Razlike između IPv4 i IPv6 adresa i zašto je prelazak na IPv6 važan?

IP adrese su jedinstveni identifikatori koji se koriste za povezivanje računara i drugih uređaja na internetu. One omogućavaju komunikaciju između uređaja na globalnoj mreži i bez njih ne bi bilo moguće slati i primati podatke putem interneta. U ovom članku istražićemo više o tome zašto su IP adrese važne za internet i koja je razlika između IPv4 i IPv6 adresa. Takođe, razmotrićemo izazove koji su povezani s prelaskom na IPv6 adrese, uz osvrt na trenutno stanje prelaska na novi protokol u svetu i u Srbiji.

Ukoliko želite da saznate više o IP adresama i njihovoj podeli, pročitajte ovaj tekst na našem blogu.

Šta su IPv4 adrese?

IPv4 adrese su četvorobajtni brojevi koji se koriste za identifikaciju računara i drugih uređaja. Sastoje se od četiri broja odvojenih tačkama, pri čemu svaki broj može biti u rasponu od 0 do 255. To znači da su IPv4 adrese ograničene na ukupno 4.3 milijarde jedinstvenih kombinacija, što je dovoljno za povezivanje uređaja koji su bili dostupni u vreme kada je IPv4 protokol razvijen i široko upotrebljavan.

Međutim, s porastom broja uređaja koji su povezani na internet, ovo ograničenje je postalo problem. Mnoge zemlje su već iskoristile sve svoje dostupne IPv4 adrese, što znači da se novi uređaji više ne mogu povezati na internet. Kako bi se rešio ovaj problem, razvijen je novi protokol – IPv6, koji donosi brojne prednosti u odnosu na IPv4.

Šta su IPv6 adrese?

IPv6 adrese predstavljaju novi protokol za identifikaciju uređaja na internetu koji je razvijen kako bi nadomestio ograničenja IPv4 adresa. One se sastoje od osam blokova karaktera, pri čemu svaki blok ima 16 bitova što omogućuje korišćenje otprilike 2^128 jedinstvenih adresa. Ovo znači da postoji gotovo neograničen broj adresa, čime se osigurava da će ih biti dovoljno za povezivanje gotovo svih uređaja na internetu, čak i u scenariju u kojem se broj uređaja eksponencijalno povećava u budućnosti. S obzirom na to da IPv6 adrese nude toliki broj adresa, postoji tvrdnja da nikada neće biti potrebna nova verzija protokola za identifikaciju uređaja na internetu.

IPv4 adresa: 169.89.134.249
IPv6 adresa (1): 2001:db8:3333:4444:5555:6666:7777:8888

IPv6 adresa (2): 2001:db8:3333:4444:CCCC:DDDD:EEEE:FFFF

Prednosti IPv6 adresa

Veća sigurnost

Jedna od prednosti IPv6 adresa je da koriste kriptografsko generisanje adresa, što otežava otkrivanje adrese i time štiti od neželjenih pristupa. Ovakav način generisanja adresa (eng. Cryptographically Generated Address, CGA) koristi kriptografske algoritme za generisanje adrese koja se može koristiti za identifikaciju uređaja na mreži. CGA se koristi za stvaranje adresa koje su otpornije na “spoofing” napade, odnosno pokušaje zlonamernih pojedinaca da se predstave kao drugi uređaji na mreži. Ovo je važno jer napadači često koriste “spoofing” tehnike kako bi neovlašćeno pristupili mreži ili izvršili druge zlonamerne radnje.

Takođe, IPv6 protokol podržava IPsec, koji je standardni sigurnosni protokol za zaštitu mrežnog prometa i pruža sigurnu komunikaciju kroz enkripciju i verifikaciju podataka između različitih uređaja.

