Sve što treba da znate o DNS zapisima

Domain Name System (DNS) je važan deo internet infrastrukture, jer omogućava korisnicima da pristupaju veb stranicama koristeći lako pamtljiva imena umesto numeričkih IP adresa. DNS bi se lako mogao zamisliti kao telefonski imenik interneta – kada se unese ime domena, poput “www.mint.rs”, zahvaljujući DNS-u koji pretražuje odgovarajuću IP adresu bićete preusmereni na naš sajt.

“Usluga DNS se može definisati kao distributivna baza podataka sa DNS zapisima i protokolima aplikacionog sloja koji omogućava pretraživanje te distribuirane baze podataka.”

DNS terminologija

Kada govorimo o DNS-u, postoje neki ključni pojmovi koje treba razumeti:

  • Resource Record (RR) je osnovna jedinica informacija u DNS sistemu. Svaki resource record sadrži specifične podatke poput IP adrese, imena domena i sličnih informacija. Resource record su kategorisani po tipu i svaki tip služi različitoj svrsi.
  • Zone File predstavlja fajl koji sadrži kolekciju DNS zapisa za određeni domen. Zone fajl omogućava upravljanje svim zapisima za jedan domen na jednom mestu. Ovi fajlovi su obično smešteni na autoritativnim nameserverima i koriste se za odgovaranje na DNS upite.
  • Nameserver je server koji čuva DNS zapise i odgovara na DNS upite. Postoje različiti tipovi nameservera, uključujući autoritativne i rekurzivne nameservere. Autoritativni nameserveri pružaju konačne odgovore na DNS upite za određeni domen, dok rekurzivni nameserveri pretražuju DNS sistem da bi pronašli odgovore na upite korisnika. Nameserveri su ključni za distribuiranje DNS informacija širom interneta i omogućavaju decentralizovanu prirodu DNS sistema.

Pročitaj više: Iza kulisa interneta | Šta je DNS, čemu služi i zašto je važan

Gde su tu DNS zapisi i koja je njihova uloga?

DNS zapisi (eng. record) su najvažniji element DNS sistema. Svaki DNS zapis sadrži specifične informacije koje su neophodne za pravilno funkcionisanje veb stranica i drugih internet usluga. Kao što smo već rekli, kada upišete URL u vaš pretraživač, odgovarajući DNS rekord određuje koja će IP adresa biti kontaktirana. Pored osnovnog, DNS zapisi omogućavaju konfiguraciju email servera, proveru vlasništva nad domenima, preusmeravanje saobraćaja i još mnogo toga.

Najčešći DNS zapisi

  • A Record (Address Record): Najosnovniji DNS zapis koji povezuje ime domena sa IPv4 adresom. Na primer, A record za nazivdomena.rs može pokazivati na IP adresu “192.0.2.1”. Ovaj zapis omogućava korisnicima da pristupe veb sajtu koristeći ime domena umesto direktne IP adrese.
  • AAAA Record (Address Record): AAAA zapisi služe istoj svrsi kao i A zapisi, ali mapiraju imena domena na IPv6 adrese. Kako internet prelazi na IPv6, AAAA zapisi će postajati sve važniji za nesmetano navigaciju po veb stranicama.

Pročitaj više: Razlike između IPv4 i IPv6 adresa i zašto je prelazak na IPv6 važan?

  • CNAME Record (Canonical Name Record): Koristi se za aliasing, omogućavajući da jedan domen bude alias za drugi. Na primer, www.nazivdomena.rs može biti alias za nazivdomena.rs. Ovo omogućava jednostavnije upravljanje domenima, jer se promene u glavnom domenu automatski odražavaju na sve aliase.
  • MX Record (Mail Exchange Record): Određuje mail servere odgovorne za primanje mejlova za određeni domen. Ovaj zapis omogućava da se email poruke za nazivdomena.rs preusmeravaju na odgovarajući mail server. MX zapisi takođe sadrže informacije o prioritetu, što omogućava korišćenje više mail servera za jedan domen radi redundancije.
  • TXT Record (Text Record): Koristi se za skladištenje tekstualnih informacija vezanih za domen. Često se koristi za verifikaciju vlasništva nad domenom i u sigurnosne svrhe kao što je SPF (Sender Policy Framework). TXT zapisi mogu sadržati i druge informacije, kao što su DKIM (DomainKeys Identified Mail) i DMARC (Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance) za zaštitu email komunikacije.
  • NS Record (Name Server Record): Navodi koji nameserveri su autoritativni za određeni domen. Ovi zapisi omogućavaju pravilno usmeravanje DNS upita ka odgovarajućim nameserverima. NS zapisi su ključni za decentralizovanu prirodu DNS sistema, jer omogućavaju različitim nameserverima da odgovaraju na upite za isti domen.
  • PTR Record (Pointer Record): Koristi se za obrnuto DNS prevođenje, povezujući IP adresu sa imenom domena. Ovo je suprotno od A recorda i koristi se najčešće za verifikaciju email servera. PTR zapisi su ključni za funkcionalnost mnogih sigurnosnih sistema, jer omogućavaju proveru identiteta servera koji šalju emailove ili pružaju druge usluge.

Registracija domena

Izborom domaćeg domena postaješ deo lokalne internet zajednice i oglašavaš svoje prisustvo na domaćem tržištu.

Zauzmi svoje mesto na našem internet nebu, registruj nacionalni .RS ili .СРБ domen već danas.

Registracija domena
Mint Hosting

Upravljanje DNS zapisima kroz cPanel

DNS podešavanja domena možete promeniti u svom cPanel hosting nalogu prateći sledeće korake:

  1. Ulogujte se u svoj cPanel nalog,
  2. U polje za pretragu u navigaciji ukucajte Zone Editor ili u okviru sekcije Domains kliknite na opciju Zone Editor,
  3. Pored domena čija DNS podešavanja želite da promenite kliknite na Manage,
  4. Pronađite DNS zapis koji želite da izmenite (koristite FILTER) i kliknite na Edit,
  5. Unesite izmene i kliknite na Save Record.

Napomena: Promena DNS podešavanja domena u cPanel-u moguća se samo za one domene čija su DNS podešavanja usmerena na Mint Hosting nameservere.

Zaključak

Razumevanje DNS zapisa i njihovog značaja je ključno za svakog ko upravlja veb stranicama ili domenima. Poznavanje osnovne terminologije i različitih tipova DNS zapisa omogućava vam da efikasno upravljate svojim domenima i obezbedite pravilno funkcionisanje vaših internet usluga.

Ostavi komentar