Od 10. decembra počinje registracija .RS IDN domena

Bavite se pčelarstvom i uvek vas je nerviralo što je vaš domen ograničen “ošišanom latinicom” i glasi pcelar.rs? Za vas, ali i sve ostale – imamo lepe vesti!

10. decembra u 12h biće moguće registrovati .RS domen u čijem nazivu se nalaze i slova izvan engleskog alfabeta (tj. ASCII koda), poput ć, ć, đ, ž, ali i još 36 slova iz pisama hrvatskog, nemačkog, bošnjačkog, crnogorskog, mađarskog, romskog, rumunskog, slovenačkog i slovačkog jezika. Time se .RS domen pridružuje svetskog porodici IDN domena kojih trenutno ima oko 7.5 miliona širom sveta.

vizual idn domen

Šta je IDN domen?

Domeni čiji nazivi sadrže slova koja nisu deo engleskog alfabeta nazivaju se IDN odnosno domeni sa internacionalizovanim nazivima.

IDN domen kao pojam pojavio se još 1996. godine, da bi 2000. godine bila omogućena registracija IDN naziva u okviru .NET i .COM domena. Prvi nacionalni domen najvišeg nivoa koji se omogućio registraciju IDN domena bio je japanski .JP domen, a odmah za njim to su učinili i poljski i švedski nacionalni domeni, da bi im se 2004. godine pridružili i nemački, danski, italijanski, norveški i drugi.

Ko ima pravo da registruje IDN .RS domen u početnom periodu?

Pravo na registraciju IDN domena od 10. decembra imaju registranti postojećih .RS domena koji će moći na osnovu već registrovanog domena da registruju njemu odgovarajući .RS IDN domen.

Početni period registracije IDN naziva domena trajaće od 10. decembra do 5. marta 2019. u 12h nakon čega počinje slobodna registracija IDN naziva domena, što znači da ove domene može registrovati bilo ko bez obzira na to da li već ima registrovan .RS domen ili ne.

Pravila prilikom registracije .RS IDN domena

  • .RS IDN domen može da registruje samo registrant postojećeg .RS domena
  • .RS IDN domen se registruje kod ovlašćenog registra kod koga je već registrovan odgovarajući .RS domen
  • “1 na 1” pravilo znači da IDN naziv domena može da sadrži jedno “IDN slovo” umesto jednog “ASCII slova”  (na primer: “č” ili “ć” umesto “c”)

To znači da samo osoba koja je registrovala domen npr. vozipazljivo.rs će moći da registruje IDN naziv domena vozipažljivo.rs, dok sa druge strane, registrant sa domenom djevrek.rs neće moći da registruje IDN domen, jer pravilo glasi da jedan IDN karakter odgovara jednom ASCII karakteru, što na primeru djevrek.rs nije slučaj.

IDN naziv može na osnovu ASCII naziva ne može na osnovu ASCII naziva
ćevapčić.rs cevapcic.rs cevapchic.rs
đurđevdan.rs durdevdan.rs djurdjevdan.rs
šlagzatorte.rs slagzatorte.rs shlagzatorte.rs
kolač.rs kolac.rs kolach.rs

 

U tabeli dole možete videti uparene ASCII i IDN karaktere:

ASCII slovo odgovarajuća IDN slova
a á â ä ă ą
c ç ć č
d ď đ
e é ë ę ě
i í î
l ĺ ľ ł
n ń ň
o ó ô ö ő
r ŕ ř
s ß ś ş š
t ţ ť
u ú ü
v ů ű
y ý
z ź ż ž

Pročitajte više: 5 prednosti .RS domena

Kako registrovati .RS IDN domen?

Procedura registracije ovih domena je nešto drugačija i ne počinje na sajtu ovlašćenog registra, već na posebnoj stranici koju je pripremio RNIDS za ovu priliku.

Procedura registracije IDN domena u početnom periodu

  1. Registrant na posebnoj stranici započinje proces registracije IDN naziva domena unoseći sledeće podatke:
    1. Naziv postojećeg domena
    2. Naziv .RS IDN domena
    3. e-mail adresu koja se vodi kao kontakt adresa za već registrovani .RS domen
  2. Nakon slanja zahteva RNIDS vrši proveru validnosti i tačnosti unetih podataka, nakon čega na navedenu e-mail adresu registranta stiže poruka sa podacima o postojećem i novom domenu, ID brojem transakcije i linkom za verifikaciju zahteva.
  3. Klikom na verifikacioni link registrant daje saglasnost za registraciju .RS IDN domena, nakon čega dobija povratnu poruku sa potvrdom o završenoj verifikaciji od strane RNIDS-a.
  4. Nakon toga, registrant kontaktira ovlašćenog registra kod kog je već registrovan postojeći .RS domen i završava proceduru registracije .RS IDN naziva domena.
  5. Nakon evidentiranja uplate IDN naziv domena je registrovan kod ovlašćenog registra.

Da li je u toku procesa registracije IDN domena moguće promeniti OR (ovlašćenog registra)?

Ukoliko se, u trenutku kada registracija IDN domena još uvek nije završena, desi transfer starog domena sa jednog OR-a na drugi, zahtev za registraciju IDN domena se transferuje na drugi OR i taj drugi OR završava proces registracije IDN domena.

Da li je u toku procesa registracije IDN domena moguće promeniti registranta postojećeg .RS domena?

Ukoliko se, u trenutku kada registracija IDN domena još uvek nije završena, zahteva promena registranta starog domena, ona se ne može odobriti dok se ne završi registracija IDN domena.

RNIDS

Više informacija o proceduri registracije IDN naziva .RS domena možete pronaći na sajtu viševredi.rs.

Ostavi komentar