4 alata za email marketing koji možete da koristite u 2024. godini

Prema podacima globalno priznate platforme za tržišne i potrošačke podatke Statista, u 2024. godini predviđa se da će broj email poruka koji se šalju na dnevnoj bazi preći brojku od 360 milijardi, što email čini jednim od najrasprostranjenijih sredstava komunikacije u današnjem poslovnom svetu. U kontekstu same komunikacije, izazov za kompanije nije samo puko slanje poruka, već osiguravanje da njihove kampanje budu efikasne, da dođu do ciljne grupe i izazovu povratnu rekaciju. Alati za email marketing igraju ključnu ulogu u ostvarivanju ovih ciljeva, omogućavajući organizacijama da iskoriste sav potencijal email komunikacije.

Da bismo vam olakšali izbor, istražili smo neke od najpopularnijih email platformi na tržištu: MailChimp, Zoho Campaigns, MailerLite i GetResponse. U nastavku ćemo razmotriti šta svaki od ovih alata nudi, njihove prednosti i nedostatke, kao i informacije o cenovnim modelima.

MailChimp

MailChimp je jedan od najprepoznatljivijih i najšire korišćenih alata za email marketing na tržištu. Osnovan 2001. godine, ovaj email alat je izgradio svoju reputaciju priznate platforme koja omogućava korisnicima da kreiraju, šalju i analiziraju email kampanje.

mailchimp logo

MailChimp nudi mnogobrojne mogućnosti za kreiranje email kampanja, bilo kroz korišćenje već gotovih šablona ili putem drag-and-drop editora. Takođe, korisnici mogu da automatizuju svoje kampanje, kao i da vrše segmentaciju i personalizaciju kampanja tako da svoje poruke mogu istovremeno da prilagode različitim ciljnim grupama.

Pročitaj više: Kako koristiti email za promociju proizvoda ili usluge?

MailChimp pruža detaljne analitičke podatke koji pomažu korisnicima da prate uspešnost svojih email kampanja. Ovo uključuje stope otvaranja emailova, broj klikova na linkove, konverzije, kao i geografske i demografske informacije o pretplatnicima. Pored toga MailChimp se može integrisati sa širokim spektrom drugih aplikacija i servisa, uključujući e-commerce platforme, CRM sisteme, društvene mreže i alate za automatizaciju.

Prednosti

Korisnički interfejs – MailChimp je poznat po svom intuitivnom interfejsu, što ga čini pristupačnim čak i za one koji su novi u svetu email marketinga.

Besplatan plan – Za male biznise ili pojedince koji tek počinju, MailChimp nudi besplatan plan koji uključuje osnovne funkcije i dozvoljava do 500 pretplatnika i slanje do 1.000 emailova mesečno.

Nedostaci

Viša cena za napredne funkcije – Dok je osnovni plan besplatan, cene paketa koje uključuju naprednije funkcije i veći broj pretplatnika mogu biti visoke u poređenju sa nekim drugim platformama.

Ograničenja – Besplatan plan dolazi sa određenim ograničenjima, uključujući oznaku MailChimp-a u svakom emailu i ograničene mogućnosti za segmentaciju i personalizaciju, manji broj dostupnih email šablona i sl.

Cena

Mailchimp pricing 2024

MailChimp nudi nekoliko različitih cenovnih planova, uključujući:

  • Besplatan Plan: Do 500 pretplatnika i 1.000 emailova mesečno, sa MailChimp brendingom.
  • Essentials Plan: Počinje od $13 mesečno, uključuje naprednije funkcije i podršku.
  • Standard Plan: Počinje od $20 mesečno, nudi još više funkcija za automatizaciju i analitiku.
  • Premium Plan: Počinje od $350 mesečno, pruža najnaprednije funkcije i podršku za velike organizacije.

Kompletne cene i funkcionalnosti možete videti na MailChimp sajtu.

Zoho Campaigns

Zoho Campaigns je deo Zoho-ove široke palete poslovnih aplikacija, dizajniran da pomogne malim i srednjim preduzećima u upravljanju i automatizaciji njihovih email kampanja. Zoho je kompanija koja pruža širok spektar softverskih rešenja i cloud aplikacija namenjenih prodajnim timovima, korisničkoj podršci, vođenju knjigovodstva, HR sektoru i slično.

zoho campaigns logo

Zoho Campaigns, poput MailChimp-a, nudi mogućnost kreiranje email kampanja kroz šablone i drag-and-drop editor, automatizaciju, kao i segmentaciju i personalizaciju kampanja koji su uglavnom dostupni u većim paketima. Listu svih karakteristika možete videti ovde.

