Web hosting za početnike

Kada bismo naše dugogodišnje iskustvo u razgovorima sa pojedincima koji pokreću svoj prvi web sajt mogli da svedemo na jednu činjenicu –  većini je upoznavanje sa terminom “hosting” na prvu loptu delovalo strašno. Serveri, prostor, protok, cPanel, email nalozi, MySQL baze, više vrsta hostinga za različite tipove korisnika – sve su to informacije koje su unosile dodatnu zabunu među već zbunjene ljude koji samo žele običan sajt za svoje potrebe.

Iako na prvi pogled slični, tipovi hosting usluga i paketi istog tipa usluge od provajdera do provajdera se značajno razlikuju. Međutim, hosting ne mora uopšte da bude komplikovan. Čak naprotiv! Neophodno je samo malo istraživanja i pravih pitanja kako bi se donela prava odluka o izboru.

U ovom članku govorićemo o najrasprostranjenijoj vrsti hostinga najčešće zvanog shared (deljeni) hosting koji odgovara korisnicima koji prvi put pokreću svoj websajt, ali i ukazaćemo na neka osnovna pitanja na koja  treba obratiti pažnju prilikom izbora.

Iskoristite ekskluzivni promokod BLOG10 za 10% popusta na sve Web Hosting pakete, posebno kreiran za naše čitaoce. Upišite promokod BLOG10 na checkout stranici i ne propustite priliku da unapredite svoj online prostor uz pouzdan i siguran hosting!

Šta je Shared hosting?

Osnovno objašnjenje ove vrste hostinga leži u samom imenu Shared iliti deljeni hosting. Sa deljenim hostingom, podaci (sajt, mail, baze podataka) “dele” server i tj. resurse i dostupne servise sa jednim ili više korisnika. Sam server i resurse obezbeđuje hosting kompanija, dok su korisnici ti koji zakupljuju deo prostora i pristup servisima (za mail, FTP, baze i sl.) na serveru. U zavisnosti od ukupnog prostora na serveru i veličine sajtova, na jednom serveru može biti nekoliko desetina, pa čak i nekoliko stotina sajtova.

Shared hosting je vrsta hostinga koja se razlikuje od hostinga koji se odnosi na zakup namenskog (dedicated) ili VPS servera. Kod namenskog servera zakupljuje se fizički server koji je u potpunosti vaš i čije resurse koristite za jedan websajt ili specifičnu namenu. VPS hosting, sa druge strane, je virtuelni, privatni server sa definisanim protokom i snagom.

S obzirom da sajtovi koji se nalaze na deljenom hostingu zauzimaju manje resursa nego što je to slučaj kod drugih vrsta hostinga, shared hosting spada među pristupačnije varijante. Takođe, hosting kompanija u čijem vlasništvu se nalazi server (na kojem su smešteni sajtovi) zadužena je za monitoring celog sistema, održavanje, bezbednost i bekap servera što samim tim znači i manje posla za krajnje korisnike.

Da li je Shared Web hosting pravo rešenje za vas?

Informisanje o osnovnim mogućnostima koje određeni web hosting može ponuditi je samo jedan deo priče. Teži deo je odlučiti i doneti odluku o tome koji hosting je pravo rešenje za specifične potrebe pojedinačnog korisnika.

U nastavku teksta govorimo o 4 osnovna pitanja koje treba postaviti prilikom odlučivanja da li je shared hosting za vas ili ne.

Koliko novca ste spremni da izdvojite za hosting?

Kao što smo već pomenuli na početku teksta, odabir deljenog hostinga jeste jeftnije rešenje, ako uporedimo sa cenama zakupa jednog VPS servera. Ukoliko uzmemo Mint Hosting kao primer, naš najjeftniji shared web hosting paket (Mint Easy) košta 4.999 dinara na period od godinu dana.

Sa druge strane, zakup posebnog VPS servera u svom najnižem paketu iznosi 960 dinara, pri čemu se zakup vrši na mesečnom nivou. Kada se cene stave na papir, svakako da je zakup nekog od shared hosting paketa jeftinija opcija s obzirom da ne zahteva visoke mesečne troškove, usluga se zakupljuje na godišnjem nivou, te samim tim ne predstavlja veliku investiciju ukoliko nemate veliki budžet.

mint hosting vps serveri paketi

Sledeći segment koji je potrebno ramotriti jeste koje mogućnosti korisnici imaju zakupom shared hosting paketa? Na primer, zakupom shared paketa na mint.rs sajtu korisnici dobijaju besplatan SSL sertifikat i besplatnu migraciju sajta. O tome šta su SSL sertifkati i zašto su vam neophodni je već bilo reči na našem blogu.

Da li posedujete tehnička predznanja? Da li je kontrolni panel lak za korišćenje?

Zakupom osnovnog shared hosting paketa ne morate brinuti o podešavanju servera ili vršiti monitoring. Ove poslove sprovodi hosting kompanija kod koje ste kupili hosting. Posedovanje hosting naloga ne zahteva visoko tehničko predznanje, međutim, ukoliko ste apsolutni početnik u ovim vodama, možda će vam biti neophodno određeno vreme kako biste razumeli funkcije i korisnički i kontrol panel.

