Google ukida goo.gl servis

Ukoliko ste ovih dana koristili goo.gl servis za skraćivanje linkova sigurno vas je dočekalo obaveštenje da se od 30. marta 2018. godine polako ukida ovaj servis.

goo.gl announcement

Zvanični Google-ov servis za skraćivanje linkova svoju premijeru imao je u decembru 2009. godine sa ciljem da ponudi stabilniju, bržu i sigurniju alternativu tadašnjim servisima za skraćivanje URL-ova. Pored automatskog praćenja SPAMA, korisnici su bili u prilici da prate broj klikova, izvor saobraćaja, ali i imaju uvid u profile korisnika prema zemlji porekla, vrsti pretraživača i platformi sa koje se pristupa URL-u.

Šta to tačno znači za postojeće linkove?

Prema Majklu Hermantu, softver inženjeru koji je na zvančnom blogu objavio ovu vest, ništa strašno se neće dogoditi linkovima koji su skraćeni putem goo.gl servisa, oni će i dalje nastaviti da redirektuju na željenu destinaciju. Međutim, od 13. aprila ove godine samo postojeći korisnici servisa imaće mogućnost da i dalje koriste goo.gl za skraćivanje svojih linkova. Servis će zvanično biti dostupan do 30. marta 2019. godine kada će ga Google i zvanično ukinuti.

Šta posle goo.gl servisa?

Odluka o ukidanju servisa deo je promene struje ka Firebase Dynamic Links (FDL) modelu koji podrazumeva kreiranje “pametnih” URL-ova koji omogućavaju slanje korisnika na bilo koju lokaciju u okviru iOS, Android ili web aplikacija.


Za korisnike, Google preporučuje korišćenje FDL servisa za kreiranje i skraćivanje linkova u budućnosti ili, ukoliko iz određenih razloga to ne žele, mogu koristiti druge servise za skraćivanje URL-ova poput Bitly ili Ow.ly.

Za developere, sa druge strane, Google izričito preporučuje prelazak na FDL model, jer za razliku od postojećih linkova, Firebase Dynamic Links će  biti u mogućnosti da automatski prepozna platformu koja se koristi i na osnovu toga preusmeravaće korisnike ka stranici ili mobilnoj aplikaciji.

 

Naslovna fotografija: TechWorm

 

 

Tagovi:

Ostavi komentar