Kupili ste domen – šta dalje? Kompletan vodič za sledeće korake

Odlučili ste se da pokrenete blog, online prodavnicu ili želite da imate mesto gde ćete predstaviti svoj biznis? Registracija domena je prvi korak u izgradnji vašeg prisustva na internetu.

Prilikom registracije domena, važno je obratiti pažnju na odabir relevantnog i lako pamtljivog naziva koji odražava vaš brend ili svrhu sajta. Takođe, proverite dostupnost željenog naziva i osigurajte da registrovani domen ima odgovarajuću ekstenziju (poput .rs, .com, .net ili .org) koja najbolje odgovara vašem cilju i publici.

U ovom članku, vodićemo vas kroz ključne korake koje trebate preduzeti nakon što ste kupili svoj domen.

1. Zakup hostinga

Naziv domena predstavlja jedinstvenu adresu koja omogućava korisnicima da lako pronađu vaš sajt. Međutim, domen kao samostalan deo jednačine nije dovoljan. Da bi korisnici, onda kada u pretraživač ukucaju naziv domena, zaista videli vaš sajt neophodan vam je hosting.

Ukoliko domen posmatramo kao adresu, hosting možemo definisati kao zemljište ili zgradu na kojoj se vaša adresa nalazi. Zahvaljujući hostingu, vaš sajt dobija fizički prostor na internetu koji čuva sav sadržaj sajta – slike, tekstove, baze podatake i sl. Dakle, bez hostinga vaš domen ne bi imao sadržaj koji može biti prikazan posetiocima. Dok domen čini vaš sajt lakim za pronalaženje, hosting mu omogućava da bude dostupan na internetu.

Kada birate dobrog hosting provajdera, važno je obratiti pažnju na nekoliko faktora: pouzdanost, brzinu, korisničku podršku, sigurnost i cenu. Što se tiče vrste hostinga, za male ili novije sajtove često je najbolji izbor deljeni hosting zbog njegove pristupačnosti.

Mint Hosting je prepoznatljiv po profesionalnoj korisničkoj podršci i kvalitetnim servisima i uslugama koje omogućavaju stotinama korisnika da efikasno i uspešno predstave svoje poslovanje na internetu. Na našem sajtu možete na jednom mestu registrovati domen, odabrati hosting paket, bilo da se radi o deljenom hostingu ili o namenski dizajniranom hostingu za WordPress sajtove.

Pročitajte više: Web hosting vs. WordPress hosting – šta odabrati?

2. Povezivanje domena sa hostingom

Sada kada imate registrovan domen i hosting, neophodno je da usmerite domen na hosting nalog. To možete učiniti tako što što ćete promeniti DNS podešavanja domena na način da upućuju na nameservere hosting provajdera kod kog ste zakupili hosting paket.

Koraci za povezivanje domena su sledeći:

  • Ulogujte se u nalog koji ste dobili od provajdera kod koga ste registrovali domen
  • Pronađite DNS podešavanja
  • Informacije o nameserverima možete pronaći kod hosting provajdera, bilo u incijalnom emailu prilikom zakupa usluge ili u Bazi znanja
  • Ažurirajte nameservere domena tako da upućuju na nameservere hosting provajdera
  • Sačuvajte izmene

Neophodno je da prođe između 24h i 48h da bi promene bile vidljive.

NAPOMENA: Koraci opisani iznad važe za situacije kada imate registrovan domen kod jednog provajdera, a hosting nalog zakupljen kod drugog. Ukoliko ste registrovali domen i kupili hosting kod istog provajdera, DNS podešavanja domena automatski upućuju na servere hosting provajdera i nije neophodna nikakva promena sa vaše strane.

3. Kreiranje email adrese na svom domenu

Sledeći korak je kreiranje email adrese na svom domenu. Email adresa sa vašim domenom (npr. [email protected]) izgleda mnogo profesionalnije i pouzdanije nego korišćenje besplatnih email servisa poput Gmail ili Yahoo. Pored profesionalnosti, email adrese na sopstvenom domenu pružaju vam veću kontrolu i sigurnost. Sa besplatnim email servisima, zavisite od trećih strana kad je u pitanju bezbednost i privatnost vaših komunikacija, dok sa email adresom na sopstvenom domenu imate mogućnost implementacije naprednih sigurnosnih mera kao što su enkripcija, napredna filtracija spama i sl.

Pročitajte više: Kako pametno odabrati email rešenje za svoj biznis?

Takođe, možete kreirati neograničen broj prilagođenih email adresa za različite funkcije unutar vašeg biznisa (npr. [email protected], [email protected]), što olakšava organizaciju i upravljanje komunikacijom.

Uputstvo kako možete da kreirate email adrese u cPanelu nalazi se na ovom linku.

4. Dizajn i puštanje vebsajta

Nakon prva tri koraka, možete se upustiti u avanturu zvanu kreiranje vebsajta. Ako niste dorasli zadatku u smislu tehničkog predznanja, ovaj posao možete prepustiti programeru ili agenciji koja se bavi izradom sajtova za klijente.

U drugom slučaju, kreiranje vebsajta započinjete izborom odgovarajuće platforme za izradu sajta, kao što su WordPress, Joomla i sl. Naša preporuka je svakako WordPress koji možete instalirati jednostavno putem kontrolnog panela (cPanel). Kada se prijavite na WordPress administraciju izaberite odgovarajuću temu koja će odrediti izgled i funkcionalnost sajta. Veliki broj besplatnih tema mogu se naći na sajtu themeforest.com, kao i u zvaničnom WordPressovom direktorijumu tema.

Sledeći korak je instalacija osnovnih dodataka poput Yoast SEO za optimizaciju pretraživača, WooCommerce koji je popularan plugin za WordPress koji pretvara vašu veb stranicu u funkcionalnu e-commerce prodavnicu i dr. Kreirajte kvalitetan sadržaj kroz postove i stranice, optimizujte ih za SEO. Prilagodite osnovne postavke sajta, kao što su naziv sajta, vremenska zona i permalink struktura, kako biste poboljšali performanse i ukupno korisničko iskustvo.

WORDPRESS HOSTING

Idealno rešenje za WordPress sajtove

Odaberi 100% optimizovan hosting za WordPress. Svaki WordPress hosting paket donosi besplatne PREMIUM teme i dodatke za tvoj sajt (Asta Pro, Elementro Pro, WPML, WP Portoflio i dr.)

Pogledaj ponudu
Mint Hosting

Nakon završetka dizajna, testirajte sve funkcionalnosti sajta, uključujući linkove, kontakt forme i mobilnu verziju, kako biste osigurali da sve radi ispravno. Kada ste sigurni da je sve spremno, objavite svoj sajt tako što ćete promeniti status iz Under Construction u Live.

Umesto zaključka

Kupovina domena je samo prvi korak u uspostavljanju vaše online prisustva. Nakon registracije domena, ključni koraci uključuju odabir pouzdanog hosting provajdera, povezivanje domena sa hostingom, kreiranje profesionalnih email adresa, izradu i optimizaciju veb-sajta. Implementacijom ovih koraka postavićete čvrste temelje za uspešan online biznis.

Ostavi komentar