Osnovne uloge i privilegije WordPress korisnika

Ukoliko ste jedina osoba koja ima pristup i uređuje svoj sajt, verovatno niste razmišljali o ostalim korisnicima koji mogu imati pristup istom.

Međutim, ako ste ikada bili u prilici da drugim osobama omogućite pristup svom WordPress sajtu, poznavanje osnovnih uloga i privilegija koje korisnici mogu imati je neophodno kako biste bili sigurni da svaki korisnik ima onoliko “moći” i pristupa koliko to njegova uloga na sajtu zahteva.

U nastavku možete pročitati više o korisničkim ulogama u WordPressu i njihovim privilegijama, ali i o tome koje WordPress dodatke možete koristiti kako bi kreirali nove korisnike ili uredili privilegije postojećih na način koji odgovara organizaciji WordPress sajta.

Šta su WordPress korisničke uloge (WordPress User Roles)?

WordPress platforma dolazi sa sistemom za upravljanje korisničkim ulogama koji određuje šta korisnik može i ne može da uradi na sajtu. Jednostavnije rečeno, svaki korisnik u skladu sa svojom dodeljnom ulogom ima odgovarajuće privilegije i spisak akcija koje može da izvede na sajtu (capabilities).

5 osnovnih korisničkih uloga u WordPressu

Odmah nakon instalacije WordPressa biće vam dostupno pet uloga koje se mogu dodeliti korisnicima:

  • Administrator (Upravnik)
  • Editor (Urednik)
  • Author (Autor)
  • Contributor (Saradnik)
  • Subscriber (Pretplatnik)

Krenućemo sa pregledom navedenih korisničkih uloga i njihovih ovlašćenja.

Administrator

Prilikom standardne WordPress instalacije, administrator je najmoćnija titula koju korisnik može da ima. Ova korisnička uloga je dakle rezervisana za vlasnike sajtova i daje im punu kontrolu u okviru WordPress platforme. Ukoliko posedujete sajt koji zahteva više korisnika budite pažljivi kome dajete ovu ulogu, jer bi to bilo jednako kao kada biste nekome dali ključ od svoje kuće.

wordpress administrator mint blog

Svi korisnici koji imaju titulu administratora mogu da:

  • dodaju nove članke
  • menjaju članke koje su drugi korisnici pisali na sajtu
  • brišu postove
  • instaliraju, menjaju i brišu WordPress dodatke (plugins), kao i teme (themes)
  • menjaju kod

Jedna od privilegija koju administrator ima je i mogućnost dodavanja novih korisnika, promene informacija o postojećim (uključujući i njihove lozinke), kao i brisanje bilo kog korisnika.

WordPress hosting

Idealno rešenje za WordPress

Odaberi 100% optimizovan hosting za WordPress – dizajniran sa ciljem da tvoj WordPress sajt funkcioniše savršeno bilo da kreiraš blog, e-commerce prodavnicu ili prezentacioni sajt za sebe ili svoje klijente

Pogledaj ponudu
Mint Hosting

Editor

Korisnici sa titulom editora iliti urednika imaju punu kontrolu nad sadržajem u okviru WordPress sajta i sledeći su na hijerarhijskoj lestvici kada govorimo o jačini ovlašćenja posle administratora. Ali, za razliku od njih, editori nemaju pristup podešavanjima, ne mogu da instaliraju dodatke i teme ili da dodaju nove korisnike. Editori su u načelu zaduženi za pregled rada autora i saradnika (authors i contributors).

Svi korisnici koji imaju titulu editora mogu da:

  • dodaju, menjaju, objavljuju i brišu članke, čak i one koje su pisali drugi korisnici
  • odobravaju, odbijaju ili brišu pristigle komentare

Author

Kao što samo ime sugeriše, korisnici sa ovom ulogom mogu da pišu, menjaju i objavljuju svoje lične postove. Oni takođe mogu da brišu svoje članke iako su već objavljeni.

Wordpress author dasboard

Prilikom pisanja, mogu da dodaju tagove u svoje objave, ali nemaju mogućnost kreiranja novih kategorija, uz izuzetak da mogu da biraju iz liste postojećih. Korisnici sa ovom ulogom mogu da vide komentare, čak i one na čije se odobravanje čeka, ali ne mogu da ih prihvataju, odbijaju ili brišu.

