Koje su prednosti .RS domena + BONUS Infografik

Jedan od prvih koraka u planiranju online nastupa jeste izbor domena i kupovina hostinga. Šta je zapravo domen, a šta hosting?

Domen predstavlja jedinstvenu adresu na kojoj se nalazi vaša internet stranica (web sajt, blog, forum, e-commerce i sl.), dok je hosting prostor koji ste iznajmili kod odabranog hosting provajdera, a u okviru kojeg je gorepomenuta internet stranica smeštena. Slikovito posmatrano, hosting predstavlja kuću, a domen kućni broj.

U nastavku teksta bliže ćemo se pozabaviti samim domenima i njihovim prednostima.

Koje vrste domena postoje?

U zavisnosti od lokacije i namene domeni se mogu podeliti na sledeći način:

  • gTLD (generički domen najvišeg nivoa) – U ovu grupu domena spadaju internacionalne .com, .net, .org, .biz i .info ekstenzije.
  • ccTLD (nacionalni domen najvišeg nivoa) – Kao što se može pretpostaviti, ova grupa domena vezana je za određenu državu ili teritoriju. Kada je naša zemlja u pitanju, tu spada naravno .RS domen.
  • IDN ccTLD (internacionalizovani domen najvišeg nivoa) – Vrsta domena koja omogućava korišćenje pisma i lokalnog jezika pri izboru niza znakova koji predstavljaju određenu zemlju na internetu. U ovu grupu domena spada, na primer, naš .СРБ domen.
  • newTLD – Ova grupa domena predstavlja domene nove generacije koji se odnose na ekstenzije poput .online, .travel, .blog, .photography i druge.

Kratka istorija nacionalnog (.rs i .срб) domena

rnids rs i srb domen logo.RS domen postao je vidljiv na internetu 2007. godine, dok je početak registracije bio rezervisan za 10. mart 2008. godine. U tom trenutku, bilo je registrovano oko 40.000 .YU domena. Tadašnji .YU domen je 10 dana nakon početka registracije .RS domena otišao u istoriju, a o tome koliko je .RS domen opravdao titulu naslednika .YU domena govori činjenica da je tačno 3686 dana od registracije prvog .RS domena, 13. aprila 2018. godine registrovan i 100.000-ti .RS domen.

Tokom 2010. godine, Registar nacionalnog Internet domena započeo je proceduru uvođenja nacionalnog domena na ćirilici. Rezultat ovog poduhvata jeste .СРБ domen koji je postao vidljiv na internetu 2011. godine, dok je prvi sajt na ovom nacionalnom internet domenu bio рнидс.рс. Slobodna registracija .СРБ domena počela je 01. avgusta 2010. godine, a do današnjeg dana registrovano je nešto više od 2.500 domena.

Koje su prednosti nacionalnog .RS domena?

struktura .rs i .srb domena

Izbor domaćeg internet domena, kao oznake teritorijalne pripadnosti, definiše prisustvo na domaćem tržištu. Kao što smo već rekli, Srbija ima dva ravnopravna nacionalna internet domena: .RS (ccTLD) i .СРБ (ID ccTLD), pri čemu je .RS domen vezan za međunarodnu dvoslovnu oznaku države, a .СРБ domen pripada grupi domena čiji naziv nije deo engleskog alfabeta. Nakon ruskog .РФ, .СРБ domen je zapravo drugi ćirilični domen na svetu koji je moguće registrovati.

Domenski prostori nacionalnih domena podeljeni su u zavisnosti od pravnog položaja subjkta i njivhove namene.

Lokacija

Prilikom pretrage pojmova iz Srbije Google u 97% pretraga prikazuje one rezultate koji sadrže sajtove koji su namenjeni lokalnom tržištu, pri čemu daje prednost onim web sajtovima koji se nalaze na lokalnim, odnosno nacionalnim internet domenima.

“Uopšteno govoreći, mi koristimo nacionalne internet domene (ccTLDs) za geotargetiranje, što znači da se trudimo da im damo malo veću težinu u rezultatima lokalne pretrage, ako naši algoritmi procene da su relevantni.”

