Mint Hosting je postao deo Enartia grupe

U novembru ove godine, Mint Hosting puni 10 godina svog komercijalnog rada na našem tržištu. Kada pogledam iza sebe šta smo sve uradili i doživeli za prethodnih deset godina, uveren sam da bi mogla da se napiše jedna pozamašna knjiga za koju bi jedan od glavnih kandidata za naslov bilo i “Verovali ili ne”.

Stranice te knjige bi opisivale neke izuzetne stvari, ali i ne tako dobre momente, kako je to normalno i očekivano u preduzetničkom životu. Na kraju krajeva, ako želite da postignete nešto morate biti i spremni na neuspehe i poraze. Samo ako iz njih naučite nešto i ne ponovite ih, možete doživeti više uspeha.

Verovali ili ne 101

Kada smo 2009. godine počeli sa radom, imali smo jako dobru ideju čime želimo da se bavimo – pružanjem hosting usluga krajnjim korisnicima i razvojem web aplikacija i servisa za biznis korisnike koji bi bili hostovani na našoj infrastrukturi. Iskustvo i znanje koje smo stekli radeći za velike korporacije želeli smo da iskoristimo kako bi pojedincima i firmama u Srbiji pružili rešenja koja će im pomoći da unaprede svoje poslovanje, uz značajno smanjenje troškova u oblasti IT usluga.

Korisnici na prvom mestu

Kada startujete biznis u njega unosite sebe i svoje vrednosti, stavove i način razmišljanja. Jer biznis je, u stvari, vaše ogledalo i ukoliko zaista niste ozbiljni u svojim namerama, krajnji korisnici će to vrlo brzo uvideti kroz uslugu koju pružate. Naš stav po tom pitanju je uvek bio kristalno jasan – korisnici su uvek na prvom mestu, podrška mora biti brza, koncizna i spremna da odgovori na sve zahteve. Usluga mora biti stabilna, brza, pouzdana. Naši korisnici treba da nas vide kao partnera na kojeg mogu da se oslone.

Iskreno mislim da smo u očuvanju tih ideala poprilično uspeli. Periodična istraživanja koja sprovodimo upravo potvrđuju da naši korisnici izuzetno cene korisničku podršku i, ukupno gledano, imaju visok stepen pouzdanja u Mint hosting usluge. Stotine korisnika se svakog dana oslanja na nas u svakodnevnom poslovanju i poslovnoj komunikaciji. Za mene kao nekoga ko je indirektni učesnik u svemu tome nema bolje nagrade.

Ulaganje i nove tehnologije

Naravno, da bi to sve moglo da funkcioniše neophodno je da ulažete u sebe, svoj tim, istražujete i isprobavate nove stvari kako bi ostali u korak sa vremenom. IT industrija je sve brža i brža i mnoge tehnologije imaju značajno kraći rok trajanja nego što je to bio slučaj pre nekoliko godina.

2012. godine bili smo prva kompanija u ovom delu Evrope koja je svojim korisnicima komercijalno ponudila pristup OpenStack Cloud-u, što je samo po sebi bilo izuzetno tehničko dostignuće, imajući u vidu da je Mint u tom momentu bio kompanija koja je brojala svega četiri zaposlena. 2016. godine postali smo ovlašćeni registar .RS domena u Srbiji, kao i premium partner kompanije Namecheap.

Sa druge strane, automatizacija infrastrukture, upotreba novih tehnologija (poput kontejnera, aktivnog praćenja metrika na svim serverima, automatizacije procesa razvoja i puštanja koda u produkciju, pregled koda i automatsko testiranje itd.) pružaju nam mogućnost da budemo efikasniji u svom poslu, kao i da dodatno osiguramo infrastrukturu kako bi naša usluga bila na najvišem mogućem nivou.

No, istini za volju, naša mašinerija nije uvek radila kao podmazana – bilo je i onih perioda kada stvari nisu funkcionisale onako kako smo želeli. Bilo je i par operativnih grešaka, loših procena, slabe egzekucije nekih ideja. Mnogo neprospavanih noći. Ali to je sve sastavni deo biznisa i mislim da smo iz svih tih situacija izašli mnogo iskusniji (da ne kažem pametniji) i sa novim znanjem koje smo kasnije mogli da inkorporiramo u procese i svakodnevni biznis. Uostalom, greške su upravo tu da vas nauče nekim novim stvarima.

Mint danas

Danas, Mint pruža širok spektar hosting usluga, od običnog shared hostinga, preko instanci na našem Cloudu, prodaje domena, SSL sertifikata, kao i Business E-Mail uslugu koja je posebno popularna među biznis korisnicima kojima svakodnevna komunikacija zavisi od emaila.

I naravno, ne planiramo da se tu zaustavimo, imamo mnogobrojne planove za budućnost, a samo jedan od dokaza da smo jako ozbiljni u svojim namerama da na hosting tržištu ostanemo i rastemo je kompletno rebrendiranje koje smo sproveli prošle godine, uz puštanje novog sajta sa novim uslugama, unapređenim servisima za korisnike, kompletno novom bazom znanja, javno dostupnom stranom sa statusom naših usluga itd. U sve to smo uložili jako mnogo truda i vremena želeći da dodatno podignemo lestvicu kvaliteta na našem tržištu.

Novo poglavlje

enartia brands logo

Danas, naše deset godina dugo putovanje dobija novi zalet. Zalet za koji sam bio uveren da će se desiti u nekom obliku i zbog kojeg nikad nismo odustajali. Danas, Mint postaje deo Enartia grupe,  koju čine Papaki.com, vodeći registar domena u Grčkoj i grupe kompanija koje se bave web hostingom i cloud servisima. Ovom strateškom investicijom Enartia ulazi na srpsko hosting tržište, sa ciljem daljeg razvoja.

Šta to znači za Mint? Kao predstavnik Enartia grupacije na srpskom tržištu, nastavićemo sa radom na daljem jačanju brenda, edukaciji, unapređenju kvaliteta postojećih hosting usluga, ali i razvoju novih, pre svega u domenu namenskog hostinga za WordPress. Po pitanju menadžmenta i upravljanja kompanijom neće biti promena – Mint će nastaviti da vode isti ljudi kao i do sada. Naše vrednosti i ono za šta se zalažemo kroz naše usluge se neće promeniti. Kvalitet usluge i naši korisnici će uvek biti na prvom mestu.

Moram priznati da sam izuzetno uzbuđen zbog naše buduće zajedničke saradnje. Srećan sam i što je jedna kompanija poput Enartije prepoznala naš kvalitet i znanje i što će zajedno sa nama raditi dalje na unapređenju postojećih usluga, ali i u donošenju nekih noviteta na srpsko tržište. Ono što me dodatno raduje je i činjenica da će to direktno i pozitivno uticati i na postojeće i nove korisnike po pitanju naših usluga.

Ispred nas je jedna nova avantura u kojoj ćemo svi zajedno učestvovati. Želim da se zahvalim svima koji su do sada bili deo naših priča jer nastavljamo dalje, sa još više energije i entuzijazma, u ovoj koja je ispred nas.

Tagovi:

3 komentara

Ostavi komentar