DIDS 2020 – Tihe internet revolucije 19. marta u Beogradu

Dan internet domena Srbije (DIDS 2020) biće održan 19. marta 2020. godine u hotelu “Metropol Palace” u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS). Konferencija DIDS se održava po jedanaesti put, a ovogodišnji slogan je “Tihe internet revoucije”.

Osnovne teme kojima će se DIDS 2020 baviti ove godine biće privatnost i poverenje u korišćenje interneta danas, ali i na koji način je internet uticao na online komunikaciju i poslovanje.

Program DIDS 2020

Kao i tokom prethodnih deset DIDS konferencija program je podeljen u dva glavna bloka koji pokrivaju bitna pitanja o bezbednosti i ulozi interneta u savremenom trenutku, dok je poslednji blok namenjen ulozi i primeni nacionalnih domena u poslovanju.

U prvom bloku pod nazivom Privatno i (ne)bezbedno, tehnički direktor ICANN-a (Internet korporacija za dodeljene nazive i brojeve) Dejvid Konard, savetnica za politike CENTR (Udruženje evropskih nacionalnih registara domena najvišeg nivoa) Polina Malaja i Žarko Kecić, rukovodilac sektora IKT usluga u RNIDS-u, pokrenuće pitanje da li više privatnosti na internetu znači manje bezbednosti? Na koji način će primena internet protokola DoH uticati na naše korišćenje interneta i zašto je njegovo usvajanje prošle godine zabrinulo stručnjake za bezbednost?

Moderator prvog bloka biće Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije Diplo fondacije.

“DIDS 2020 pita da li se struktura interneta kakav smo znali više od četrdeset godina, a koji je zasnovan na DNS servisu, nepovratno menja i da li se menja na bolje ili na gore? Da li stojimo na ivici internet anarhije, ili na putu da internet postane bolje mesto za sve?”

dids.rs

Fokus drugog bloka konferencije je online komunikacija i način na koji je internet transformisao današnje poslovanje. O ovim temama u bloku pod nazivom Umetnost onlajn komunikacije u posebnim predavanjima govoriće renomirani stručnjaci – Lazar Džamić, kreativni strateg i bivši Head of Brand Planning u Guglovom kreativnom ‘think tank’-u ZOO u Londonu, kao i dizajner i vizuelni umetnik Slavimir Stojanović Futra.

Treći blok je, već tradicionalno namenjen predstavljanju rezultata istraživanja tržišta o načinu poslovanja mikro, malih i srednjih preduzeća i njihovom korišćenju interneta u poslovne svrhe, kao i upotrebi domaćih .rs i .срб domena. Učesnici bloka Domen mog poslovanja su Žaklina Nedeljković, preduzetnica i vlasnica ambulante Mobilna sestra, Marija Slović, vlasnica prodavnice Domaccini, kao i Dragan Fras vlasnik brenda Mingle. Moderatorka trećeg bloka je Milica Čalija, biznis mentorka, TEDx govornica i aktivistikinja.

Prijave za DIDS 2020 su otvorene

Prisustvo konferenciji je besplatno, uz obaveznu registraciju zbog ograničenog broja mesta. Da biste se registrovali potrebna je adresa e-pošte na .rs ili .срб domenu, ili nekom od regionalnih nacionalnih domena. Registracija je moguća na zvaničnom sajtu konferencije dids.rs.

Korisni linkovi:

Vidimo se na DIDS-u!

Ostavi komentar