4 besplatne zamene za Google Reader

Kao što je već pomenuto u prethodnom tekstu, od 1. jula 2013. godine Google ukida podršku za Google Reader i veliki broj korisnika mora da se odluči za alternativu pomoću koje će pregledati svoje omiljene sajtove.
Nijedna promena nije jednostavna. Korisnici naviknuti na korišćenje nekog servisa veoma teško prihvataju promene unutar servisa, a kamoli prelazak na potpuno novu platformu. Nije „mala stvar” što Google ukida servis posle više od 7 godina, ali nadam se da će vam ovaj tekst barem malo olakšati odlazak sa Google Readera i odabir nekog drugog RSS agregatora za vesti.

NewsBlur

NewsBlur
Sa organizacijom interfejsa sličnom Google Readeru, ovaj RSS agregator može ponuditi interesantne opcije za ugodnije čitanje vesti. Prikaz možete menjati tako da pregledate sve članke na način na koji se prikazuju na sajtu ili u vidu sasvim jednostavnog prikaza teksta bez slika. Postoji mogućnost da zanimljive tekstove obeležite zvezdicom, kao i da delite interesantne članke sa prijateljima. NewsBlur poseduje i sopstvene aplikacije za mobilne uređaje pomoću kojih vesti možete pratiti i na svom mobilnom telefonu. Jedina „mana” ovog RSS servisa bi bila ta da za besplatno korišćenje postoji ograničenje u broju sajtova koje možete da pratite na 64, a za praćenje neograničenog broja sajtova putem ovog servisa potrebno je izdvojiti 24 dolara godišnje. Zbog velikog broja zahteva koji se ovih dana šalju, možete imati problema da se prijavite na ovaj servis, no NewsBlur tvrdi da vredno rade na tome da se stvari stabilizuju.

The Old Reader

The_Old_Reader
The Old Reader je veoma brz i lak za korišćenje. Ovaj servis poseduje veoma sličan sadržaj, raspored alata za deljenje i organizaciju sadržaja kao Google Reader i ako se odlučite za njega, verujem da vam neće biti teško da se prilagodite jer interfejsom oponaša verziju Google Readera koja je bila aktuelna pre oktobra 2011. godine. Logovanje na ovaj servis se može izvršiti putem Gmail adrese ili Facebooka, a svoje omiljene sajtove možete importovati direktno sa Google Readera.  Za sada ne postoje aplikacije za mobilne uređaje, ali su u planu, no to ne smeta toliko jer sajt sasvim dobro radi i na mobilnom telefonu.

Feedly

Feedly
Čist i jednostavan interfejs je prvo što se primećuje i zgodna organizacija vesti sa leve strane po folderima. Pregled novosti je moguć na više načina od kojih su najzgodniji prikaz po naslovina, prikaz vesti u obliku magazina i prikaz fotografija. Prelazak na ovaj servis dosta olakšava mogućnost importovanja svih vesti iz Google Readera u samo par koraka. Feedly poseduje sopstvene aplikacije za mobilne uređaje (Android, iPhone i iPad) i to je jedna od prednosti nad ostalim servisima, jer olakšava praćenje i čitanje vesti kada ste u pokretu. Servis trenutno koristi Google Reader za sinhronizaciju, ali u toku je razvoj sopstvenog sistema za sinhronizaciju koji bi u potpunosti otklonio zavisnost od Google Readera.

NetVibes

Netvibes

NetVibes nije samo RSS agregator. Ovaj servis poseduje i veoma korisne dodatke za praćenje vremenske prognoze, sportskih rezultata i finansija koji mogu zameniti svakodnevno posećivanje više različitih sajtova u potrazi za informacijama. Ukoliko vesti čitate samo putem računara, ovaj servis je dobar izbor, ali mana mu je ta što trenutno ne poseduje aplikacije za mobilne telefone i uređaje. Basic nalog je u potpunosti dovoljan da biste pregledali svoje omiljene vesti i ukoliko prelazite sa Google Readera, možete ih importovati putem xml fajla.

Za kraj

Gašenje Google Readera nikako nije dobra vest za korisnike, posebno iz razloga što su alternative malobrojne i ne zadovoljavaju u potpunosti zahteve za kvalitetom. Međutim, potraga za novim servisom može dovesti i do toga da korišćenjem različitih prikaza i mogućnosti servisa u potpunosti promenite način na koji pratite vesti na internetu.

Tagovi:

Ostavi komentar