Vine – aplikacija za deljenje video klipova

U protekloj nedelji Twitter je objavio da uvodi Vine, mobilnu aplikaciju i servis koji pruža mogućnost korisnicima da snimaju i dele kratke video klipove. Inače, kompanija je u oktobru 2012. godine otkupila Vine koji je nastao kao njujorški startup na čelu sa Domom Hofmannom.

Vine_logo

Vine ukratko

Aplikacija omogućava postavljanje kratkih video klipova dužine do 6 sekundi koji se ponavljaju poput gif fajlova, ali sa zvukom. Iako je servis sada sastavni deo Twittera, nije neophodno posedovati Twitter nalog kako bi se koristio, mada može pojednostaviti registraciju. Vine snima klipove u obliku kvadrata, bez obzira kako ste okrenuli vaš uređaj. Moguće je i snimanje video klipa iz delova, uz pauziranje snimanja, ali nekad se dešava da to ne funkcioniše baš najbolje kada je razmak između delova snimka malo duži. Deljenje snimaka na Twitter i Facebook društvenim mrežama ne funkcioniše automatski po postavljanju, kao što je to slučaj sa deljenjem slika putem Instagrama. Potrebno je da se klip prvo postavi na Vine, a zatim se link sa Vine aplikacije prosleđuje dalje.

Twitter_Vine_app

Problemi?

Zanimljiva je činjenica da Vine aplikacija ne poseduje nikakva podešavanja privatnosti, ne postoji mogućnost da vaš profil bude privatan i ne možete nikoga da blokirate ukoliko vam smeta. Kada je u pitanju brisanje profila, to se ne može tek tako učiniti klikom na dugme. Naime, potrebno je napisati email u kome se saopštava da imate želju da ugasite nalog. Ova aplikacija još uvek ne koristi maksimalno mogućnosti uređaja kojim se snima, te nećete imati opciju da uključite blic ili da snimate prednjom kamerom. Za očekivati je da se Vine klipovi kao poboljšan oblik gifova nađu i na Tumblr platformi, ali trenutno ne postoji mogućnost da se dele i na ovoj društvenoj mreži.

Facebookov Instagram i Twitterov Vine

Mnogi komentarišu da je ova aplikacija zapravo Instagram za video klipove. Međutim, iako bi se na prvi pogled složili, ovo je servis koji predstavlja sjajnu nadogradnju Twitter platforme. Interesantno je da nije prošlo par sati od lansiranja iOS aplikacije i samog servisa, kada je Facebook blokirao mogućnost integracije sa Vine-om i onemogućio korisnicima da pronalaze ljude putem ove društvene mreže. Ali, ovo i nije toliko čudno, ako se podsetimo na sličnu situaciju od pre par meseci kada je Twitter blokirao isti servis za Facebookov Instagram. Jedna je sigurna i očigledna prednost Twittera nad Facebookom, a to je dostupnost postova tj mogućnost pregleda tvitova iz bilo kog klijenta, bez obaveze da posetite sam Twitter-ov sajt.

Vine aplikacija je za sada dostupna besplatno putem iTunes-a za iPhone and iPod touch uređaje, a očekuje se uskoro i pojavljivanje u Google Play prodavnici za sve vlasnike Android telefona.

Iskustva?

Da li ste već probali Vine? Kakva su vaša iskustva? Šta bi ste voleli da vidite u narednoj verziji, a da trenutno nije dostupno? Da li uopšte planirate da aktivno koristite Vine? Podelite vaše mišljenje sa nama.

Izvor fotografija : http://www.cultofmac.com, http://agbeat.com

Ostavi komentar