10 najboljih WordPress dodataka za optimizaciju fotografija

Da li ste razmišljali o tome na koji način veličina fotografija koju podižete na svoj WordPress može negativno uticati na brzinu učitavanja web sajta? Neretko se događa da fotografije visoke rezolucije koje nisu adekvatno optimizovane, pored ostalih faktora, mogu dovesti do smanjenja brzine učitavanja web stranice.

Ovakav scenario, u današnjem digitalnom svetu gde je važno istaći se ne samo kvalitetom informacija nego i brzinom kojom se te informacije mogu isporučiti krajnjem posetiocu, može negativno uticati na korisničko iskustvo, a to se pre svega ogleda u visokom bounce rate-u, smanjenoj količini vremena koje korisnik provede na sajtu i posledično – na konverzije i uspešnost poslovanja.

Iskoristite ekskluzivni promokod BLOG10 za 10% popusta na sve Web Hosting pakete, posebno kreiran za naše čitaoce. Upišite promokod BLOG10 na checkout stranici i ne propustite priliku da unapredite svoj online prostor uz pouzdan i siguran hosting!

WordPress dodaci koji vam mogu pomoći prilikom optimizacije fotografija

Brzina učitavanja sajta (Page Speed) je i zvanično faktor koji može uticati na poziciju sajta na Google pretraživaču, stoga pametna optimizacija fotografija koje se nalaze u okviru sajta koji se nalazi na WordPress platformi ne samo da će pozitivno uticati na vreme koje je neophodno da se sajt učita, uticaće posledično i na SEO.

U nastavku teksta, izdvojili smo 10 WordPress dodataka koje možete koristiti kako biste brzo i jednostavno optimizovali svoje fotografije.

 

1. WP Smush

wordpress plugin wp smush

Listu ćemo započeti sa WP Smush – WordPress dodatkom za kompresiju fotografija koji je sa preko milion aktivnih instalacija svakako najpopularniji dodatak za ovu namenu. WP Smush vrši kompresiju fotografija JPEG, GIF i PNG formata, grupno ili pojedinačno po fotografiji, veličine do 32MB.
Dodatak funkcioniše tako što uklanja meta podatke sa JPEG fotografija, optimizuje ih i vrši kompresiju. Takođe, ima mogućnost konverzije odgovarajućih GIF fajlova u ineksirani PNG format uz uklanjanje neiskorišćenih boja iz indeksiranih slika.

U podešavanjima ovog WordPress dodatka može se podesiti da se sve nove fotografije koje se postave na sajt automatski optimizuju i kompresuju. WP Smush je takođe kompaktibilan sa NextGEN Gallery i WP Retina 2x.

I dalje niste ubeđeni? Sajt koji se bavi analizom brzine učitavanja web stranica GTmetrix.com preporučuje WP Smush kao jedan od osnovnih alata za optimizaciju WordPress sajtova.

Ocena: 4.8/5.0

Preuzimanje: Smush Image Compression and Optimization

 

2. EWWW Image Optimizer

ewww image optimizer wordpress plugin
EWWW Image Optimizer je WordPress dodatak koji automatski i bez gubitka kvaliteta optimizuje fotografije dok ih podižete na sajt, a takođe može vršiti i optimizaciju onih fotografija koje se već nalaze u okviru WordPressa.

Još jedna korisna funkcija ovog dodatka jeste njegova mogućnost konvertovanja fotografija u onaj format koji će dati najmanju veličinu fajla željenih fotografija. Opciono, moze ponuditi i lossy kompresiju za PNG fajlove.

Ocena: 4.4/5.0

Preuzimanje: EWWW Image Optimizer

 

3. CW Image Optimizer

WordPress plugin image CW image optimizer

CW Image Optimizer je još jedan plugin koji poput prethodnog automatski i bez gubitka optimizuje fotografije dok se podižu na websajt, ali i optimizuje i one koje su prethodno već ubačene.

Ovaj dodatak je baziran na WP Smush dodatku, ali za manipulaciju fajlovima koristi servise dostupne u okviru Linux operativnog sistema (littleutilis) sto znaci da slike nikad ne napuste vas server.

Instaliranje littleutils alata može biti komplikovano, tako da ovaj dodatak nije najbolji za početnike – lakše je instalirati bilo koji drugi plugin sa ove liste.

Ocena: 3.9/5.0

Preuzimanje: CW Image Optimizer

4. Imsanity

Wordpress image optimization plugin imsanityNema potreba da se plašite naslovne slike koju ovaj WordPress dodatak ima zvančnom repositoriju sa javno dostupnim dodacima, svakako je sigurno da nakon optimizacije uz pomoć ovog dodatka vaše slike neće izgledati nimalo strašno.

Jedna od zanimljivh opcija koju pruža Imsanity je ta da dozvoljava da se prilikom optimizacije podesi maksimalna širina, visina, kao i kvalitet fotografije. Postoji i mogućnost pretvaranja BMP formata u JPG format kako bi se fotografije skalirale na željene dimenzije.