Pročitaj više: 4 saveta za kreiranje kvalitetne email liste

Prednosti

Besplatan plan bolji od MailChimp ponude – Zoho Campaigns nudi besplatan plan koji uključuje osnovne funkcije i dozvoljava 2.000 pretplatnika i slanje do 6.000 emailova mesečno, 5 različitih korisnika i kreiranje signup forme.

Pristupačnije cene – U poređenju sa nekim drugim platformama za email marketing, Zoho Campaigns nudi konkurentne cene, što ga čini privlačnim izborom za mala i srednja preduzeća.

Integracija sa Zoho ekosistemom – Za preduzeća koja već koriste druge Zoho aplikacije, integracija sa Zoho Campaigns može značajno poboljšati radne procese i efikasnost.

Nedostaci

Ograničene napredne funkcije – Iako Zoho Campaigns nudi širok spektar osnovnih i srednje naprednih funkcija, nekim korisnicima mogu nedostajati određene napredne funkcije dostupne na drugim email platformama.

Cena

Zoho pricing 2024

Zoho Campaigns nudi nekoliko različitih cenovnih planova, uključujući:

  • Besplatan Plan: Do 2.000 pretplatnika i 6.000 emailova mesečno, uz bazične funkcije i šablone.
  • Standard Plan: Počinje od 7 eura mesečno, uključuje neograničen broj emailova, segementaciju, drag-and-drop workflows i SMS marketing.
  • Professional Plan: Počinje od 12 eura mesečno, nudi sve funkcije iz standard plana uz napredniju segmentaciju i automatizaciju, pop-up forme, slanje kampanja u skladu sa vremenskom zonom primalaca i sl.
  • Pay as you go plan – Omogućava korisnicima da kupuju kredite koje mogu koristiti bez mesečne pretplate. Ovo može biti korisno za korisnike sa neredovnim email kampanjama. Tako npr. 500 kredita po ceni od 14 eura se može koristiti za slanje jedne kampanje na 5.000 adresa ili 10 kampanja na 500 email adresa.

Kompletne cene i funkcionalnosti možete videti na Zoho Campaigns sajtu.

Mailerlite

MailerLite je pristupačan i intuitivan alat za email marketing koji je posebno dizajniran da bude jednostavan za korišćenje, čineći ga idealnim za male i srednja preduzeća, blogere i nevladine organizacije. Osnovan je 2010. godine i brzo se nametnuo kao popularan izbor zahvaljujući svojoj jednostavnosti i efikasnosti.

U svojoj ponudi, pored kreiranja email kampanja kroz jednostavan interfejs, nudi i mogućnost automatizacije, kreiranje formi, pop-up prozora i namenskih landing stranica, kao i preko 100 aplikacija za integraciju.

Prednosti

Facebook integracija – MailerLite omogućava povezivanje sa Facebook nalogom čime se pruža mogućnost napredne segmentacije i targetiranja

Odlična korisnička podrška – U zavisnosti od plana dostupni su različiti modeli korisničke podrške putem emaila i live chat-a i to 24/7. Pored direktnih kanala podrške, MailerLite nudi i webinare, vodiče i članke koji korisnicima pomažu da nauče kako da najbolje iskoriste platformu za svoje potrebe..

Nedostaci

Nedostatak naprednijih funkcija – Iako je odličan alat za početnike i mala i srednja preduzeća, nedostaju mu određene funkcije koje njegovi email konkurenti već poseduju, poput SMS marketinga, kao što je to slučaj kod Zoho Campaigns.

Cena

Mailerlite pricing 2024

MailerLite nudi nekoliko različitih cenovnih planova, uključujući:

  • Besplatan Plan: Do 1.000 pretplatnika i čak 12.000 poslatih emailova mesečno, koji uključuje korišćenje drag-and-drop editora, automatizaciju, 10 landing stranica i kreiranje signup formi i pop-up prozora.
  • Growing Business plan: Počinje od 10 dolara mesečno za 500 pretplatnika, uključuje neograničen broj emailova i šablona i multivarijantno testiranje.
  • Advanced plan: Počinje od 20 dolara mesečno za 500 pretplatnika, nudi sve funkcije iz Growing Business plana, kao i integraciju sa Facebook-om, HTML editor i dr.

Kompletne cene i funkcionalnosti možete videti na MailerLite sajtu.

