VAŽNO! Srbija na crnoj Google listi?

Ukoliko pokušavate da iz Srbije registrujete G Suite kolekciju poslovnih Google aplikacija, dobićete informaciju da se naša zemlja više ne nalazi na listi podržanih zemalja. Takođe, prilikom registracije na G Suite servis više ne postoji opcija da se u listi zemalja izabere Srbija.

Šta je G Suite?

G Suite predstavlja paket usluga koje uključuju GMail, Hangouts, Calendar, Drive i druge aplikacije, a koje su namenjene preduzetnicima i vlasnicima malih i srednjih kompanija.

Šta se dogodilo?

Prema informacijama do kojih su došli brojni korisnici koji su imali problema sa registracijom ili prijavljivanjem na G Suite, Srbija se od srede, 17. oktobra, nalazi na crnoj listi kada je u pitanju korišćenje Google proizvoda. Time se naša zemlja svrstala u neslavni red zemalja poput Kube, Irana, Sudana, Sirije i Severne Koreje koje se takođe nalaze na ovoj listi.

Google coutries with restricted access

Za sada se nagađa da je do ovakvog razvoja situacije došlo jer se naša zemlja od februara ove godine nalazi na crnoj listi međuvladine organizacije koja se bori protiv pranja novca i finansiranja terorisitčkih organizacija FATF. Pored Srbije, na listi zemalja nalazi se i Severna Koreja, Sirija, Etiopija, Šri Lanka, Irak, Iran, Trinidad i Tobago, Tunis, Vanutu i Jemen.

FATF black list

Šta ovo znači za nove i postojeće korisnike?

Prema pređašnjem odgovoru od strane G Suite korisničke podrške, novi korisnici više neće biti u mogućnosti da naprave nalog ukoliko se nalaze u zemlji koja je na crnoj listi. Kada su u pitanju već postojeći korisnici oni će moći da nastave sa korišćenjem trenutnih naloga, ali će im pristup svim novim Google proizvodima i opcijama, kao i novim verzijama biti onemogućen.

Zvanično saopštenje od strane Gugla još uvek nije objavljeno, ali se isto može očekivati u narednim danima na njihovom blogu i drugim zvaničnim kanalima.

Ažurirano 20. 10. 2018.

U međuvremenu, od strane G Suite podrške stigla je informacija da se radi o tehničkom problemu, čije se rešenje može očekivati uskoro:

G Suite je u punoj funkciji i sve njegove usluge su dostupne za naše postojeće korisnike u Srbiji. Svesni smo postojanja problema koji onemogućava registraciju novih korisnika za G Suite u Srbiji. Radimo na tome da sve smetnje otklonimo u najkraćem mogućem roku.

 

 

Ostavi komentar