Google gasi Google Reader

Dobro ste pročitali. Google je putem svog zvaničnog bloga najavio takozvano „drugo prolećno čišćenje” u okviru koga je odlučeno da iz upotrebe isključi više servisa među kojima je i popularni RSS agregator Google Reader.

Google_Reader

Kako navode na blogu, tokom vremena, korišćenje ovog RSS agregatora je opalo i to je glavni razlog za njegovo gašenje nakon 7 godina rada. Zvanični datum prestanka rada ovog, mnogima veoma korisnog, alata je 1. jul 2013. godine. Pored Google Readera, još neki od servisa koji će u narednom periodu biti ugašeni su Snapseed Desktop aplikacija za Mac i Windows, CalDAV API i Google Voice za BlackBerry.

Ipak, gašenje Google Readera je najveća promena koja je zadesila korisnike i zbog koje se vode polemike od trenutka objave ove vesti. Izgleda da jedino što preostaje korisnicima jeste da pokupe svoje RSS feedove i pređu na drugi servis, ali ne možemo da se ne zapitamo zašto je odlučeno da se jedan od najpopularnijih RSS agregatora ugasi. Možda bi se jedno od objašnjenja moglo naći u pretpostavci da je servis postao finansijski neinteresantan, jer ne postoji način na koji bi se njegovo dalje razvijanje moglo unovčiti.

„Bezbolan” odlazak sa Google Readera

Bilo kako bilo, Google ipak nije ostavio svoje korisnike „na cedilu”. Za sve one koji žele da sačuvaju svoje omiljene sajtove i presele ih na neki drugi RSS agregator, mogu to učiniti putem Google Takeout servisa.
Potrebno je odabrati da želite da preuzmete podatke sa Readera i kliknete na “Create Archive” da biste napravili .zip arhivu sa podacima. U arhivi koju ste preuzeli nalazi se subscriptions.xml fajl, čijim importovanjem u bilo koji drugi RSS agregator možete pristupiti vestima sa sajtova koje ste do sada pratili.

Naravno, iako će posle određenog vremena sve funkcionisati kao da se ništa nije desilo i nastavićemo da pratimo svoje sajtove putem drugih web servisa, ova Googlova odluka svakako nas navodi na to da dobro razmislimo o riziku oslanjanja samo na jednog provajdera usluga, o ma kojoj se usluzi radilo.

Ostaje pitanje – Koji drugi RSS agregator odabrati?

Tagovi:

Ostavi komentar