Ocena: 4.9/5

Preuzimanje: Imsanity

 

5. Hammy

hammy image optimization wordpress plugin

Ukoliko vam je od izuzetno važno kako se fotografije prikazuju na različitim uređajima možete uzeti u obzir Hammy WordPress dodatak. Ovaj dodatak od izabranih fotografija stvara fotografije manjeg formata čije se veličine prilagođavaju posetiocima samog sajta na način da kada posetioci uđu na sajt vide fotografiju čija je veličina u skladu sa uređajem sa kojeg se pristupa web sajtu. Ova opcija na taj način pozitivno utiče na korisničko iskustvo – naročito kod onih korisnika koji sajtu pristupaju putem mobilnog telefona.

Hammy dodatak, sa druge strane, radi samo za fotografije koje se nalaze u sklopu postova i stranica, ne i za posebne tipove postova.

Ocena: 3.3/5.0

Preuzimanje: Hammy

 

6. PB Responsive Images

PB responsive WP pluginPB Responsive Images automatski reformatira sve fotografije u format sličan onome koji je predložen od strane Responsive Images Community Group.
Svaka slika je formatirana u skladu sa standardnim CSS medija upitima (media queries). Takođe, dodatak pruža shortcode implementaciju koju možete iskoristiti za pozivanje pojedinaćnih slika uz namensko konfigurisanje veličine i medija upita. Pored shortcode-ova, tu su i helper funkcije koje mozete iskoristiti u kodu svoje teme za dodatnu optimizaciju slika u okviru templejta.

Ocena: 3.6/5.0

Preuzimanje: PB Responsive Images

WordPress hosting

Idealno rešenje za WordPress

Odaberi 100% optimizovan hosting za WordPress – dizajniran sa ciljem da tvoj WordPress sajt funkcioniše savršeno bilo da kreiraš blog, e-commerce prodavnicu ili prezentacioni sajt za sebe ili svoje klijente

Pogledaj ponudu
Mint Hosting

7. SEO Friendly ImagesSEO Friendly images wordpress plugin

SEO Friendly Images je WordPress dodatak koji, kako mu i samo ime govori, optimizuje fotografije na način koji pomaže u SEO delu. Ovaj dodatak prilagođava ALT atribute i naslove fotografija, a ukoliko fotografije nemaju ALT tag i naslov, dodatak ih može dodati u skladu sa željenim podešavanjima.
Da li treba koristiti ALT tagove i naslove? Naravno. ALT tagovi dodatno opisuju fotografiju samom pretraživaču, dok naslov fotografije automatski “iskače“ kada neko pređe kursorom preko fotografije.

Ocena: 3.0/5.0

Preuzimanje: SEO Friendly Images

 

8. Media File Renamer
Media File Renamer WP plugin

Media File Renamer WordPress dodatak vam dozvoljava da preimenujete vaše medija fajlove tako što vrši ažuriranje njihovih naslova. Takođe, dodatak vrši i ažuriranje njihovih linkova u samim postovima.

Veliki pretraživači kao što je Google obraćaju pažnju na naziv  fajla, iz tog razloga, važno je da opis fotografije bude što precizniji, ali i da se koriste određene ključne reči kako bi se poboljšao SEO rejting fotografija.

Ocena: 4.4/5.0

Preuzimanje: Media File Renamer

 

9. Lazy Load

Lazy load WordPress plugin
Lazy Load WordPress dodatak ne zahteva dodatna podešavanja da bi radio, dakle, spreman je odmah za korišćenje .
Dodatak koristi jQuery.sonar koji očitava fotografiju samo ukoliko se ona nalazi na delu strane koju korisnik gleda. Lazy Load dodatak je nastao na osnovu saradnje i kodova napisanih od strane WordPress VIP tima iz Automattic-a, TechCrunch 2011 Redesign tima i Jake Goldmana iz 10up.

Ocena: 4.2/5.0

Preuzimanje: Lazy Load

 

10. BJ Lazy Load

BJ lazy load WP plugin
BJ Lazy Load vam pruža mogućnost da izaberete fotografije, uključujući one iz članaka, Gravatar fotografije i iFrames i da zamenite sadržaj placeholderom?.
Za razliku od Lazy Load dodatka postoje neka jednostavnija podešavanja koja dopuštaju menjanje i usklađivanje rada dodatka po potrebi korisnika – kao što je izbor rezervisanog mesta i preskakanje slika sa klasama.

Dodatak se takođe trudi da pravilno optimizuje slike, automatski servirajući umanjene verzije za responsive dizajn i hiDPI slike za uređaje sa hiDPI ekranima poput Apple Retina ekrana.

Ocena: 4.2/5.0

Preuzimanje: BJ Lazy Load 

 

Da li ste već isprobali neke od ovih WordPress dodataka za optimizaciju fotografija? Napišite nam vaše utiske u komentaru.

 

Ostavi komentar