5 saveta za odabir WordPress teme za svoj sajt

Uspešno ste instalirali WordPress i pred vama je već nova odluka. Pre nego što dodate sadržaj morate izabrati adekvatnu temu. Postoji na hiljade različitih dostupnih tema, i besplatnih i plaćenih, pa odabir one WordPress teme koja je prava za vas može na prvu loptu izgledati kao težak zadatak.

U ovom članku, podelićemo najvažnije savete koje treba uzeti u obzir prilikom odabira WordPress teme.

Prvi korak | Razmislite o svojim potrebama

Najbolji način da olakšate svoju pretragu je da prethodno razmislite o potrebama vašeg sajta – koju vrstu sadržaja želite da delite, koje funkcionalnosti su vam neophodne i šta je to što želite da postignete sa svojim sajtom. Predlažemo vam da uzmete papir i olovku i odgovorite na sledeća pitanja:

Čime će se “baviti” vaš sajt?

U svetu WordPress tema koncept “jedno rešenje odgovara svima” nije uvek primenjivo. U zavisnosti od informacija koje želite da prikažete na sajtu, kao i od samog cilja zavisiće i odabir teme.

Ukoliko želite da pokrenete blog, WordPress tema koja baca akcenat na čitljivost teksta i organizuje sadržaj na način koji je jesan i pregledan može biti dobar izbor. Sa druge strane, ako se bavite kreativnim radom, svakako želite da svoje fotografije i umetničke radove podelite na adekvatan način i predstavite svoj rad posetiocima. U tom slučaju, savet je da potražite temu sa naglaskom na fotografijama i posebnim funkcijama galerije.

Sajt koji predstavlja biznis zahtevaće temu koja sadrži efektnu početnu stranicu, posebne stranice za usluge, portfolio i kontakt.

Uz zakup WordPress hosting usluge dobijate PREMIUM WordPress teme (Elementor, Astra ili OceanWP) potpuno BESPLATNO.

Kakve funkcionalnosti će vam biti potrebe?

Iako se mnoge funkcionalnosti mogu dodati putem WordPress dodataka, odlično je započeti sajt sa temom koja već ima određene funkcionalnosti u sebi. U WordPress direktorijumu tema postoji opcija filtriranja tema u zavisnosti od rasporeda sadržaja, opcija i niše.

WordPress teme filter

Kakav je vaš budžet?

Na kraju, razmotrite svoj budžet. Direktorijum WordPress tema sadrži hiljade tema, od kojih su mnoge potpuno besplatne. Međutim, specijalizovane teme i one sa naprednim i jedinstvenim dizajn funkcijama nisu besplatne. Iznos za premium WordPress temu, pored troškova zakupa hostinga i registracije domena, jesu stavke koje trebate uzeti u obzir prilikom planiranja svog budžeta.

Pročitajte više: Besplatna vs. Premium WordPress tema – koju odabrati?

Drugi korak | Odabir WordPress teme po svojoj meri

Nakon što ste stekli bolji uvid u svoje potrebe, sledeći korak je izbor WordPress teme. Sastavili smo pet jednostavnih pravila koja treba pratiti prilikom izbora teme kako biste napravili savršen izbor.

WordPress tema koja je prilagođena uređajima i veličinama ekrana

Responzivne teme će se prilagoditi ekranu uređaja koji posetilac koristi za pristup vašem sajtu, ne gubeći pri tome ništa od funkcionalnosti ili kvaliteta korisničkog iskustva. Prema poslednjima podacima, više od 55% poseta sajtovima dolazi od mobilnih uređaja, dok čak 92,3% korisnika pristupa internetu koristeći mobilni telefon (izvor).

Prilikom odabira teme, obratite pažnju da je tema “mobile first”, odnosno, da je prilagođena za manje ekrane. S obzirom na to da više od polovine poseta dolazi sa telefona i tableta, obraćate se većini svoje publike. U svakom momentu možete i sami testirati temu tako što ćete promenom veličine svog prozora videti kako se tema ponaša.

