Devops i zajednica IT profesionalaca

Da li ste se nekad našli u situaciji da vam je bio potreban savet ili ste naleteli na neki problem ali niste imali koga da pitate? Ili mesta na kojima ste potražili pomoć više ne posećuju oni koji vam mogu pružiti adekvatan odgovor? Ovakva situacija je vrlo teška pogotovo u slučaju da ste početnik u nekoj oblasti i kada pokušavate da ovladate novim stvarima.

Devops-zajednica-IT-profesionalaca2

Srećom, ovaj problem koji postoji na IT sceni Srbije je prepoznat, pa je tako osvanuo novi projekat pod nazivom Devops. Kako to obično biva, nastao je sasvim slučajno kao posledica diskusije na Benchmark forumu o IT sceni u Srbiji sa posebnim osvrtom na poslove vezane za razvoj i održavanje servera i servisa.

Ideja

Zasnovan na temeljima već oprobanog StackOverflow koncepta, osnovna ideja iza ovog sajta je zajednička kolaboracija i komunikacija o raznim IT temama sa posebnim akcentom na razvoj i održavanje. Iako možda deluje kao još jedan bespotreban StackOverflow klon, pokretači ove IT komune ističu da je taj koncept dokazan u praksi i da pozitivno utiče na sveukupni kvalitet komunikacije kao i na smanjivanje nepotrebnog šuma, fokusirajući se više na konkretna pitanja i probleme.

Podsticaj studentima i početnicima

Imajući u vidu da je sve više ljudi zainteresovano za IT u našoj zemlji, ovakva zajednica deluje kao zanimljivo mesto za početnike, pogotovo studente koji pokušavaju da pronađu posao kojim bi se bavili u budućnosti. Činjenica je da se od perioda studiranja do trenutka prvog zaposlenja prođe kroz mnoštvo „trial and error“ situacija i da se odgovori na probleme često traže putem online zajednica. Ideja okupljanja IT profesionalaca na jednom mestu omogućila bi početnicima i svima onima koji imaju pitanja i nedoumice iz oblasti kojom se bave da dobiju komentare i uputstva iskusnijih kolega iz branše što bi omogućilo razvoj IT zajednice u Srbiji.

IT zajednica i njen razvoj

Uz svakodnevno postavljanje pitanja i dobijanje odgovora od strane iskusnih profesionalaca na području Srbije, u planu je organizovanje okupljanja (meetup) i seminara koji bi pomogli u edukaciji i razvoju zajednice kao i povezivanju IT stručnjaka u budućim projektima i idejama.

Svi su dobrodošli

Za učestovanje u diskusijama na Devops.rs zajednici potrebna je samo dobra volja i registracija, te vas ovom prilikom pozivamo da podržite ovaj projekat i pomognete razvoj jedne aktivne zajednice developera, inženjera i IT profesionalaca kako bi unapredili IT scenu u Srbiji i podigli je na viši nivo.

Ostavi komentar