Džon Miler, WebMaster Trends Analyst, Google

Takođe, Google ne servira iste rezultate pretrage svim korisnicima. Ovo najlakše možete proveriti kada ukucate isti termin iz naše zemlje i iz inostranstva. Objašnjenje sa ovu situaciju nalazi se u Google-ovom algoritmu, koji u želji da pruži najrelevantnije moguće informacije, pretpostavlja da su za pretrage, na primer, iz Srbije, najrelevantnije upravo one informacije koje se nalaze na sajtovima na lokalnom jeziku i nacionalnom domenu.

Dostupnost

Ukoliko posmatramo generalnu funkciju domena, između nacionalnih i generičkih domena (.RS i .COM) nema neke preterane razlike. Međutim, problem se može javiti u činjenici da su brojni bitni i zanimljivi pojmovi u okviru generičkih domenskih ekstenzija poput .COM., ORG i .NET već zauzeti.

Sa druge strane, statistike su pokazale da na svaki registrovani nacionalni .RS domen dolazi gotovo 1400 registrovanih .COM domena. Razlog više da ne odustanete od naziva koji ste želeli ukoliko je on već zauzet na nekoj drugoj domenskoj ekstenziji.

Registracija domena

Izborom domaćeg Internet domena postaješ deo lokalne internet zajednice i oglašavaš svoje prisustvo na domaćem tržištu.

Zauzmi svoje mesto na našem internet nebu, registruj nacionalni .RS ili .СРБ domen već danas.

Registracija domena
Mint Hosting

Identitet

Izbor adekvatnog naziva domena je od velike važnosti, jer naziv domena ne određuje samo web adresu sajta i e-maila, već je osnova za dalju izgradnju ličnog i poslovnog identiteta na internetu.

Na koji način možete zaštititi svoj internet identitet? Pre svega registracijom svih potrebnih naziva, čime se štiti naziv brenda, proizvoda ili usluge, a posledično i internet identitet. Ukoliko je poslovanje locirano na teritoriji Republike Srbije – neophodno je registrovani nacionalni domen. U slučaju da posedujte firmu koja posluje u više zemalja – registracija nacionalnih domena za svaku od država je dobra praksa.

Bezbednost

Za razliku od .COM domena, svi oni koji žele da registruju .RS domen prilikom registracije moraju da upišu tačne i potpune podatke, koji se s vremena vremena proveravaju. Na taj način, smanjuje se rizik od zloupotreba za lažno predstavljanje, krađa identiteta i prevara prilikom online kupovina roba ili usluga, dok se istovremeno postiže veći stepen sigurnosti kako za posetioce sajtova na .RS domenu, tako i za same vlasnike sajtova.

“Nazive .RS domena je moguće zaštititi na čak tri različita (međusobno kompatibilna) načina, što sprečava sajber kriminalce da preuzmu kontrolu nad registrovanim domenom i realizuju zloupotrebe. Osim po korisnike, posledice ovakvih napada mogu da budu veoma ozbiljne i po same vlasnike tih onlajn servisa: gubitak reputacije i poverenja korisnika ili gubitak poverljivih i važnih poslovnih podataka, što sve rezultuje finansijskim gubicima. RNIDS korisnicima .RS i .СРБ domena nudi tri oblika zaštite naziva domena: Siguran režim (Secure Mod), Zaključavanje na strani klijenta (Client Side Lock ili Registrar Lock) i Zaključavanje na strani registra (Registry Lock).”

RNIDS, Internet domeni i bezbednost

Prepoznatljivost

Jedan od glavnih razloga zbog kog se preduzetnici i drugi subjekti opredeljuju za registraciju nacionalnog .RS domena jeste prepoznatljivost  i predstavljanje brenda, proizvoda ili usluge na lokalnom tržištu i jeziku.

Prema istraživanju “Indeks digitalne vrednosti mikro, malih i srednjih preduzeća u Srbiji 2017.” gotovo 79% ispitanih kompanija poseduje .RS domen, dok je stepen poverenja u nacionalni domen visokih 72%.

Pogledajte infografik koji vizuelno opisuje prednosti .RS domena.

infografik prednosti .rs domena

Ostavi komentar