Digitalna solidarnost u vreme epidemije

Epidemija koronavirusa je poslednjih nedelja nažalost postala naša svakodnevica i pokazala nam kako se u kratkom vremenskom periodu može promeniti gotovo sve.

Pored evidentne opasnosti za zdravlje, virus Covid-19 danas utiče na život svakog od nas na različite načine. Vlasnici biznisa su zabrinuti za opstanak poslovanja u uslovima epidemije i vanrednog stanja, dok se zaposleni suočavaju sa neizvesnošću u pogledu svojih radnih mesta i plata.

Odgovornost u doba Koronavirusa

Aristotel je u svome delu “Politika” pošao od pretpostavke da je čovek “društvena životinja” i da u svim ljudima postoji prirodna težnja za zajednicom. Mnogo godina i jedna globalna pandemija kasnije ova pretpostavka, iako istinita, je na testu.

Sprečavanje širenja virusa više ne zavisi toliko od zajednice kao celine, koliko od lične odgovornosti svakog pojedinca. U tom pogledu, zdravstveni stručnjaci savetuju socijalno distanciranje i redovnu higijenu ruku, kao jedne od mera koje u velikoj meri mogu obuzdati eksponencijalno širenje epidemije.

Mint Hosting tim je prateći situaciju na globalnom i domaćem nivou, a u skladu preporukama nadležnih stručnjaka, već od 11. marta u režimu rada od kuće. Iako ne u kancelariji, nastavljamo da pružamo naše usluge i budemo dostupni za naše korisnike, dok istovremeno smanjujemo mogućnost širenja virusa među kolegama, a posledično i njihovih najbližih članova porodice.

#OstaniKodKuće

Veći deo populacije se danas nalazi u svojim kućama i okreće se Internetu kao izvoru informacija, te stoga ne čudi podatak da je, kada se radi o domaćem Internetu, došlo do skoka ukupnog saobraćaja od oko 10-15% na dnevnom nivou.

Zvanične informacije Ministarstva zdravlja Republike Srbije o epidemiji koronavirusa mogu se naći na sajtu covid19.rs, a grupa entuzijasta iz naše zemlje inspirisana projektom https://staythefuckhome.com napravila je i verziju na srpskom ostanikodkuce.rs.

Digitalna solidarnost

Širenje koronavirusa i činjenica da je veliki broj ljudi kod svojih kuća navelo je i brojne domaće i strane ustanove kulture i striming servise da svoj sadržaj ponude online. Na sledećem linku nalazi se spisak svetskih muzeja koji su u ovom momentu ponudili mogućnost virtuelnih tura – ovde.

Sa druge strane, na domaćem terenu, Narodni muzej u Beogradu omogućio je virtuelnu šetnju kroz izložbu “Ivan Meštrović (1883-1962). Skulpture iz zbirke Narodnog muzeja u Beogradu”, a Narodno pozorište u Beogradu počelo je sa emitovanjem svojih predstava na svom Youtube kanalu, svakog drugog dana u 21h.

digitalna solidarnost covid+19

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Republike Srbije 18. marta je pokrenula portal Digitalna Solidarnost namenjen svima onima koji su u usled pandemije Covid-19 virusa kod svojih kuća. Cilj portala je da na jednom mestu objavi sve informacije o besplatnim online knjigama, platformama za učenje, rad od kuće, besplatnim online kursevima, muzici i televizijskom sadržaju koji je dostupan za vreme pandemije.

U nastavku članka ćemo preneti neke od servisa i usluga koje su na raspolaganju građanima.

Rad od kuće

  • Microsoft je svoju platfomu Microsoft Teams, koja može značajno olakšati komunikaciju u okviru organizacije i unaprediti rad od kuće, ponudio besplatno na period od 6 meseci; LINK
  • Vivity Scrum je omogućio besplatan nalog za svoj alat za upravljanje projektima i timovima koji rade na njima za korisnike iz Srbije dok traje epidemija COVID-19; LINK
  • Kadrovska.rs je web platforma koja ima za cilj da olakša rad kadrovskih službi tako što ubrzava proces izrade i administracije kadrovskih dokumenata, a poslovdavcima daje mogućnost izrade izveštaja i praćenje evidencija; LINK
  • Kancelarko je program za elektronsko kancelarijsko poslovanje koji se sastoji iz dva modula: e-Delovodnik i e-Fakture i koji je besplatan za korišćenje tokom vanrednog stanja.; LINK

Učenje od kuće

  • SuperŠkola platforma za učenje namenjena đacima od 5. do 8. razreda osnovne škole dostupna je bez nadoknade; LINK
  • Semos Education omogućava besplatne online obuke u oblasti IT-a; LINK
  • Krojačeva škola platforma za online učenje ponudila je određene kurseve iz oblasti IT-a besplatno;  LINK
  • British Council nudi besplatan sadržaj za učenje engleskog jezika decu, tinejdžere i odrasle kroz svoja tri portala: LearnEnglish Kids, LearnEnglish Teens i LearnEnglish;

Kompletnu listu dostupnih usluga koja pored navedenih obuhvata i besplatne kulturne i televizijske saržaje možete pogledati na portalu Digitalna Solidarnost, a ukoliko ste kompanija ili udruženje i želite da ponudite svoj servis, platformu za učenje ili uslugu u toku trajanja pandemije koronavirusa posetite ovaj link.

 

Ostavi komentar