Iznos naknade koju banka preduzetniku naplati išao je do 2,5% od svake transakcije. Na taj način, brojnim trgovcima nije se isplatilo uvođenje plaćanja karticom, jer je provizija koju plaća banci u brojnim slučajevima veća od same marže proizvoda.

POS terminal

Novi zakon

Novim Zakonom o međubankraskim naknadama i posebnim pravilima kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica predviđeno je fazno snižavanje međubankarskih naknada. Od 18. decembra 2018. godine i u periodu od šest meseci kako bi se banke prilagodile ograničenjima međubankarske transakcije biće smanjene i naplaćivaće se maksimalno u iznosu od 0,5% za debitne kartice i 0,6% za kreditne kartice. Od 17. juna 2019. godine naknade će biti na zakonom propisanom nivou koji iznosi 0,2% od vrednosti transakcije za debitne kartice, odnosno 0,3% za kreditne kartice.

 

Ostavi komentar