Održan 9. WordPress Meetup Serbia

Sinoć je u velikoj sali Doma omladine, u organizaciji WPSerbia održan deveti po redu WordPress Meetup koji je okupio WordPress profesionalce, ali i sve one koji su želeli da budu u toku sa aktuelnostima iz WordPress sveta. Meetup se mogao pratiti na društvenoj mreži Tviter – putem haštaga #wpmeetupbg.

9. WordPress Meetup

Program devetog WordPress Meetup-a, pored redovnih predavanja, po prvi put uključivao je i panel diskusiju pod radnim nazivom “WP izbor za sve” čiji je moderator bila Ivana Ćirković (OrganVlasti.rs).

Predavanja

  •  Scaling WordPress with Amazon cloud – Miljenko Rebernišak

Miljenko Rebernišak (@MiljenkoR) iz Devana Technologies upoznao je publiku sa procesom pravilnog horizontalnog skaliranja WordPress sajta koji ima veliki broj poseta, koristeći Amazon servise. Osnovna ideja skaliranja je da se podaci u okviru WordPress-a pravilno raspodele kako bi se smanjila latencija i poboljšale performanse.

  • WordPress Safe Mode – Nikola Kirinčić

Softverski proizvod koji dolazi iz domaće kuhinje predstavio je Nikola Kirinčić (@nikolakirincic) ispred Cloud Industry LLC. WordPress Safe Mode predstavlja toolkit koji pomaže u efikasnijem korišćenju WordPress sajtova. Sam toolkit poseduje veliki broj opcija koje, između ostalog, omogućavaju – bekap baze podataka, upravljanje temama na sajtu, lako podešavanje wp-config.php fajla i druge. WP Safe Mode trenutno se nalazi u BETA fazi, besplatan je za korišćenje i možete ga preuzeti ovde te isprobati sve funkcionalnosti koje nudi.

  • Damage control projekta – Igor Hrček

Poslednje predavanje na temu Damage Control-a održao je Head of IT Operations Mint Services – Igor Hrček (@kutija).  Na osnovu konkretnog primera (hint: programer Mile) prisutni su bili u prilici da saznaju šta se može dogoditi kada se prilikom realizacije projekta loša komunikacija, nedostatak znanja, nedostatak odgovornosti i nepostojeća komunikacija  udruže u ‘lako ćemo’ prečicu koja dovodi do velikih problema. Igor je podelio svoja iskustva i savetovao kako reagovati u kriznim situacijama, na koji način se Damage Control proces sprovodi, ali i dao praktične savete kako da nikada ne dođemo u situaciju da projekat zahteva sprovođenje  Damage Control aktivnosti.

Panel diskusija “WP izbor za sve”

Prvi put na WordPress Meetup održan je i panel na kome su učestvovali Luka Petrović, Marko Nikolić, Nemanja Aleksić i Sibin Grašić. Moderator panela bila je Ivana Ćirković. Učesnici panela, ali i publika koja je aktivno učestvovala u diskusiji i postavljanju pitanja tokom čitavog trajanja WordPress Meetup-a, pokušali su da pronađu odgovore na pitanja da li se izradom WordPress sajtova mogu baviti svi, ili to može i komšijin mali za 50€ (iliti Mile), da li se može odrediti fiksna cena za izradu sajta i da li je rad na WordPress platformi samo puko programiranje ili uključujee i druge radnje koje zajedno čine kvalitetan WordPress krajnji proizvod.

Po završetku 9. WordPress Meetup Serbia organizovano je druženje u restoranu Doma Vojske Srbije u Francuskoj ulici, a delić atmosfere možete videti OVDE.

Ukoliko želite da saznate više o temama pokrivenim na 9. WordPress Meetup Serbia, predavače i paneliste možete pronaći na Tviteru ili u okviru Facebook grupe WordPress Srbija.

Ostavi komentar