Kada se koristi IPv6 protokol, uređaj može automatski da generiše privremene adrese za svaku mrežnu sesiju kako bi zaštitio privatnost korisnika i sprečio praćenje. Ovaj proces se zove “privacy addressing“. Ove privremene adrese se uklanjaju kada se sesija završi, što dodatno povećava sigurnost i privatnost korisnika na internetu.

Prednosti za krajnje korisnike

Prva i najvažnija prednost je veći broj raspoloživih adresa u odnosu na IPv4, što omogućava veći broj uređaja koji se mogu spojiti na internet. Ovaj segment je posebno važan u današnje vreme kada se sve više uređaja povezuje na internet, uključujući tu pametne telefone, računare, pametne televizore, kućne uređaje i druge.

Osim toga, IPv6 protokol pruža brži prenos podataka, što omogućava brže preuzimanje, striming videozapisa i drugih multimedijalnih sadržaja. Korišćenje IPv6 adresa takođe može poboljšati privatnost, jer omogućava posedovanje jedinstvene adrese za svaki uređaj, što otežava praćenje korisnika i štiti njihovu privatnost.

Izazovi u tranziciji sa IPv4 na IPv6

Prelazak na IPv6 protokol je proces koji traje i koji je sa sobom otvorio brojna pitanja. Jedan od najvećih izazova je trošak implementacije novog protokola i prilagođavanje postojeće mrežne infrastrukture kako bi podržavala IPv6. S obzirom da su mnoge aplikacije i uređaji još uvek nekompatibilni sa IPv6, ovaj proces može zahtevati dodatna ulaganja u kontekstu zamene hardvera i softvera.

Postoji i pitanje nedostatka stručnjaka koji mogu uvesti novu tehnologiju i upravljati njome. Takođe, prelazak na IPv6 može dovesti do problema s usklađivanjem s drugim organizacijama koje još uvek koriste IPv4 adrese. Na primer, ako jedan pružalac usluga koristi IPv6, a drugi IPv4, ova nekompatibilnost može stvoriti probleme u komunikaciji između dve organizacije.

Koji je trenutni status prelaska na IPv6 protokol?

Trenutni status prebacivanja na IPv6 adrese može se opisati kao spor i neujednačen. Prema statistici kompanije Google poslednji podaci ukazuju da se na tek oko 37.69% veb-sajtova može pristupiti preko IPv6, dok je ostatak još uvek dostupan samo putem IPv4 adresa.

Google statistics ipv6

Iako postoji stalni napredak u prebacivanju na IPv6, većina organizacija još uvek koristi IPv4 adrese, a mnoge su tek nedavno započele svoj proces tranzicije. U julu 2022. godine stanje prelaska na IPv6 na teritoriji Evropske unije je izgledalo ovako:

EU IPv6 transition

Kakvo je stanje u našoj zemlji?

Prema podacima koji su dostupni na ovoj stranici, stanje IPv6 adresa u Srbiji zaostaje za ostatkom svieta. U momentu pisanja ovog teksta (mart 2023.) tek 6.44% korisnika interneta u Srbiji ima pristup IPv6, što je znatno manje u poređenju s drugim zemljama u regiji. Primera radi, ovaj procenat u Rumuniji iznosi 29.08%, a u Mađarskoj čak 49.65%.

Ipak, postoji nekoliko organizacija u Srbiji koje su pioniri u prebacivanju na IPv6, uključujući Nacionalni internet registar za Srbiju (RNIDS), koji je  omogućio upotrebu IPv6 protokola još 2013. godine. Na ovom linku možete videti listu sajtova u našoj zemlji koji podržavaju i ne podržavaju IPv6 standard.

Zaključak

Prelazak na IPv6 adrese je ključan korak u daljem razvoju interneta i osiguravanju njegove sigurnosti, stabilnosti i pouzdanosti. Iako se taj proces susreće sa brojnim izazovima, koristi od prelaska na novu adresnu strukturu su neupitne i predstavljaju ključnu komponentu budućnosti interneta.

Ostavi komentar