Mobile responsive mintrs

Takođe, možete testirati novu WordPress temu u različitim pregledačima kako biste osigurali da ispravno funkcioniše na svim pregledačima. Za više detalja, pogledajte naš vodič o tome kako testirati WordPress sajt u različitim pregledačima.

Birajte temu koja se redovno ažurira

Glavna ažuriranja fajlova osnovne WordPress instalacije (eng. WordPress Core) dešavaju se 2 do 3 puta godišnje. Glavni razlog, pored poboljšanja funkcionalnosti jeste sigurnost. Iz tog razloga, prilikom odabira teme za svoj sajt, obratite pažnju kada je tema koju želite poslednji puta ažurirana, kao i njenu kompatibilnost sa PHP i WordPress verzijama. Ovaj segment je bitan kako zbog sigurnosti i kompatibilnosti s najnovijim verzijama WordPressa, tako i zbog boljih performansi i mogućnosti za nove dizajn elemente i funkcionalnosti. Dobra smernica je odabir teme koja je ažurirana u poslednjih šest meseci.

Proverite ocene i iskustva korisnika

Još jedan pouzdan pokazatelj kvaliteta WordPress teme su ocene i recenzije koje pružaju njeni korisnici. Ako tražite besplatne teme, recenzije korisnika možete pronaći tako što ćete posetiti stranicu sa tom temom na WordPress.org.

Ocene oceanwp teme

Poslednje što želite je da preuzmete i instalirate temu samo da biste otkrili da je zastarela ili puna zlonamernog koda. Teme koje su loše ocenjene ili zastarele mogu učiniti vaš sajt ranjivim na sajber napade, kao i uticati na performanse vašeg sajta, poput brzine učitavanja stranica.

Kompatibilnost sa WordPress dodacima

U idealnom slučaju, WordPress tema ima svoje osnovne funkcionalnosti, dok će dodatne funkcionalnosti pokrivati WordPress dodaci. U momentu pisanja ovog teksta u WordPress direktorijumu dodataka ima preko 59,655 besplatnih dodataka.

WordPress dodaci omogućavaju dodavanje novih mogućnosti, unapređenje performansi, optimizaciju za pretraživače (SEO), kreiranje interaktivnih elemenata i još mnogo toga. Dodaci mogu biti korisni za različite svrhe, kao što su kontakt forme, analitika, sigurnost, optimizacija slika, upravljanje sadržajem, integracija društvenih mreža i dr. Koristeći WordPress dodatke, možete prilagoditi sajt prema svojim potrebama bez potrebe za tehničkim znanjem ili programiranjem.

wordpress plugins

Većina tema će podržavati sve WordPress dodatke. Međutim, ako imate loše napisanu temu ili temu koja dodaje previše funkcija sličnih dodacima, mogli biste naići na konflikt. Zato preporučujemo da izaberete jednostavnu WordPress temu i dodate funkcionalnost koja vam je neophodna putem dodatka.

Performanse

Iako se slažemo da WordPress tema treba biti prilagodljiva i sadržati određene funkcionalnosti, ključ je ipak u balansu. Teme sa složenim dizajnom, velikim brojem animacija ili drugim vizuelnim efektima mogu usporiti brzinu učitavanja, jer zahtevaju više resursa za renderovanje na strani korisnika. Izaberite temu koja uključuje samo one funkcije koje ćete zaista koristiti.

Vi ste na potezu

Većina tema nakon instalacije neće izgledati lepo i upeglano kao demo verzija. Demo prezentacija teme je i napravljena tako da prikaže sav sadržaj i sve funkcionalnosti koje tema nudi.

Odvojite određeno vreme da se upoznate sa temom, kreirajte stranice, dodajte sadržaj i blokove i posmatrajte kako vaš sajt dobija obrise. Ne zaboravite da će vam WordPress dodaci pomoći da dodate bilo koju funkcionalnost koja nedostaje. Srećno!

Ostavi komentar