Da li zakupiti besplatni ili plaćeni web hosting?

Kada ste na početku svog biznisa i pravite prvi sajt, ideja o besplatnom web hosting paketu može biti primamljiva. Kako je svaki početak težak i kako je neophodno sačuvati ograničene novčane kapacitete koji su u tom momentu na raspolaganju, ušteda troškova u vidu plaćanja hostinga se čini kao dobra odluka.

Međutim, da li je besplatan web hosting zaista dobar i da li je istinita ona tvrdnja da “nema besplatnog ručka”?

Prva i jedina prednost besplatnog hostinga je njegova cena, odnosno, nepostojanje iste. Sa druge strane, postavlja se pitanje kako se kompanijama koje nude ovu vrstu hostinga isplati da za pruženu uslugu ne dobiju novac zauzvrat? Tehnologija i web serveri na kojima počiva hosting usluga koštaju određenu svotu novca na mesečnom nivou.

Besplatan web hosting – O čemu treba voditi računa?

Besplatna usluga koju vam neko drugi pruža uglavnom znači da vi kao vlasnik sajta ulazite u drugačiju vrstu trgovine sa kompanijom, koja se u zavisnosti od provajdera može razlikovati u svom obimu.

“Nema besplatnog ručka”

Besplatan web hosting bazira se na fremium biznis modelu. Kompanije nude uglavnom veoma limitiranu besplatnu “verziju” regularnog web hosting paketa koji sadrži malo prostora i protoka, nema FTP pristup, niti mogućnost migracije sadržaja kod drugog provajdera.

Osnovni cilj limitiranja regularnih funkcija je želja da u budućnosti pređete sa besplatnog web hostinga na plaćeni paket.

Reklame, reklame….

Kao što smo već napomenuli, web hosting provajderi vam nude besplatnu uslugu, ali to ne znači da neće naći način da zarade novac kako bi platili svoje troškove. Tu na scenu, kao najlakši način, stupaju reklame.

Ukoliko imate sajt kojim predstavljate svoj biznis ili želite da izgradite svoj lični brend, ovakve reklame često mogu predstavljati distrakciju i činiti sajt prenatrpanim, a u očima posetilaca delovati nepouzdano.

Skriveni troškovi

Kako je besplatan web hosting paket limitiran u svojoj osnovi, provajderi mogu naplaćivati dodatne usluge poput kreiranje email naloga, FTP pristupa, migracije sajta i slično. Sve ove funkcije sastavni su deo standardnog web hosting paketa koji se inače plaća na godišnjem nivou.

WordPress? Ipak ne

Brojni besplatni servisi ovog tipa ne dozvoljavaju instalaciju WordPressa, što može delovati logično sa stanovišta kompanije koja pruža uslugu. S obzirom da je besplatan hosting paket ograničen, WordPress instalacija sa svojim resursima prevazilazi njegove limite.

Pročitaj više: WordPress terminologija za početnike

Sa druge strane, čak i da je instalacija WordPressa omogućena sasvim je sigurno da neće raditi kako treba na besplatnom web hostingu.

Upitna dostupnost

Jedna od najvažnijih stavki koja razdvaja kredibilne hosting kompanije od onih koje ne spadaju u tu grupu jeste dostupnost usluge. Sama dostupnost (uptime) podrazumeva da web hosting kompanija garantuje u određenom procentu, najčešće 99%, da će web sajt biti dostupan.

Na drugoj strani medalje, kompanije koje nude besplatan web hosting mogu nestati u svakom trenutku, sto može rezultirati nedostupnošću sajta. Što duža nedostupnost to veća šteta u pogledu porudžbina, posete i ukupnog imidža.

Više sigurnosnih propusta

Web sajtovi na besplatnom web hosting paketu su češće meta hakerskih napada imajući u vidu da kompanije koje nude ovu uslugu ne vode previše računa o sigurnosti. Takođe, usled organičenog pristupa sopstvenim fajlovima i podacima, povraćaj podataka onda kada se hakerski napad dogodi može biti noćna mora.

Umesto zaključka

Bilo da planirate da napravite web sajt za svoj biznis ili pokrenete blog preporučujemo vam da dobro razmislite pre nego se odlučite za hosting provajdera. Danas na tržištu postoji dosta povoljnih hosting opcija koji odgovaraju početnicima koji možda nisu u mogućnosti da za hosting izdvoje veću sumu novca. U tom pogledu je shared web hosting usluga je ipak bolja solucija umesto besplatnog hostinga.

Pročitajte više: Shared Web hosting za početnike

Ostavi komentar