Odgovori na uobičajena Gutenberg pitanja

Početkom decembra 2018. godine izašla je nova verzija WordPressa koja je donela veliku promenu pogotovo kada je u pitanju način unošenja sadržaja. Da, u pravu ste, pričamo o Gutenberg editoru. U ovom članku pokušaćemo da odgovorimo na neka od najćešćih pitanja koje smo u proteklom periodu dobijali, a kada je u pitanju ovaj editor.

Gutenberg je zamišljen kao zamena za klasičan editor, koji je poput praznog Word dokumenta služio za unos sadržaja uz naknadno dodavanje ostalih multimedijalnih stavki, poput fotografija, video materijala i slično. Novi editor, sa druge strane, zasnovan je na blokovima. Ove blokove možemo pomerati po editoru, menjati im opcije i praviti raspored sadržaja bez pisanja koda.

Zašto je WordPress uveo Gutenberg?

WordPress je već duže vreme koristio TinyMCE editor za pravljenje postova i strana. Kao što smo već rekli, klasičan WordPress editor koji je pre verzije 5.0 dolazio sa WordPress instalacijom bio je jednostavan prozor sa par opcija u zaglavlju, koje su služile kao osnovne opcije za formatiranje teksta i unos sadržaja.

Iako je klasičan editor radio posao, korisnici su morali da nauče različite pristupe da dodaju slike, naprave galerije, dodaju video, tabele i druge sadržajne elemente. Ovakva zakrivljena putanja učenja kombinovana sa modernim web standardima učinila je da WordPress izgleda težim za korišćenje kada se uporedi sa ostalim popularnim page builderima. Prema rečima osnivača WordPressa Matt Mullenweg-a Gutenberg editor i sama promena namenjena je pre svega ljudima koji su novi korisnici WordPressa.

Kako proveriti da li je tema ili dodatak kompatabilan sa gutenberg editorom?

tested versionNajlakši način za proveru da li je tema ili instaliran dodatak kompatibilan sa Gutenbergom je videti da li podržava WordPress verziju 5.0+. S obzirom da je Gutenberg editor izbačen na tržište kao podrazumevani editor verzije WordPressa 5.0, sve teme i dodaci koji imaju oznaku “tested up to 5.0+” su kompatibilni sa Gutenbergom.

Oznaka “tested up to” može se pronaći u direktorijumu dodataka na WordPress.org, traženjem imena dodatka.

Kada su u pitanju WordPress teme, najbolje je posetiti zvanični sajt sa koje je tema preuzeta i tamo proveriti da li postoji zvanična objava da li tema podržava Gutenberg editor (na primer: u okviru objave na blogu, baze znanja ili dokumentaciji).

Ukoliko imate stariju verziju WordPressa preporučujemo da tek nakon utvrđivanja da li su teme i dodaci kompatiblni sa Gutenbergom pređete na verziju 5.0.

Kako upravljati starim postovima u Gutenberg blok editoru?

Nakon nadogradnje svog sajta na WordPress 5.0, sadržaj starih postova će se nalaziti unutar klasičnog bloka Gutenberg editora. Na ovaj način se može menjati sadržaj kao i pre, s tim što se promene vrše u klasičnom bloku.

Takođe, sadržaj starih postova se može prebaciti u Gutenberg blok. Jednostavno, odabirom opcije Convert to Blocks iz padajućeg menija sadržaj posta će se automatski konvertovati u odgovarajuće blokove.

Kako se vratiti na klasičan editor?

Veliki broj korisnika još uvek nije spreman da se prebaci na Gutenberg editor. Brojni WordPress korisnici već su bili u prilici da pre nego što je Gutenberg postao sastavni deo instalacije isprobaju editor u obliku dodatka za WordPress i u sklopu beta verzije WordPressa. U tom periodu, prijavili su gomilu problema poput:

  • dodatnih komplikacija u rukovođenju sadržanjem,
  • loše kompatibilnosti sa postojećim temama i dodacima,
  • editor nije baš bio spreman za integraciju sa WordPress kodom.

