Sve što treba da znate o IP adresama

IP adresa (eng. Internet Protocol address) je jedinstveni niz brojeva koji koriste mašine (najčešće računari) u međusobnom saobraćaju putem interneta. Drugim rečima, IP adresa je medij komunikacije koja pomaže uređajima i računarima da upute korisnika na pravu stranicu.

U ovom tekstu govorićemo nešto više o tome kako IP adrese funkcionišu, kako se dele i na koje načine možete pronaći koja je vaša IP adresa.

Kako IP adrese funkcionišu?

IP adresa sastoji se od 12 jedinstvenih cifara i njena svrha se može u uporediti sa telefonskim brojevima. Kada upućujete poziv, vaš telefonski broj identifikuje ko ste i uverava osobu koja se javlja na telefon da ste to vi. IP adrese rade potpuno istu stvar kada ste na mreži – zato svaki uređaj koji je povezan na internet ima svoju IP adresu. IP adresa identifikuje uređaj na internetu i bez nje nema načina da “stupite u kontakt” sa drugim uređajem ili računarom, je ona omogućava uređajima da komuniciraju sa krajnjim odredištima poput veb-sajtova i servisa za striming, a veb-sajtovima daju do znanja ko se povezuje.

Uloga DNS-a

DNS (eng. Domain Name Sistem) je sistem koji povezuje nazive domena sa IP adresama koje računari mogu da koriste. IP adrese su jednako važne kao i naziv domena, na primer, možete da otkucate 157.240.22.35 u svoj veb pregledač i nakon klika na enter posetićete Facebook. Bez DNS-a morali bismo da pišemo i pamtimo IP adrese umesto naziva domena sajtova.

DNS nas je oslobodio glavobolje pamćenja IP adresa. DNS serveri se nalaze između vašeg pregledača i sajta koji želite da posetite. Kada unesete URL u polje za pretragu, pregledač traži taj naziv domena na DNS serveru, preuzima odgovarajuću (njegovu) IP adresu i šalje vas na lokaciju koju želite.

Iskoristite ekskluzivni promokod BLOG10 za 10% popusta na sve Web Hosting pakete, posebno kreiran za naše čitaoce. Upišite promokod BLOG10 na checkout stranici i ne propustite priliku da unapredite svoj online prostor uz pouzdan i siguran hosting!

Vrste IP adresa

Postoje dve vrste internet protokola – IPv4 i IPv6.

IPv4 vs. IPv6 – osnovne razlike

IPv4 (Internet protokol verzija 4) je trenutni standard za IP adresiranje na internetu koji je definisan još 1981. godine. IPv4 je 32-bitni sistem brojeva podeljen na četiri dela (okteta) razdvojena tačkama. Vrednost svakog okteta varira od 0 do 255. Dakle, postoji približno 4,3 milijarde jedinstvenih IPv4 adresa.

Primer IPv4 adrese : 169.89.134.249

Kako je internet dobijao na popularnosti vremenom je bilo sve manje i manje slobodnih IP adresa što je dovelo do razvoja IPv6 adresa koje imaju za cilj da u bliskoj budućnosti zamene IPv4 adrese. IPv6 adrese su 128-bitne. Napisane su u osam skupova 16-bitnih heksadecimalnih cifara odvojenih dvotačkama što znači da postoji oko 340 nedeciliona jedinstvenih IPv6 adresa. Deluje zbunjujuće? 🙂 Slažemo se. U prevodu, to je broj 340 iza kojeg sledi čak 36 nula – što znači da (u teoriji) nikada ne možemo ostati bez adresa, ali najbolje je da vidimo na primeru kako IPv6 adresa izgledaju.

Primer IPv6 adrese (1): 2001:db8:3333:4444:5555:6666:7777:8888

Primer IPv6 adrese (2): 2001:db8:3333:4444:CCCC:DDDD:EEEE:FFFF

Privatna IP adresa vs. Javna IP adresa

Privatna IP adresa, koja se još naziva i lokalna je besplatna IP adresa koja se koristi za komunikaciju unutar lokalne mreže poput identifikovanja vaših uređaja unutar kućne mreže ili unutar poslovne kancelarije. Lokalnu IP adresu vašem računaru dodeljuje ruter, koji je hardver koji povezuje lokalnu mrežu sa internetom. U većini slučajeva, ruter (ili kablovski modem) automatski dodeljuje tu internu IP adresu. Ove IP adrese rade samo u lokalnoj mreži (LAN), ali ne i na internetu.

