RNIDS – Bez JMBG-a prilikom registracije .RS i .СРБ domena

Na sednici Konferencije suosnivača Fondacije „Registar nacionalnog internet domena Srbije“ (RNIDS), održanoj 19. septembra usvojene su izmene Opštih uslova o registraciji nacionalnih domena. Ove izmene koje su 19. oktobra stupile na snagu, između ostalog, omogućavaju registraciju  .RS i .СРБ domena bez obaveznog navođenja JMBG-a registranta.

domeni-1

Kada su u pitanju postojeći JMBG podaci koji već postoje u bazama domena i kontaktima koji su sa njima povezani, RNIDS povodom stupanja na snagu ovih izmena, u svom saopštenju navodi:

„Postojeći JMBG-ovi ostaće u bazi, s tim što će korisnici moći da ih uklone. Korisnici koji to žele, imaće mogućnost da uz podatke o registraciji domena navedu i svoj JMBG, što može da bude od koristi za utvrđivanje identiteta, na primer, prilikom prenosa registracije domena na drugo lice.“

Promena u pravilima registracije domena realizovana je na inicijativu i u saradnji sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, koji je tim povodom izdao i posebno saopštenje i pozdravio odluku Konferencije suosnivača Fondacije „Registar nacionalnog internet domena (RNIDS)”.

Mint Services obaveštava postojeće i buduće klijente da je shodno izmenama Opštih uslova o registraciji nacionalnih domena koje su stupile na snagu, izvršila izmenu forme poručivanja pri čemu navođenje JMBG-a registranta (kupca domena) neće biti obavezna stavka.

 

foto: RNIDS

Ostavi komentar