S obzirom da ovaj tip korisnika nema pristup podešavanjima, niti mogućnost da instalira, briše i menja dodatke i teme, ova korisnička uloga nudi privilegije sa malo rizika za sajt, ako izuzmemo mogućnost brisanja svojih tekstova nakon objavljivanja.

Contributor

Contributor iliti saradnik po spisku svojih privilegija je veoma sličan autoru, jer može da dodaje nove članke i menja svoje objave, ali nema mogućnost da iste i objavljuje. Takođe, poput autora prilikom pisanja ne može da napravi nove kategorije, ali zato može da bira iz grupe postojećih, kao i da dodaje tagove na svoj post.

wordpress contributor dashboard

Najveća mana ove korisničke uloge leži u činjenici da saradnici ne mogu da podižu fajlove, što znači da nisu u mogućnosti da dodaju fotografije za svoje tekstove.

Poput pređašnjih uloga, contributor nema pristup podešavanjima i instaliranim dodacima ili temama.

Subscriber

Korisnici sa ulogom subscribera mogu da se prijave na WordPress sajt i ažuriraju svoje korisničke naloge, poput promene lozinke, ali ne mogu da pišu članke, gledaju komentare ili bilo šta drugo u okviru WordPress admin dela.

wordpress dasboard subscriber

Ova uloga je korisna u praksi ukoliko želite da se korisnici prijave kako bi mogli da pročitaju neki članak ili ostave komentar, pa se najviše i koristi na onim sajtovima koji svoj sadržaj nude na bazi pretplate.

BONUS: Super Admin

Ova korisnička titula je dostupna u okviru WordPress Multisite mreže.

Šta je WordPress Multisite? Najjednostavnije rečeno, WordPress Multisite je mogućnost da se u okviru jedne WordPress instalacije pokrene veći broj dodatnih sajtova koji imaju svoje korisnike.

Korisnici sa titulom SUEPER ADMIN imaju mogućnost dodavanja i brisanja sajtova na multisite mreži. Takođe, super admini mogu da instaliraju, menjaju i brišu WordPress dodatke i teme, dodaju nove korisnike i izvršavaju dodatne akcije u okviru WordPress multisite platforme.

Kada postoji super admin korisnik, privilegije regularnih administratora se menjaju. Pa tako, na primer, administratori u okviru WordPress multisite mreže ne mogu više da instaliraju, menjaju i brišu WordPress teme i dodatke, niti mogu da menjaju korisničke podatke. Ove akcije su rezervisane za super admine.

U praksi bi to funkcionisalo ovako – korisnik sa titulom super admin odlučuje o tome koji WordPress dodatak treba instalirati na sajt, dok administratori individualnih sajtova u okviru mreže mogu da odluče samo da li žele da instalirani dodatak aktiviraju ili ne.

Detaljno objašnjenje svih WordPress korisničkih uloga i dodeljenih privilegija možete videti na sledećem linku: Capability vs. Role Table – WordPress Codex

Promena korisničkih uloga i privilegija

Osnovne WordPress korisničke uloge su stvorene tako da zadovoljavaju potrebe većine web sajtova. Pa tako ukoliko imate online medij, možete dodeliti ulogu editora iskusnim novinarima, a titulu autora mlađim zaposlenima. Titula contributor tj. saradnik može biti rezervisana za gostujuće autore, dok je subscriber opcija namenjena posetiocima online časopisa ili medija.

Međutim, šta se događa ako u jednom momentu želite da promenite ovlašćenja za neku od postojećih WordPress korisničkih uloga?

Jedna od situacija koja može naterati vlasnike sajtova da požele da promene neke od privilegija jeste da korisnik sa ulogom autora reši da vas napusti i tom prilikom obriše sve svoje autorske tekstove. Kao što smo napisali iznad, autori mogu da objavljuju svoje članke, ali imaju i mogućnost da svoje članke obrišu nakon objavljivanja.

Ukoliko želite da promenite neku od privilegija u okviru postojećih WordPress korisničkih uloga ili da kreirate novu ulogu sa privilegijama koje želite – možete instalirati neki od sledećih WordPress dodataka:

Zaključak

Kao što je osnova svakog dobro organizovanog tima definisanje pojedinačnih uloga i odgovornosti, tako je i u okviru WordPress platforme bitno organizovati korisnike na način koji odgovara ulozi koju imaju na samom sajtu.

Nadamo se da vam je ovaj članak pomogao da se bliže upoznate sa osnovnim ulogama koje korisnici WordPressa mogu imati. 

Ostavi komentar