S druge strane, javna IP adresa je IP adresa koja se koristi za komunikaciju izvan lokalne mreže i povezana je na internet. Ova vrsta IP adrese nije besplatna jer je dodeljuju i kontrolišu internet provajderi. Kada surfujete online, veb-sajt koji posećujete mora da zna ko ste (iz razloga praćenja saobraćaja). Vaš ISP (internet provajder) koristi vašu spoljnu (javnu) IP adresu da vas upozna sa veb-sajtom i uspostavi vezu.

Dinamička IP adresa vs. Statička IP adresa

Javne IP adrese mogu biti dinamičke i statičke. Kao što im ime kaže, dinamičke IP adrese se menjaju svaki put kada se na mrežu doda novi uređaj, kada se promeni konfiguracija mreže ili kada se uređaj ponovo pokrene. Dakle, sva je prilika da vaša kućna IP adresa nikada nije ista, već se dinamički menja. Ove  IP adrese se obično koriste iz bezbednosnih razloga jer je zbog redovnih promena hakerima otežan pristup i mogućnost potencijalne zloupotrebe.

Nasuprot tome, statičke IP adrese se smatraju fiksnim IP adresama, dakle, one ostaju iste čak i uz bilo koje promene. Većina krajnjih (običnih) korisnika ne mora da ima statičke IP adrese. Ove adrese su uglavnom potrebne za uređaje kojima je potreban stalan pristup ili povezivanje na privatnu mrežu. Na primer, štampač koji se koristi u poslovnom prostoru mora imati statičku IP adresu tako da se ljudi u kancelariji mogu lako povezati sa njim.

Shared IP adresa vs. Dedicated IP adresa

Ukoliko želite da imate svoj sajt, neophodno je da zakupite hosting nalog. U tom pogledu, imajte na umu da vaš veb-sajt može imati – Shared ili Dedicated IP adresu. Shared IP adresa je IP adresa koju se deli više naziva domena i uglavnom se vezuje za deljeni (shared hosting) gde više korisnika deli resurse na serveru hosting kompanije.

Pročitajte više: Šta je Shared hosting? 

S druge strane, namenska ili dedicated IP adresa znači da je naziv domena vezan za IP adresu koja se ne deli sa drugima.

Dodeljivanje IP adresa

Privatne IP adrese ruter dodeljuje uređajima putem DHCP protokola. Ovaj protokol nudi mogućnost da se dinamički (automatski) dodeljuju IP adrese uređajima na mreži kako bi povezani uređaji međusobno komunicirali putem rutera.

Javna IP adresa dodeljuje se od strane internet provajdera. Ove IP adrese su uglavnom dinamičke, ali internet provajderi pružaju mogućnost zakupljivanja statičke IP adrese.

Koja je moja IP adresa?

Ukoliko želite da znate IP adresu nekog od svojih uređaja, to možete učiniti na nekoliko načina i u zavisnosti od vrste uređaja koji koristite.

macOS

  1. Kliknite na System Preferences pa potom na Network network system preferences mac os
  2. IP adresa kompjutera nalaziće se iznad imena mreže wifi ip address system preferences macOS

Windows 10

  1. Na taskbaru sa desne strane kliknite na Wi-Fi Network pa potom na Properties
  2. Pored IPv4 address nalaziće se IP adresa

Javna IP adresa

Ukoliko želite da saznate svoju javnu IP adresu jednostavno ukucajte u Google pretraživač “What is my IP address”, a takođe, IP adresu možete saznati i na našem sajtu klikom na ovaj link.

 

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da se upoznate bolje sa IP adresama, načinom na koji funkcionišu i kako možete jednostavno saznati koja je vaša IP adresa. U narednim tekstovima govorićemo nešto o više o bezbedonosnim pretnjama kada su u pitanju IP adrese, kao i načinima na koji se možete zaštititi.

Tagovi:

Ostavi komentar