Jedini WordPress hosting koji će vam ikad trebati

2020. godina svakako neće mnogima ostati u lepom sećanju zbog okolnosti u kojima su se našli stanovnici širom sveta, bez izuzetaka. Kao i većina kompanija, tako smo i mi imali definisane planove za ovu godinu, poput ažuriranja postojećeg portfolija usluga, ali i predstavljanja nekih novih na našem tržištu. Uprkos turbulentim dešavanjima, zadovoljstvo mi je da smo zacrtane stavke uspeli da sprovedemo u delo.

Prva od mnogih novih usluga, a koju danas želimo da predstavimo, je WordPress hosting. Ova usluga nastala je zajedno sa našim korisnicima, s obzirom da više od 95% njih koristi upravo WordPress. Takođe, same metrike koje svakodnevno skupljamo bile su nam od velike koristi prilikom razvoja WordPress hosting usluge. Stoga, sve ovo što smo uradili i što danas predstavljamo nastalo je kao proces istraživanja, testiranja i iskustva stečenog u saradnji sa našim postojećim korisnicima.

U ovom članku želim da vas upoznam sa našom uslugom, predočim njene mogućnosti, ali i neke vrlo cool stvari koje uz nju nudimo.

Oh ne, još jedan “WordPress” hosting

Mnogi provajderi su preinačili svoje Shared hosting usluge u WordPress hosting, jer time privlače veću pažnju potencijalnih korisnika, ali to definitivno nije ono što smo mi uradili. Iako je baziran na cPanel-u, što ne mora nužno biti nešto loše, svi drugi aspekti usluge se dijametralno razlikuju u odnosu na ono što je standard u klasičnoj Web hosting usluzi.

Nudimo tri paketa – Mint Start, Mint Scale i Mint Commerce, koji se međusobno razlikuju po količini dostupnih resursa, prevashodno mislim na dostupni prostor i one najvažnije resurse, a to su količina raspoložive memorije, broj procesorskih jezgara i IO resursi. Iako često važi da je više uvek bolje, prilikom određivanja resursnih limita naših paketa nismo se vodili tom logikom, već smo to uradili koristeći se svojim dugogodišnjim iskustvom u razvoju aplikacija baziranih na WordPress-u, ali i iskustvom u hostingu istog.

Naravno, performanse su bile samo jedan od tri aspekta na koja smo se fokusirali – tu su i bezbednost i dostupnost.

Priča o performansama

Iz našeg iskustva u razvoju i održavanju različitih tipova WordPress sajtova (aplikacija) znamo da brz hardver i velika količina resursa ne rešavaju uvek sve probleme, koje se prevashodno mogu odnositi na loš kod, ali da do neke mere mogu da pomognu u sakrivanju manjkavosti samog koda. Stoga, paketi koje predstavljamo danas nude dovoljno resursa tako da ne budu smetnja, već dobra podloga za hosting svih WordPress sajtova koje ste ikad želeli da napravite.

Kako smo to zaključili? Testiranjem naravno. Testirali smo uslugu na velikom broju sajtova koje već hostujemo i uporedili njihove performanse – i razlike su osetne. Koliko osetne zavisi najviše od toga kako je sam sajt skrojen, ali odgovarajuće prodavnice (koje sadrže do 15.000 artikala) bazirane na WooCommerce dodatku su za učitavanje trošile od 50 do 70% vremena manje.

Kako smo to postigli? Pre svega, primenom adekvatnih tehnologija. Za početak tu je LiteSpeed Web server koji je poznat po izuzetno dobrim performansama. Upotrebom LiteSpeed Web servera omogućili smo i upotrebu LiteSpeed WordPress Cache dodatka koji radi zajedno sa našim serverima i koji kešira sav sadržaj direktno u memoriju, čime se postižu odlične performanse. LiteSpeed dodatak (LSWPC) nudi i mnoge druge pogodnosti, pored automatske optimizacije slika, čime se smanjuje veličina strana i doprinosi još boljim performansama.

Pored pobrojanih, tu je i Redis za Object Caching – svaki korisnik dobija svoju nezavisnu Redis instancu kako ne bi došlo do kolizije sa drugim WordPress instalacijama. Zahvaljujući Object Caching-u čak i najtromije WordPress administracije postaju značajno agilnije.

Na kraju tu je i Hot Cache – servis koji je dostupan samo za one koji budu koristili LiteSpeed WordPress dodatak. Hot Cache konstantno nadgleda site mapu (sitemap.xml) WordPress sajta i kešira nove ili izmenjene strane. Na taj način osiguravamo da su sve strane uvek u kešu, što znači da se stranice otvraju bukvalno momentalno.

