Servisi za hosting fotografija

U vreme kada je pristup brzim Internet konekcijama bila misaona imenica, a Web hosting bio daleko skuplji i nepristupačniji, skladištenje velikog broja fajlova, a pogotovo fotografija, bila je privilegija malog broja ljudi.

Vremenom, sa razvojem Interneta pojavio se veliki broj instant servisa za sve i svašta, a među njima i onih koji služe za brzu razmenu fotografija. Od tada, pa i dan danas, možete videti mnoštvo fotografija po raznim forumima i drugim mestima na kojima se okuplja mnogo ljudi, a koje se hostuju na nekom od ovakvih servisa.

Iako ispunjavaju svoju osnovnu svrhu, jedan od većih problema ovakvog tipa servisa su brzina, ali i dostupnost starijeg sadržaja jer neretko se dešava da fajlovi koje ste podigli pre godinu ili dve više ne postoje. Sve ovo dovodi u pitanje korisnost ovakvih servisa na duže staze, pogotovo kada postoje daleko ozbiljniji i funkcionalniji servisi poput Picase ili Flickra.

Šta je osnovni kriterijum za izbor? Jednostavnost korišćenja, nepostojanje potrebe za bilo kakvom personalizacijom, veličina fajla i naravno – brzina.

ImageShack.us

Ovo je jedan od prvih ozbiljnijih Instant-image servisa koji je privukao veliki broj korisnika pre svega zahvaljujući mnoštvu dostupnih opcija, ali i zbog toga što nije bilo potrebe za otvaranjem bilo kakvog naloga da bi se usluge servisa mogle koristiti. Na žalost, pravila su se promenila, pa je za postavljanje fotografija neophodna i registracija što je veliki minus.

ImageShack01

Ukoliko se ipak odlučite da postanete korisnik ImageShack-a,  postoji veliki broj dostupnih opcija poput HTML ili BBCCODE za forume, direktni linkovi za punu ili umanjenu veličinu slike itd.

Takođe postoji mogućnost direktnog deljenja fotografije na društvene mreže Twitter, Facebook, LinkedIn, Pinterest, Google + kao i mnoge druge. Imate i mogućnost za automatsko podešavanje rezolucije prilikom uploada fotografije.

Kod ImageShack servisa postoji limit u veličini postovanih fotografija od 5MB koji možete nadograditi uplatom na paket koji podržava veličinu od 10MB bez limita sa ili bez bekapa.

ImageShack02

U okviru naloga postoji mogućnost kreiranja albuma i organizacije fotografija, kao i njihova obrada.

Međutim, pored svih navedenih pogodnosti ono što se može zameriti ImageShack servisu je pre svega potreba za logovanjem i otvaranjem naloga u slučaju da nemate pomenuti, a potrebna vam je brza hosting usluga. Još neke od zamerki ovom servisu mogu biti sporo učitavanje fotografija, a i reklame koje se izlistavaju prilikom korišćenja servisa iako su korisnici ulogovani, a mogu umanjiti funkcionalnost i praktičnost.

TinyPic.com

Ovaj servis je naklonjeniji korisnicima koji zele “blic” uslugu hostinga i nije restriktivan kada su u pitanju korisnici koji nemaju registrovan nalog za njegovo korišćenje.

TinyPic01

Podizanje fotografija može biti izvršeno sa računara ili sa neke udaljene lokacije na internetu. Kao što je slučaj i sa prethodno opisanim, po registraciji možete organizovati fotografije u albume.

Podržani su linkovi i HTML kodovi, kao i kodovi za forumsku implementaciju.

TinyPic02

Zanimljivo je i to da ovaj servis pruža osnovne mogućnosti za obradu fotografija. Prilikom uploada, korisnik je dužan da ukuca captcha kod.

Generalno, TinyPic predstavlja korektan servis za hosting fotografija, što za korisnike kojima je potrena instant usluga, tako i za neke naprednije koji mu žele biti odani na duži vremenski period.

PostImage.org

Servis je jednostavan za korišćenje sa obiljem opcija koje poseduju i svi prethodno opisani. Zanimljivo je što je ovo jedan od retkih servisa ovakvog tipa koji nudi mogućnost postavljanja sadržaja za osobe starije od 18 godina.

Kada je reč o standardnom uploadu, omgogućen je transfer velikog broja fotografija, kao i izlistavanje koda za njih po kolonama i redovima, što je veoma praktično prilikom impementacije koda na forumima. Tu je i opcija za deljenje fotografija na popularne društvene mreže.

Nakon uploada, moguće je lako izvršiti rotaciju ili brisanje fotografija. Reklame nisu preterano zastupljene osim prilikom kopiranja koda za forume, mada on može da se izbriše.

Maksimalna veličina fotografija koje mogu biti postavljene je 5MB.

Dodaj.rs

I mi konja za trku imamo. U pitanju je domaći servis za instant hosting fotografija, dodaj.rs koji ma trojezički interfejs sa podrškom za srpski, hrvatski i slovenački jezik.

Neregistrovani korisnici imaju mogućnosti postavljanja fotografija do veličine od 5MB i one će biti javno dostupne svima, za razliku od registrovanih korisnika kojma je omogućeno postavljanje do 10MB fotografija, kao i uvid u čuvane linkove ranije postavljanih fotografija.

Servis ima mogućnost implementacije plugina za direktan upload na neke osnovne tipove foruma, kao što je na primer phpBB i drugi.

Značaj očuvanja i održivosti podataka

Pošto smo prilikom pregleda servisa dotakli temu foruma, moramo istaći važnu činjenicu, a to je da veliki broj istih koristi eksterne hosting servise za upload fotografija. Neki od njih imaju mogućnost direktnog povezivanja sa servisom koji postaje primaran za hostovanje. Fotografije neretko bivaju uploadovane i od strane korisnika foruma na njima zgodne servise koje se bave tom delatnošću. Ovo pitanje je veoma bitno pre svega zbog održivosti i mogućnosti što trajnijeg čuvanja i bekapovanja arhive fotografija, koja često zna biti velika.

Događa se da u tek godinu dana starim postovima postoje “rupe” koje se javljaju gubljenjem fotografija na izvornom hostingu, te postovi gube smisao, estetiku i ono najbitnije – svoju funkcionalnost.

Napomenućemo tipičan primer privremene nestabilnosti kada je u toku godine, istekao domen, poslednjem na listi opisanih servisa dodaj.rs, što je direktno rezultiralo privremenom neaktivnošču ogromnog broja linkova koji vode ka fotografijama na većini foruma u zemlji i okruženju.

To se može izbeći zakupom adekvatnog većeg hosting paketa i uploadom fotografija na isti putem forumskog plugina kao što je to učinjeno u primeru izgradnje ozbiljnije zajednice – Honda Club Serbia. Naravno, to neće u potpunosti iskoreniti i “zabraniti” korisnicima foruma da koriste neke druge eksterne hostinge fotografija, ali u velikoj meri može uticati na trajnost i održivost fotografija. Imaćete redovan bekap i nekog ko misli umesto vas o multimediji.

Tagovi:

Ostavi komentar