Facebook Graph Search

Facebook je u toku prošle nedelje objavio da uvodi novine u svojoj društvenoj mreži u vidu dodatka za pretragu – Graph Search. Kompanija je na datom dodatku radila nekoliko godina i tvrde da nije u pitanju standardni pretraživač koji nudi linkove kao rezultat pretrage, već da ova mogućnost nudi korisnicima odgovore na precizne upite. To praktično znači da možete da pretražujte na primer: „Kola koja voze menadžeri“ ili „Filmovi koje vole ljudi koji vole Mućke“ i ovakav vid pretrage daje potpuno novu dimenziju kontektstualnoj pretrazi.

facebook_graph_search

Zašto koristiti Graph Search?

Kako navode iz Facebook-a, Graph Search će imati search bar koji će sa unošenjem teksta davati predloge za pretragu. Ono na šta se Graph Search u prvo vreme postojanja fokusira su ljudi, fotografije i  interesovanja korisnika.

A privatnost?

Pretraga u okviru Graph Search-a je napravljena tako da zavisi od podešavanja privatnosti koja se nalaze na Facebook profilima. Ukoliko je vaš profil podešen tako da vaše fotografije i informacije o vama vide samo vaši prijatelji, te infomacije se neće naći u rezultatima pretrage koje vrše osobe koji nisu među vašim prijateljima. Dakle, ovo je dobar trenutak da proverite koje informacije o vama su vidljive ostalim korisnicima Facebook-a. Malo detaljniji opis pretrage i kako možete podesiti svoj profil objašnjeno je u klipu ispod.

Facebook Graph Search je pušten je u rad, za početak malom delu publike, a postaće dostupan svim korisnicima tokom narednih nedelja i meseci. Ukoliko ste zainteresovani da probate Graph Search možete se prijaviti na listu čekanja.

Ostavi komentar