Stigao je WordPress 6.1 “Misha” – šta je novo

Treća i poslednja verzija WordPressa za ovu godinu objavljena je 1. novembra. WordPress 6.1 verzija nazvana je “Misha” i inspirisana je životom i radom sovjetsko-norveškog džez muzičara Miahila Alperina. S obzirom da je ova verzija deo druge faze Gutenberg projekta, sadrži dosta poboljšanja koji se odnose na uređivanje WordPress blokova. U nastavku teksta pročitajte o kojim novinama se radi.

Twenty Twenty-Three – nova podrazumevana tema

Nova tema pod nazivom Twenty Twenty-Three dolazi sa 10 različitih stilskih varijacija koje će korisnicima omogućiti da jednim klikom miša promene izgled i to sve u okviru jedne teme. Ova tema je rezultat zajedničkog rada WordPress zajednice, gde je od 38 predloga iz 8 različitih zemalja izabrano 10 glavnih stilskih varijacija koje su ušle u podrazumevanu temu.

Fluidna tipografija

Nova verzija WordPressa dolazi sa funkcijom fluidne tipografije koja vam omogućava da definišete skalabilne veličine fonta kao što je prikazano u sledećem klipu:

Više opcija prilikom kreiranja šablona

6.1 verzija dolazi sa dve nove opcije šablona (eng. templates) – Page i Single Item: Post. Takođe, pojednostavljen je proces kreiranja šablona automatskim dodavanjem predefinisanih šablona.

Wordpress 6.1 templates

Još jedno poboljšanje je mogućnost izbora šablona koji će se odnositi na sve stavke ili na pojedinačnu stavku.  Na primer, ukoliko biste želeli da dodate šablon za autore, od vas će biti zatraženo da izaberete da li će se šablon primeniti na sve autore ili samo na jednog.add template author wordpress 6.1

Pored toga, sada postoji opcija Custom Template koja vam omogućava da kreirate novi šablon za bilo koji post ili stranicu.

WordPress hosting

Idealno rešenje za WordPress

Odaberi 100% optimizovan hosting za WordPress – dizajniran sa ciljem da tvoj WordPress sajt funkcioniše savršeno bilo da kreiraš blog, e-commerce prodavnicu ili prezentacioni sajt za sebe ili svoje klijente

Pogledaj ponudu
Mint Hosting

Poboljšan Block Locking

Zaključavanje blokova je zgodna funkcionalnost koja sprečava da blokovi budu slučajno izbrisani ili premešteni. WordPress verzija 6.1 donosi poboljašanje već postojeće funkcije i omogućeva da se zaključavanje primeni na sve elemente unutar jednog grupnog bloka, što ranije nije bio slučaj.

block locking wordpress 6.1

Prošireni Quote i List blokovi

WordPress blokovi koji se odnose na citate i liste sada mogu da sadrže i unutrašnje blokove. list block example wordpres 6.1

Svi stilovi na jednom mestu

CSS pravila za margine, rastojanje, tipografiju, boje i ivice sada su na jednom mestu. Pre verzije 6.1, kada je stranica imala više različitih stilova blokova, svaki blok bi imao svoj poseban style tag i to bi izgledalo ovako:

<style>.wp-block-columns.wp-container-1 { flex-wrap: nowrap; }</style> 
<style>.wp-block-columns.wp-container-2 { flex-wrap: nowrap; }</style> 
<style>.wp-block-columns.wp-container-3 { flex-wrap: nowrap; }</style>

U verziji 6.1 svi stilovi se nalaze u jednom HTML tagu:

<style>.wp-block-columns.wp-container-1, .wp-block-columns.wp-container-2, .wp-block-columns.wp-container-3 { flex-wrap: nowrap; }</style>

Unapređen Block borders

Verzija 6.1 poboljšala je alat za podešavanje ivica blokova, te je sada moguće odvojeno podesiti gornju, donju, levu i desnu ivicu, uz dodavanje različitih boja i veličina. Ranije su korisnici mogli da izaberu samo radijus ivica.

advanced-border-controls

Ovo su samo neke od novina koje donosi najnovija 6.1 verzija, za kompletnu listu pogledajte sledeći link.

Kako da pređete na novu verziju?

Ažuriranje WordPressa na novu verziju uglavnom ne traje dugo i postoji nekoliko načina da to učinite. Svakako vam preporučujemo da pre prelaska na 6.1 verziju napravite bekap trenutnog sajta i nove funkcionalnosti testirate u test okruženju pre nego primenite ažuiriranje na produkciji.

Onda kada budete spremni, možete ažurirati WordPress, bilo direktno u WordPress dashboard-u klikom na Update Now ili manuelno koristeći FTP.

 

Tagovi:

Ostavi komentar