Osnovna podešavanja i pokretanje CodeIgniter-a

Ovo je drugi tekst u serijalu o CodeIgniter-u. Ako ne znate šta je CodeIgniter ili niste sigurni da baš njega treba da koristite možete da pogledate tekst “Zašto koristiti CodeIgniter?”

Instalacija

Na CodeIgniter-ovom sajtu možete skinuti zip fajl sa najnovijom verzijom CodeIgniter-a. Napomene radi u trenutku pisanja ovog teksta aktuelna je 2.1.3 verzija.

ci_download_page

Nakon što preuzmete fajl raspakujte ga na server tako da index.php bude u root-u. Ako pretpostavimo da http://www.example.com  pokazuje na /var/www/example.com/ onda treba da raspakujete tako da application/, system/ i index.php budu u /var/www/example.com/. Naravno, može i da se raspakuje u neki podfolder, na primer /var/www/example.com/example.com-blog/, ali onda stvar malo komplikuje jer neka podešavanja mogu biti drugačija.

Nakon što raspakujete i u browser-u otvorite http://www.example.com trebali bi da dobijete nešto poput ovoga:

ci_welcome_page
Time je instalacija završena!

Konfiguracija

Nikakva specijalna konfiguracija nije neophodna, mada je preporučljivo neke od stavki u startu izmeniti.

Na primer dobra je praksa da odete u /application/config/config.php i izmenite iz

$config['base_url'] = '';

u

$config['base_url'] = 'http://example.com';

posto se base_url() funkcija često koristi, iz iskustva znam da ispravno korišćenje ove funkcije olakšava život prilikom bilo kakve migracije aplikacije.

Pored toga postoji još dosta opcija, od kojih vam dobar deo nikada i neće trebati. Neke od njih mozete i sami da pogledate kada vam zatreba u razvoju aplikacije, a neke ćemo preći i u serijalu, poput delova koji se tiču jezika i sessiona.

Ako želite pisati i koristiti sopstvene kontrolere, najčešće se u /application/config/routes.php welcome promeni u kontroler koji želite da bude default kontroler prilikom dolaska na http://example.com

$route['default_controller'] = "moj_kontroler"; //ime kontrolera

ali o tome detaljnije u narednoj temi.

Konfiguracija baze

Ako želite da vam aplikacija bude dinamična i da koristite bazu prvo što treba da uradite je da napravite bazu, nazovimo je primera radi example. Onda treba da uđete u /application/config/database.php i izmenite par linija.

$db['default']['hostname'] = 'example.com'; //ime hosta
$db['default']['username'] = 'example_user'; //korisničko ime
$db['default']['password'] = 'example_123'; //šifra
$db['default']['database'] = 'example'; //ime baze
$db['default']['dbdriver'] = 'mysql';

Sada mozete i bazu da koristite!

Lako, zar ne?

Ovim postupkom je već omogućen rad dinamičke aplikacije. Brzo i jednostavno, nema komplikovanih instalacija, niti neophodnosti korišćenja komandne linije. Ako vam nešto nije bilo jasno možete pitati u komentarima ili pogledati neki od tutorijala na engleskom: zvanično upustvo ili Youtube video.

Naredni tekst će dati jednostavni primer korišćenja sopstvenog kontrolera, elementarnog povezivanja sa bazom i prikazivanja dobijene informacije.

Tagovi:

Ostavi komentar