Raste cena .COM domena?

Vest o budućem povećanju cena registracije .com domena uzburkala je online zajednicu širom sveta, pa ovim tekstom želimo da vas bliže upoznamo o tome kakve se promene očekuju i na koji način povećanje cene .com domena može uticati na krajnje korisnike, odnosno lica koja registruju ovaj domen za svoje potrebe.

O čemu se radi?

3. januara 2020. godine ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) objavio je da je zajedno sa Verisign, kompanijom koja upravlja .com domenima predložio amanadman na postojeći Sporazum o .com domenima koji predviđa porast cene .com domena od 7% godišnje i to svake godine u narednoj deceniji, sa periodom zamrzavanja cene 2024. i 2025. godine.

Na ICAAN sajtu se navodi da iako Verisign ne određuje maloprodajne cene za .com domene, predloženi amandman na sporazum o .com domenima obezbediće sigurnost cena ograničavanjem potencijalne maksimalne veleprodajne cene. Na primer, ako se primene četiri standardna poskupljenja u šestogodišnjem periodu, maksimalna veleprodajna cena za .com domen bila bi 8.39 dolara i to ne ranije od 26. oktobra 2020. godine (u poređenju sa 7.85 dolara danas) i ne može preći 10.26 dolara do oktobra 2026. godine.

Iako se možda 7% ne čini mnogo na prvu loptu, to ipak znači da bi veleprodajna cena .com domena mogla porasti za oko 30% u narednih šest godina. Ovo povećanje bi se na kraju prelilo na krajnje korisnike, s obzirom da će i kompanije koje nude registraciju domena biti prinuđene da povećaju svoje trenutne cene za registraciju .com domena.

Ko kontroliše cene .COM domena?

Domenima najvišeg nivoa (Top-level domain) upravlja registar. Međutim, krajnji korisnik ne registruje domen direktno kod registra, već uglavnom kod organizacija i  kompanija koje vrše registraciju domena, bilo da je u pitanju registrar (organizacija akreditovana od strane ICANN-a da vrši poslove registracije domena) ili reseller odnosno hosting kompanija koja u svojoj ponudi nudi i registraciju domena. Ukoliko definicije prevedemo na rečnik u praksi, to bi značilo da prilikom registracije .com domena, registar bi bio Verisign, dok je reseller Mint Hosting.

Kako izgleda postupak registracije? Prilikom pretrage domena, Mint proverava na nivou registra da li je domensko ime slobodno i informaciju prosleđuje nazad korisniku. Ukoliko se korisnik odluči da registruje domen, obaveštava se registar da izvrši rezervaciju domenskog imena.

ICAAN registration process

Prema podacima sa sajta domainnamestat.com u trenutku pisanja ovog teksta registrovano je 170,242,854 .com domena, što čini gotovo 41% svih registrovanih domena na svetu.

.COM registar

Registar za .com domen je kompanija Verisign, koja upravlja .com domenima. Pored .com domena Verisign upravlja i .net domenima.

S obzirom da je Verisign jedini registar .com domena, bilo je neophodno uspostaviti mehanizme koje bi onemogućile Verisign da veleprodajnu cenu registracije povećava po svom nahođenju. Dve organizacije koje vode računa o tome su već pomenuti ICANN i Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije (NTIA) pri Ministarstvu trgovine SAD-a.

The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) je neprofitna organizacija odgovorna za rukovođenje globalnom strukturom interneta, koja se sastoji od naziva domena (gTLD i ccTLD), IP adresa, glavnih DNS servera i numeričkih oznaka protokola. ICANN je zajedno sa Verisign-om sklopio sporazum o upravljanju .com domenima koji između ostalog postavlja i ograničenje u ceni koju Verisign može da naplati za svaku registraciju domena.

Sa druge strane, Nacionalna uprava za telekomunikacije i informacije (NTIA) takođe ima sklopljen sporazum o saradnji sa kompanijom Verisign. U praksi, ovaj sporazum može nadjačati uslove koje ICANN i Verisign pregovaraju u svom ugovoru.

Prethodni pokušaji promene cena

2006. godine Verisign i ICANN sklopili su sporazum koji je omogućio Verisign-u povećanje cena za 7% u četiri od narednih šest godina. Kada je vreme za obnovu ovog ugovora došlo na red (2012. godine), NTIA se umešala i postavila pitanje opravdanosti povećanja cene, s obzirom da je Verisign izuzetno profitabilna kompanija.

Rezultat intervencije Nacionalne uprave za telekomunikacije i informacije (NTIA) je da se cena od 7.85 dolara za registraciju .com domena nije povećavala i ostala je ista sve do danas.

Amandman na postojeći sporazum o .com domenima

Kao što smo već spomenuli,  upravljanje .com domenima od strane kompanije Verisign bliže je precizirano na osnovu dva odvojena sporazuma. Jedan je Sporazum o .com domenima (.COM Registry Agreement) sklopljen sa ICANN-om, a drugi je Sporazum o saradnji (Cooperative Agreement) sklopljen sa NTIA pri Ministarstvu trgovine SAD-a.

2016. godine Verisign i ICANN formalno su se složili da će, ako i kada Ministarstvo trgovine (NTIA) i Verisign unesu izmene u svoj Sporazum o saradnji, ICANN i Verisign će sa svoje strane stupiti u pregovore kako bi se promene odrazile i u okviru njihovog Sporazuma o .com domenima.

Verisign je sa NTIA dogovorio promene u oktobru 2018. godine, te je ICAAN u januaru ove godine objavio predložene promene svog Sporazuma o .COM domenima. Na dnevni red je ponovo došlo povećanje cene domena i to 7% godišnje u 2020., 2021., 2022. i 2023. godini. Nakon dvogodišnjeg perioda u kojem bi cena ostala ista (2024. i 2025. godine), rast cene .COM domena od 7% na godišnjem niovu nastavio bi se i u periodu od 2026. do 2029. godine.

Javna rasprava

S ozbirom da je ova vest izazvala oprečne reakcije brojni korisnici, registri i svi zainteresovani mogli su da učestvuju u javnoj raspravi koja je trajala do 14. februara 2020. godine ostavljajući komentar na predloženi amandman. Mint Hosting je takođe pozvao svoje korisnike da se priključe ovoj javnoj raspravi. Do zatvaranja javne rasprave ostavljeno je gotovo 9000 uglavnom negativnih komentara.

Šta dalje?

Nakon pregleda svih javnih primljenih komentara, ICANN će pripremiti i objaviti izveštaj o analizi primljenih komentara. Izveštaj će biti dostavljen Upravnom odboru  ICANN-a, i u konsultaciji sa odborom, ICANN će doneti odluku u vezi sa predloženim amandmanom najkasnije 6. marta 2020. godine.

 

Ostavi komentar