DIDS 2024 – Budućnost je sada!

Tradicionalni Dan internet domena Srbije (DIDS) ove godine održaće se 12. marta u Dom omladine Beograda u organizaciji Fondacije “Registar nacionalnih internet domena Srbije (RNIDS)”. DIDS2024 donosi sa sobom uzbudljive teme i istaknute stručnjake iz sveta digitalnih tehnologija i pod sloganom “Budućnost je sada” obećava da će zaroniti duboko u svet veštačke inteligencije (AI), istražujući njene trenutne mogućnosti, izazove i budući uticaj na društvo.

dids 2024

Konferenciju će otvoriti keynote obraćanje dr Emili Roberts, istaknute stručnjakinje u oblasti AI i mašinskog učenja, koja će se osvrnuti na borbu protiv sajber uznemiravanja u eri dubokog lažiranja (deepfake). Njeno predavanje pružiće uvid u složenost problema i potencijalne strategije za njegovo rešavanje. Ina Poljak, u svom predavanju “Psihološka dinamika društvenog inženjeringa”, istražiće kako se tehnologija i psihologija prepliću u manipulaciji i zloupotrebi, nudeći savete kako se pripremiti i odbraniti od takvih pretnji.

Voja Žanetić će, kroz svoje keynote predavanje “Ka finalu velike promene”, razmotriti kako AI transformiše naš svet, otvarajući nove perspektive i izazove. AI panel, pod moderacijom Slobodana Markovića, digitalnog savetnika pri UNDP-u i Marijane Borković iz marketing tima RNIDS-a, zajedno sa Dan Blačićem, Danijelom Milošević, Đorđem Krivokapićem i Milošem Skokićem razgovaraće o uticaju veštačke inteligencije na tehnologiju, pravo, marketing i društvo u celini, sa posebnim osvrtom na kreativne aspekte AI.

Konferencija će takođe biti prilika da se čuju rezultati istraživanja o prevenciji onlajn bezbednosnih rizika za mala i srednja preduzeća. Pitanja kojima se bavi istraživanje su:

  • U kojoj meri se mala i srednja preduzeća koja posluju u Republici Srbiji bave prevencijom rizika u oblasti informacione bezbednosti?
  • Da li postoje razlike u prevenciji bezbednosnih rizika između preduzeća različite veličine, oblasti poslovanja i iz različitih regiona?
  • Gde su rizici po informacionu bezbednost najveći?

Na DIDS 2024 konferenciji biće prikazana i nova kolekcija proizvoda “Lokalac na internetu” i prezentovani planovi za naredni period, u šta spada i proširenje podrške projekta na Matematičku gimnaziju u Beogradu. Posebna pažnja biće posvećena i promociji ćirilice na internetu, sa panelom “Ćirilica u brendingu” koji će moderirati prof. dr Slavica Cicvarić Kostić,  tu je i predavanje Dušana Stojičevića o prednostima i izazovima korišćenja ćirilice na internetu.

DIDS 2024 će se održati u klasičnom formatu uživo, sa mogućnošću praćenja preko Youtube kanala RNIDS-a. Učešće na konferenciji je besplatno, ali je zbog ograničenog broja mesta neophodna prethodna registracija na zvaničnom sajtu DIDS2024.

Tagovi:

Ostavi komentar