Web hosting vs. WordPress hosting – šta odabrati?

Hosting i domen su osnova za predstavljanje biznisa ili ideje na internetu, bez njih sajt neće biti vidljiv krajnjim korisnicima. Međutim, za mnoge koji tek počinju sa biznisom, odabir hosting plana za svoj sajt može predstavljati problem. Kako postoji više različitih tipova hostinga, često se događa da se ljudi zbune pred ponudom hosting usluga, s obzirom da nisu baš sigurni koji tip hostinga najviše odgovara potrebama samog sajta.

U ovom članku pokušaćemo da vam približimo dva tipa hostinga – Web i WordPress hosting.

Šta je Web hosting?

Web hosting, najjednostavnije rečeno, predstavlja prostor na serveru koje korisnik zakupljuje u okviru paketa, kako bi sajt bio dostupan na internetu. Najpopularniji i najpristupačniji hosting za većinu početnika jeste Deljeni ili Shared hosting.

“Sa deljenim hostingom, podaci (sajt, mail, baze podataka) “dele” server tj. resurse i dostupne servise sa jednim ili više korisnika. Sam server i resurse obezbeđuje hosting kompanija, dok su korisnici ti koji zakupljuju deo prostora i pristup servisima (za mail, FTP, baze i sl.) na serveru. U zavisnosti od ukupnog prostora na serveru i veličine sajtova, na jednom serveru može biti nekoliko desetina, pa čak i nekoliko stotina sajtova.”

Više o Web hostingu pročitajte u posebnom tekstu  – Web hosting za početnike

Šta je WordPress hosting?

WordPress hosting, sa druge strane, je tip hostinga koji je specijalno optimizovan za WordPress sajtove.

WordPress hosting uzima u obzir jedinstvene karakteristike WordPress platforme i shodno tome nudi odgovarajuće hosting okruženje koje može pokrivati različite nivoa usluga i cena. WordPress hosting često dolazi sa korisnim dodatnim uslugama koje pomažu da WordPress sajt nesmetano radi, te tako može uključivati automatsko ažuriranje, pristup temama ili dodacima, sigurnosno skreniranje, 1-click instalacije i još mnogo toga.

WordPress hosting + besplatni domeni

PROMOCIJA

Odaberi WordPress hosting paket i registruj .RS, .COM, .ORG i .NET besplatno!

 

Poruči danas
Mint Hosting

Koja je razlika između Web i WordPress hostinga?

Suštinska razlika između WordPress hostinga i standardnog Web hostinga je u tome što je Web hosting šira i sveobuhvatnija usluga opštijeg tipa i ovaj hosting mogu zakupiti različiti korisnici čiji sajtovi ne moraju striktno da budu na WordPress platformi. WordPress hosting, sa druge strane, odnosi se na određenu nišu prilagođenu WordPress instalacijama. Takođe, sama konfiguracija servera je drugačija, s obzirom da WordPress planovi obično nude resurse koji su optimizovani za samu platformu. WordPress hosting takođe može da koristi shared servere za hostovanje više web sajtova odjednom, ali, za razliku od deljenog hostinga, svaki web sajt na deljenom serveru imaće instaliran WordPress.

Mint Hosting od svog nastajanja nudi Shared hosting uslugu, a od novembra 2020. godine hosting ponuda postala je bogatija za uslugu WordPress hostinga.

Osnovne prednosti WordPress hosting usluge

Brzina i bolje performanse

Konfiguracija servera je prilagođena WordPress platformi sa ciljem bržeg učitavanja sajta i boljih performansi. U našem slučaju, svi WordPress hosting paketi u Mint ponudi (WordPress Start, WordPress Scale i WordPress Commerce) bazirani su na LiteSpeed Web serveru koji omogućava visoke performanse uz minimalno trošenje memorije i prostora. Takođe, Redis i Hot Cache servisi su tu za još bolje performanse.

Sigurnost

WordPress hosting uključuje sigurnosne protokole koji se bave ranjivostima specifičnim za WordPress. Često se događa da WordPress sajt bude hakovan, a najčešći uzrok jeste neredovno održavanje i ažuriranje same platforme i dodataka koji su instalirani. Iz tog razloga, definisali smo sigurnosne servise i bezbedonosne protokole na nivou servera koji se automatski aktiviraju nakon zakupa WordPress hosting usluge i vrše konstantan nadzor, skeniraju saobraćaj i svakoga dana dodatno štite  WordPress sajt od potencijalnih propusta i napada.

