Šta je CDN i zašto je bitan za tvoj WordPress sajt

CDN (Content Delivery Network) je sistem distribuiranih servera koji pomaže u bržem i efikasnijem dostavljanju veb sadržaja korisnicima na osnovu njihove geografske lokacije. U osnovi, CDN skladišti kopije vašeg veb sajta na više mesta širom sveta kako bi se smanjio vreme potrebno za prenos podataka između korisnika i servera.

Gde nastaje problem i kako ga CDN rešava?

Obično, kada korisnik poseti WordPress sajt, njegov veb pregledač preuzima sajt sa servera vašeg veb hosta, poput Mint Hostinga. Server hosting provajdera može se nalaziti na jednoj ili više lokacija, na primer, u Nemačkoj ili u Srbiji. To znači da svaki korisnik pristupa ovim (glavnim) serverima da bi pregledao sajt. Problem nastaje onda kada se količina saobraćaja poveća toliko da dovede do preopterećenja servera, koji kao posledicu dovodi do sporog učitavanja stranica ili čak do pada servera.

Vreme učitavanja odnosi se na to koliko brzo veb sajt ili veb stranica postaju potpuno dostupni korisniku nakon što ih on zatraži putem adrese ili linka. Vreme učitavanja meri se u sekundama od momenta slanja zahteva do trenutka kada je sadržaj u potpunosti prikazan i upotrebljiv na ekranu (renderovanje).

mobile-page-speed

Ovde CDN (eng. Content Delivery Network) postaje koristan. Kao što smo već rekli na početku, CDN predstavlja globalnu mrežu servera koji su rasprostranjeni na više lokacija. Kada koristite CDN, vaš statički sadržaj se kešira i skladišti na svim tim serverima. Statički sadržaj uključuje slike, CSS fajlove, JavaScript i još mnogo toga. Kada korisnik poseti vašu veb stranicu, tehnologija CDN ga preusmerava na server najbliži njegovoj lokaciji. Pošto je računar korisnika bliži lokaciji CDN servera, fajlovi će se brže učitati.

Kako CDN funkcioniše u praksi?

  • Distribucija sadržaja – Kada postavite sadržaj (kao što su slike, video zapisi, veb stranice, JavaScript fajlovi) na CDN, on se kopira na više servera unutar mreže koji su obično locirani u različitim delovima sveta.
  • Keširanje sadržaja – CDN čuva privremene kopije statičkog sadržaja vašeg sajta (poput slika i CSS fajlova). Kada korisnik zatraži pristup nekom delu tog sadržaja, dobija ga sa najbližeg CDN servera, umesto sa glavnog servera vaše veb stranice.
  • Optimizacija isporuke – Kad god korisnik zahteva određeni sadržaj, CDN automatski preusmerava zahtev ka najbližem serveru koji je geografski najbliži. To znači da se sadržaj dostavlja sa lokacije koja je najbliža korisniku, umesto da putuje dugačke internet rute od glavnog servera do korisnika.

Nekoliko Prednosti korišćenja CDN-a

Korišćenje CDN-a donosi mnoge prednosti za veb sajtove, posebno one koji imaju veliku posetu i/ili korisnike širom sveta.

  • Smanjenje opterećenja na glavnom serveru – Distribuirajući zahteve na više servera, manje je verovatno da će glavni server doći do svojih limita, što smanjuje rizik od preopterećenja i pada servera čak i u situacijama gde dolazi do većeg saobraćaja.
  • Brže učitavanje stranica – Smanjenjem fizičke udaljenosti između korisnika i servera koji dostavlja sadržaj, stranice se brže učitavaju.
  • Bolja dostupnost sadržaja – Čak i ako jedan server u mreži doživi tehničke probleme, korisnici mogu dobiti sadržaj sa drugog servera u mreži, što znači da sadržaj ostaje dostupan bez obzira na pojedinačne probleme.
  • Uticaj na SEO – Google je jasno stavio do znanja da je vreme učitavanja stranice jedan od faktora za rangiranje u rezultatima pretrage. Ukoliko želite, brzinu učitavanja stranice možete testirati na Google Page Speed Insight stranici.
  • Povećana sigurnost – Mnogi CDN-ovi pružaju dodatne sigurnosne funkcije, kao što su zaštita od DDoS napada, sigurnosni firewall i SSL/TLS enkripcija.

Koji je najbolji CDN za WordPress?

Izbor dobrog CDN-a (Content Delivery Network) za WordPress može značajno poboljšati performanse, smanjiti vreme učitavanja stranica i poboljšati ukupno korisničko iskustvo. Kada birate CDN za vaš WordPress sajt, važno je razmotriti faktore kao što su geografska pokrivenost CDN-a, cene, lakoća integracije sa WordPressom, kao i dodatne sigurnosne funkcije koje provajder nudi.

Evo nekoliko popularnih CDN provajdera koji su poznati po svojoj efikasnosti i kompatibilnosti sa WordPress platformom:

CloudFlare

Cloudflare je jedan od najpopularnijih CDN servisa koji nudi širok spektar funkcionalnosti, uključujući sigurnosne opcije kao što su zaštita od DDoS napada i aplikacijski firewall. Cloudflare ima besplatan plan koji je pristupačan za male sajtove, dok njihovi napredniji planovi nude dodatne funkcije i podršku.

Bunny.net

Bunny.net je pristupačan i efikasan CDN koji nudi brzu distribuciju sadržaja širom sveta. Jednostavan je za konfiguraciju i integraciju sa WordPressom, a nudi i niske cene, što ga čini popularnim izborom za male do srednje velike sajtove.

Amazon CloudFront

Deo Amazon Web Services (AWS), CloudFront je moćan CDN koji se integriše sa drugim AWS uslugama. Ovaj CDN nudi napredne funkcije, uključujući prilagođavanje i optimizaciju sadržaja, što može biti posebno korisno za veće sajtove i preduzeća.

Zaključak

Ako vaš sajt privlači posetioce iz različitih delova sveta, CDN je skoro neophodan alat za osiguranje brzog i efikasnog pristupa vašem sadržaju za sve korisnike. Pored toga, poboljšanje brzine sajta može doprineti i boljem rangiranju na pretraživačima, što je ključno za svaki online biznis. Dakle, razmislite o integraciji CDN-a u vašu WordPress strategiju kako biste maksimalno iskoristili potencijale vašeg sajta.

Tagovi:

Ostavi komentar