Čak i oni koji su prešli na 5.0 verziju WordPressa vrlo brzo su “zažalili” i poželili da postoji način da vrate stari editor.

WordPress zajednica ne bi bila to što jeste da vrlo brzo nije pronašla rešenje u obliku Classic Editor WordPress dodatka. Sve što je neophodno kako bi se Gutenberg editor onesposobio i na snagu vratio stari editor je instalacija i aktivacija ovog dodatka. Classic Editor dodatak će biti dostupan do 2022. godine, što bi trebalo da obezbedi dovoljno vremena korisnicima da testiraju Gutenberg na svojim sajtovima i nadograde ga kada budu spremni.

Da li je Gutenberg zapravo WordPress page builder?

Poput Elementor-a i Visual Composer-a i Gutenberg je zasnovan na vrlo jednostavnom modelu rada sa blokovima. Ovi blokovi mogu sadržati bilo šta od sadržaja, formi i sl. Ako posmatramo kroz prizmu blokova, da – Gutenberg je editor i page builder.

Sa druge strane, za razliku od pobrojanih, Gutenberg je dostupan samo u WordPress administraciji, jer je on zamena za dosadašnji TinyMCE editor. Visual Composer i Elementor nisu editori već su nadogradnja na editor i kao takvi nude drag&drop mogućnosti koje TinyMCE nikada nije imao. Takođe, sa Gutenbergom nije moguće upravljati sadržajem na frontendu već samo u administraciji, dok kod Visual Composer-a i Elementor-a to nije slučaj, pa je upravljanje sadržajem koristeći druga rešenja intuitivnije i lakše.

Druga mnogo bitnija razlika se ogleda u proširivanju Gutenberg editora dodavanjem novih blokova. Za razliku od ostalih page builder-a, Gutenberg zahteva React koji predstavlja izuzetno popularan i rasprostranjen JavaScript frejmvork. Iako React nije preterano komplikovan i kriva učenja nije previše strma, za većinu to može predstavljati problem jer se blokovi za druge builder-e prave u kombinaciji PHP i JavaScript (najčešće jQuery).

Najbolji WordPress hosting

Web hosting

Mint Web Hosting paketi su savršeno mesto za online start u WordPress svetu. Mint Easy, Spot ili Bizz, pitanje je sad?

Pogledaj pakete
Mint Hosting

Da li Gutenberg podržava shortcodes?

Da, Gutenberg podržava kratke kodove (shortcodes). Klikom na “+” može se pronaći vidžet za unos ovih kodova.

gutenberg shortcode
Vidžet za Shortcode u okviru Gutenberg editora

Na primer, može se dodati forma za prijavljivanje na newsletter upotrebom shortcode-a.

Dodavanje kratkog koda (shortcode)

Koga da kontaktiram ukoliko nešto ne radi nakon prelaska na Gutenberg?

U idealnom slučaju Gutenberg ne bi trebao da napravi problem, ali praksa je pokazala da su brojni korisnici WordPressa imali problema prilikom prelaska na verziju 5.0. Do problema je uglavnom dolazilo zbog tema i dodataka koji nisu kompatibilni sa Gutenberg editorom.

Uvek se preporučuje da se web sajt testira u test okruženju pre nego se pređe na Gutenberg.

Šta kada dođe do problema? Ukoliko se to desi, prvi korak je onesposobljavanje Gutenberg editora i aktiviranje klasičnog editora na sajtu. Nakon toga, neophodno je kontaktirati autore tema ili dodataka za dodatnu podršku.

 

Nadamo se da Vam je ovaj članak pomogao da nađete odgovore na uobičajena Gutenberg pitanja koja su vam se možda vrzmala po glavi. Ukoliko imate više pitanja za nas, možete nam ostaviti komentar.

Ostavi komentar