Kontrolni panel

cpanel logoKada govorimo o kontrolnom panelu, isti je veoma važan imajući u vidu da se radi o mestu gde korisnici mogu upravljati svojom hosting nalogom i dostupnim servisima te je bitno da bude jednostavan i lak za korišćenje. Po aktivaciji hosting naloga, hosting kompanije uglavnom šalju email poruku koji sadrži osnovne informacije o aktivaciji usluge, kao i parametre za pristup cPanel-u. cPanel spada u najpopularnije kontrolne panele za upravljanje hosting nalozima i veoma je jednostavan za korišćenje.

Ukoliko želite više da saznate o cPanel-u možemo vam preporučiti sledeću YouTube plejlistu koja pokriva osnovne stvari.

Korisnički servis i podrška

Sa druge strane, bitno je da hosting kompanija poseduje odgovarajući korisnički panel koje predstavlja glavno mesto za informisanje korisnika o aktivnim uslugama, ali i pruža mogućnost upravljanja domenima, daje uvid u račune i predračune i omogućava efikasnu i brzu komunikaciju sa podrškom.

Pročitaj više: Kako funkcioniše Mint Hosting korisnička podrška

Koliko je veliki sajt i koliko resursa mu je neophodno za normalno funkcionisanje?

Kao što smo već spomenuli, shared hosting deli resurse servera na više korisnika. U tom pogledu, ova hosting opcija je svakako odličan izbor za korisnike čiji sajtovi nisu preterano zahtevni ili izuzetno posećeni.

Međutim, najveća prednost shared hostinga (pristupačnost) je rezultat manjih troškova neophodnih za zakup resursa (servera). Kada tako postavimo stvari, ova prednost istovremeno može biti i njegova mana. Zapitaćete se možda kako je to moguće?

Shared hosting nije namenjen za velike sajtove i sajtove sa ogromnom posetom upravo zbog kapaciteta servera i činjenice da se njegovi resursi dele.

Šta se događa kada se sajt koji beleži veću posetu nađe na deljenom serveru?

U situaciji kada jedan web sajt dobija veliki broj posetilaca odjednom, može doći do preopterećenja resursa na serveru, što negativno utiče na sajtove koji se nalaze na istom. Ovaj scenario se može ponoviti i kada su email poruke u pitanju. Zamislite sledeću situaciju – posedujete standardni web hosting i sajt i email nalozi se nalaze na serveru zajedno sa ostalim nalozima. U jednom momentu, jedan od naloga sa kojim delite prostor iz nepoznatih razloga počinje da šalje velike količine SPAM poruka. Šta se događa? IP adresa pošiljaoca je automatski stavljena na crnu listu. Ovakav razvoj situacije rezultira da sve poslate poruke sa svih naloga na tom serveru, uključujući tu i vaše, bivaju označene kao SPAM dok se problem ne reši.

Da li ovo znači da je shared hosting loš? Apsolutno ne.

Ovaj hosting je odličan pre svega za sledeće vrste sajtova:

  • sajtove malih biznisa,
  • blogove,
  • portfolio sajtove,
  • lični sajtove.

Ukoliko se nalazite u ovoj grupi, nećete pogrešiti sa izborom web hostinga.

WEB HOSTING

 

Predstavi ideju, biznis ili uslugu na internetu i uz web hosting pakete odaberi najbolje za svoj blog, online prodavnicu, portfolio ili web aplikaciju.

Saznaj više
Mint Hosting

Da li postoje ograničenja u shared web hosting planovima?

U pokušaju da spreče da jedan od sajtova na deljenom serveru koristi više resursa nego što je hosting paketom utvrđeno, hosting provajderi mogu setovati određena ograničenja kod korišćenja standardnih hosting paketa. Iako su ova ograničenja primarno tu kako bi pomogla korisnicima, u nekim situacijama mogu izazvati probleme.

Da budemo precizniji, ova ograničenja se pre svega odnose na:

  • Ograničenje resursa – Mnoge web hosting kompanije ograničavaju resurse koje jedan sajt može koristiti (poput protoka i memorije na serveru). Ovi limiti se razlikuju u zavisnosti od vrste zakupljenog paketa. U praksi to bi značilo da ukoliko web sajt poraste toliko da popuni raspoloživu kvotu resursa koji su mu dodeljeni u sklopu paketa, korisnik koji je vlasnik hosting naloga biće prinuđen da pređe na viši paket.
  • Ograničenje po tipu fajlova – U nekim situacijama, web serveri na shared hostingu mogu postati meta napada. Ukoliko dođe do hakerskog upada na sajt, postoji mogućnost da se napad proširi i na ostale sajtove koji se nalaze na serveru. Kako bi se ovaj scenario sprečio, hosting kompanije postavljaju ograničenja u pogledu vrste fajlova koji se mogu otpremiti na sajt.
  • Spam i hakerske aktivnosti Hosting kompanije vrše monitoring aktivnosti na svom shared serveru. U slučaju detektovanja masovnog spama ili hakerskih aktivnosti, a kako bi zaštitili druge korisnike i sprečili zloupotrebu svojih resursa hosting kompanije uglavnom vrše suspenziju kompromitovanog hosting naloga.

Izbor Shared hosting paketa

Upoznavanje sa svim ovim terminima može biti zbunjujuće. Međutim, informisanje o tome šta hosting kompanije nude i na koji način hosting funkcioniše je neophodno u procesu donošenja odluke o kupovini adekvatnog hosting paketa.

Da li smatraš da je shared hosting za tebe? Pogledaj našu hosting ponudu na sledećem linku. 

 

 

Ostavi komentar