A bezbednost?

Ako ste ikad bili na nekom WordPress okupljanju u poslednje tri godine, nadam se da ste bar jednom imali prilike da čujete neko od mojih predavanja o bezbednosti i zaštiti WordPress-a. Iz našeg iskustva, 95% problema sa bezbednošću WordPress-a potiče iz prostog neodržavanja WordPress instalacija. Sve mora da se održava – automobili, mostovi, zgrade pa i WordPress instalacije.

WordPress je danas mnogo više od blogging platforme. WordPress je danas i blog i prodavnica i portfolio i kompleksna aplikacija. Ali svima je zajedničko jedno – moraju da se održavaju.

Usluga koju mi danas predstavljamo nije managed, što znači da će korisnici i dalje biti odgovorni za održavanje, ali smo se potrudili da im u tome nekako pomognemo. Statistika pokazuje da većina korisnika podesi svoj WordPress sajt jednom i nakon toga relativno retko posećuje administraciju. Samim tim nesvesni su toga da postoje dostupna ažuriranja, proces koji zahteva jako malo vremena (u većini slučajeva).

Zato je tu Security Report – svakog dana skeniramo vaš nalog u potrazi za malicioznim fajlovima i stvarima kojima tu nije mesto. Pored toga automatski proveravamo vašu WordPress instalaciju i sve dodatke i teme. Svakog jutra na email šaljemo automatski izveštaj koji sadrži informacije o potencijalnim malicioznim fajlovima, ali vas i obaveštava o dostupnim ažuriranjima.

Pored Security Report-a, tu je i fantastična bruteforce zaštita koja aktivno vrši monitoring svih WordPress login formi (mislim prevashodno na administraciju) i proverava da li je korisnik pokušao da se autentifikuje ili ne. Nakon 5 neuspelih pokušaja, pojaviće se reCAPTCHA kako bi utvrdili da li ste bot, a odgovor na svaku sledeću grešku će biti dodatno usporen. Na taj način bruteforce napadi postaju istorija, a vaša WordPress instalacija značajno bezbednija.

Naravno tu je i ModSecurity, sloj između posetioca i vašeg sajta koji vrši proveru svakog HTTP zahteva i koji ga upoređuje sa već definisanim pravilima. Ukoliko ModSecurity primeti bilo kakav pokušaj lošeg ponašanja ili nečega što liči na jedan od tipičnih napada sa OWASP 10 liste, dolazi do momentalne blokade IP adrese.

Šlag na torti – besplatne premium teme i dodaci

Verovatno najbolje i ono što će mnoge najviše da obraduje sam ostavio za kraj. Da, dobro ste pročitali – uz svaki WordPress Hosting paket nudimo besplatno najpopularnije Premijum WordPress teme i dodatke.

Divi, Astra Pro, Ocean WP, Elementor Pro, Ultimate Addons for Elementor, WPML, ACF, Convertor Pro i WP Portfolio – to je spisak tema i dodataka sa kojima smo odlučili da krenemo. Lista će vremenom da raste i naš je plan da u narednih šest meseci utrostručimo broj dostupnih licenci.

I ne, nema sitnih slova niti dodatnih troškova – kupite bilo koji od WordPress hosting paketa i odaberite bilo šta od pobrojanog, a naš tim podrške će generisati licence i proslediti ih na vašu email adresu. I licence ostaju aktivne i dostupne sve dok ste korisnik naše usluge. Broj licenci zavisi od paketa naravno – možete aktivirati licencu jednom po hostovanom domenu.

Želimo da WordPress bude svima dostupan, ali ne kao sama WordPress instalacija, već kada zakupite hosting paket želimo da su vam dostupni i neki alati koji će vam omogućiti brz start. Činjenica je da premium teme i dodaci nisu pristupačni svima i naša želja je da ih učinimo dostupnijim uz naše hosting pakete. Želite prodavnicu – aktivirajte Elementro Pro i Astra Pro licencu. Želite da napravite portfolio sajt – aktivirajte WP Portfolio. Treba vam multijezičnost – aktivirajte WPML.

Zaključak

Nadam se da vam se dopada naša nova usluga i sve ono što smo odlučili da ponudimo uz nju. Želeo bih da naglasim i da će tokom ograničenog vremenskog perioda biti na popustu od 25%, pa ako ste u potrazi za jedinim WordPress Hostingom koji će vam ikada trebati – sada je pravo vreme da poručite jedan.

 

Ostavi komentar