GetResponse

GetResponse je kompanija koja je osnovana u Poljskoj 1998. godine čiji je prvobitni fokus bio usmeren da slanje njuzletera učini lakšim. Sa razvojem kompanije, GetResponse je znatno promenio svoj fokus te sada teži da bude “sve-u-jednom” rešenje za ecommerce i online marketing, umesto početnog s alata za isključivo email marketing. Shodno tome, GetResponse sada nudi i mogućnost kreiranja veb-sajtova, različitih funkcija za live-chat i ecommerce, hosting vebinara, kreiranje landing stranica i dr.

get response logo

Osnovne funkcije fokusirane su na lako kreiranje email kampanja. GetResponse nudi veliku galeriju unapred napravljenih šablona za emailove, veoma jednostavan vizuelni editor prilagođen početnicima (bez potrebe za kodiranjem), brojne automatizacije i neke alate za kreiranje landing stranica.

Prednosti

Praćenje oglašavanja – postoji mogućnost praćenja Facebook i Google Ads kampanja kroz GetResponse nalog.

Dovoljno za početak, čak i u besplatnom planu – Iako su limiti za kontakte i slanje poruka na mesečnom nivou prilično niski u besplatnom planu (500 pretplatnika i 2.500 poslatih mejlova), GetResponse nudi mogućnost kreiranja jedne landing stranice sa mesečnim limitom od 1000 posetilaca, kao kreiranje popup prozora i formi za prijavu.

Nedostaci

Limitirana mogućnost automatizacije u odnosu na cenu – Automatizacije su ograničene na osnovnim i srednjim paketima, a korisnici ukazuju da sam proces nije preterano user-friendly.

Naprednije funkcije uključene tek u višim paketima – Ako imate samo 1.000 kontakata, postoji prilično veliki skok u ceni od osnovnog do skupljih planova. Nažalost, mnoge od najboljih funkcija GetResponse-a uključene su samo u naprednijim planovima.

Cena

GetResponse pricing 2024

GetResponse nudi nekoliko različitih cenovnih planova, uključujući:

  • Besplatan Plan: Do 500 pretplatnika i 2.500 poslatih emailova mesečno, nudi bazične funkcije za kreiranje email kamapanja, ne uključuje automatizaciju, segmentaciju i integracije sa drugim aplikacijama
  • Email Marketing plan: Počinje od 10 eura mesečno za 1.000 pretplatnika (ukoliko se plaća na dve godine), mesečna cena je 14 eura, uključuje neograničen broj emailova i šablona, A/B testiranje, Google Analytics tracking, zakazivanje slanja, određene opcije automatizacije i segmentacije.
  • Marketing Automation plan: Počinje od 34 eura mesečno za 1.000 pretplatnika (ukoliko se plaća na dve godine), mesečna cena je 48 eura, nudi sve funkcije iz Email Marketing plana uključujući napredniju automatizaciju i segmentaciju, mogućnost hostovanja vebinara, kreiranje prodajnih levaka i sl.
  • Ecommerce Marketing plan: Počinje od 67 eura mesečno za 1.000 pretplatnika (ukoliko se plaća na dve godine), mesečna cena je 95 eura, uključuje sve funkcije prethodnih planova uz ecommerce integraciju, mogućnost slanja transakcionih emailova, kreiranje promokodova, preporuke prozivoda i dr.

Kompletne cene i funkcionalnosti možete videti na GetResponse sajtu.

Naša preporuka

Mint Hosting preporučuje – MailerLite.

Na osnovu našeg višegodišnjeg iskustva, toplo preporučujemo ovu platformu svima koji traže efikasan i pristupačan alat za email marketing. Jedan od razloga za našu preporuku je izuzetno konkurentna cena koja MailerLite čini dostupnim čak i za male biznise sa ograničenim budžetom, imajući u vidu šta MailerLite nudi u svom besplatnom planu.

Pored toga, korisnička podrška je uvek bila brza i pouzdana što nam je omogućilo da lako rešavamo sve izazove, iako ih nije bilo mnogo. Takođe, zadovoljni smo setom funkcionalnosti koje MailerLite nudi, uključujući intuitivan drag-and-drop editor, napredne opcije automatizacije i širok spektar integracija, što nam je omogućilo da kreiramo i optimizujemo naše email kampanje sa lakoćom.

Zaključak

Nakon analize ovih alata za email marketing jasno je da svaka od ovih platformi nudi jedinstveni skup funkcionalnosti, ima svoje prednosti i ograničenja, ali i planove koji su prilagođeni različitim potrebama i budžetima.

Važno je razmotriti specifične ciljeve vašeg poslovanja i budžet prilikom odabira platforme, kako biste osigurali da vaš izbor najbolje odgovara vašim potrebama. Bez obzira na vaš izbor, svaka od ovih platformi ima potencijal da unapredi vaše email marketinške napore i pomogne vam u izgradnji jače veze sa vašom ciljnom publikom.

Pročitajte više:

Ostavi komentar