Počitaj više: Na koji način štitite moju WordPress intalaciju od napada? 

Server optimizovan za WordPress

Konfiguracija servisa koji su instalirani na serveru podešena je tako da uzima u obzir specifičnosti same WordPress platforme. Na taj način, web sajt koji se nalazi na takvom serveru imaće brže vreme učitavanja i bolje performanse.

Dodatni servisi i dodaci 

U zavisnosti od kompanije, WordPress hosting paketi mogu uključivati i dodatne servise i besplatne WordPress teme i dodatke.

Naša ideja prilikom kreiranja WordPress paketa bila je da WordPress bude svima dostupan i da korisnici pored osnovne hosting usluge na raspolaganju imaju i alate koji će omogućiti brzi start. Iz tog razloga, uz svaki zakupljeni WordPress hosting paket, korisnici mogu da instaliraju neke od najpopularnijih PREMIUM tema i dodataka i to potpuno BESPLATNO. Trenutno su ponudi sledeće teme i dodaci:

  • Astra Pro
  • Divi Premium
  • OceanWP Pro
  • Elementor Pro
  • Ultimate Addons for Elementor
  • Advanced Custom Fields Pro (ACF)
  • WPML
  • WP Portfolio
  • Convert Pro

Kome je namenjen WordPress hosting, a kome Web hosting?

WordPress hosting namenjen je svima onima koji poseduju sajtove bazirane na WordPressu i žele:

  • Veću sigurnost i redovno ažuriranje ukoliko su početnici. Kod WordPress hostinga za ove poslove zadužena je hosting kompanija, što samim tim znači i manje posla za korisnika i ne zahteva veliko tehničko predznanje.
  • Bolje funkcionalnosti i prilagođavanje potrebama sajta. Budući da je WordPress hosting posebno konfigurisan za WordPress platformu, iskusniji WordPress programeri mogu, zahvaljujući posebnim development alatima, da dodatno poboljašaju funkcionialnosti svog sajta.

Shared hosting je odličan izbor ukoliko tek započinjete sa izradom web sajta, želite da držite troškove na niskom nivou i ne očekujete da će sajt imati veliku posetu. Međutim, ukoliko planirate kompleksniji sajt sa više funkcionalnosti ili pak e-prodavnicu koja će imati veliku posećenost, deljeni hosting ne bi bio idealan izbor na duže staze.

WordPress hosting vs. Web hosting – koji odabrati?

Odluka o tipu hostinga zavisiće od vaših potreba i vašeg nivoa iskustva. Prilikom odabira predlažemo vam da razmislite i odgovorite na sledeća pitanja:

Da li je vaš sajt baziran na WordPress platformi? Ukoliko to nije slučaj, WordPress hosting ne može biti vaš izbor, jer ovaj tip hostinga podržava isključivo WordPress sajtove.

Koji je vaš budžet? Deljeni (shared) hosting je pristupačnija varijanta na period od godinu dana, dok WordPress hosting, iako skuplji za isti vremenski period, pruža više u pogledu performansi i dodatnih servisa.

Kakvu vrstu sadržaja planirate za svoj sajt? Ukoliko će vaš sajt zahtevati podizanje velike količine slika, video zapisa ili artikala u slučaju da se radi o e-commerce sajtu, u tom slučaju bi vam više koristio WordPress hosting zbog naprednijeg keširanja ili CDN-a.

Konačno, koliko poseta očekujete? Ako očekujete puno posetilaca odmah nakon pokretanja sajta, možda ćete želeti da razmotrite druge vrste hostinga umesto deljenog hostinga.

Zaključak

U ovoj “borbi” ne postoji pravi ili pogrešan izbor. Usluga koju ćete odabrati zavisiće od vašeg budžeta i seta funkcionalnosti koje želite za svoj sajt.

Ključna razlika između WordPress hostinga i Web hostinga su grupe usluga koje nude, te ako tražite opštu uslugu, Web hosting može biti za vas. Ali ako tražite prilagođenu uslugu koja je optimizovana za bolje performanse sajtova baziranih na WordPressu, WordPress hosting je vaše savršeno rešenje.

2 komentara

Ostavi komentar