15 WordPress dodataka za optimizaciju kategorija i tagova

Rešili ste da pokrenete svoj blog ili sajt baziran na WordPress-u? Od toga vas dele samo tri koraka: zakup domena, odabir hosting paketa i instalacija WordPress teme.

Ukoliko želite da unapredite svoju WordPress instalaciju, na raspolaganju su vam stotine korisnih WordPress dodataka koje možete iskoristiti kako bi povećali performanse svog bloga ili posetu na sajtu.

Kada se govori o kategorijama i tagovima, u WordPress rečniku poznatijih i kao taksonomije, njihova osnovna uloga je sortiranje i organizacija sadržaja na blogu. Kategorije, sa jedne strane, namenjene su za uopšteno grupisanje postova, dok su tagovi, sa druge, zaduženi da opišu detalje o samom postu. Ukoliko želite da unapredite ove dve opcije, dodate im nove mogućnosti ili proširite postojeće, možda će vam u tome pomoći neki od 15 WordPress dodataka za optimizaciju kategorija i tagova.

Taxonomy Thumbnail

Ovaj dodatak obezbeđuje dodavanje naslovne slike na kategoriju ili tag, slično poput dodavanja slike na post ili stranicu. Aktiviranje dodatka vrši se dodavanjem nekoliko linija koda i na taj način bi u slučaju velikog broja kategorija lako, po vizuelnom principu, pronašli onu koji vam najviše odgovara u datom momentu.

Taxonomy-Thumbnail

 → Download i uputstvo za instalaciju Taxonomy Thumbnail dodatka OVDE

WP Limit Tags

Ukoliko ste vatreni obožavalac tagova u WordPress-u i koristite ih u velikoj meri, a sve sa ciljem efikasnije organizacije sadržaja i bolje pozicije u Google rezultatima, možda je dodatak koji limitira broj tagova koji se mogu uneti prava stvar koja će vas, na kraju krajeva, naterati da budete efikasniji pri odabiru.

WP-Limit-Tags

 

 → Download i uputstvo za instalaciju WP Limit Tags dodatka OVDE

Require Post Tag

Kao što i sam naziv dodatka kaže – od korisnika se traži da prilikom čuvanja draft verzije ili objavljivanja posta dodaju makar jedan tag. Require post tag WordPress dodatak može se koristiti u kombinaciji sa prethodnim koji ograničava broj tagova.

Require-Post-Tags

 → Download i uputstvo za instalaciju Require Post Tag dodatka OVDE

Remove Category URL

Ukoliko želite da URL posta ne podseća na WordPress URL strukturu, ovaj dodatak vam pomaže u tome – tako što magično uklanja ‘/category/’ iz URL permalinka.

Remove-Category-URL

 → Download i uputstvo za instalaciju Remove Category URL dodatka OVDE

Category Sticky Post

Lepljivi članak (Sticky post) predstavlja post koji stoji prvi na listi objavljenih članaka, nezavisno od datuma kada je objavljen. Međutim, ova vrsta postova pojavljuje se samo u glavnom meniju i na naslovnoj strani bloga. Category Sticky Post WordPress dodatak omogućava da kategoriju ’zalepite’ na sam početak. Ista funkcionalnost postoji i kod tagova i za nju je zadužen sledeći plugin.

Category-Sticky-Post

 → Download i uputstvo za instalaciju Category Sticky Post dodatak OVDE

Most Popular Tags

Dodatak Most Popular Tags obezbeđuje prikazivanje, kao što i samo ime kaže, najpopularnijih tagova i kategorija. Ovaj widget koji se nalazi u sidebar-u opremljen je nizom opcija kojima se može podešavati prikaz – poput broja tagova/kategorija, veličine fonta, formata prikazivanja i drugih.

Most-Popular-Tags

 → Download i uputstvo za instalaciju Most Popular Tags dodatka OVDE

Single Category Permalink

Ukoliko je struktura postova takva da glavne kategorije imaju svoje podkategorije, može se dogoditi da URL samog posta bude predugačak, jer u sebi sadrži celokupnu hijerarhiju kategorija. Single Category Permalink dodatak obezbeđuje da se u permalinku prikazuje samo poslednja dodeljena kategorija.

Single-Category-Permalinks-WP-Plugin

 → Download i uputstvo za instalaciju Single Category Permalink dodatka OVDE

Only One Category

Ovaj dodatak uskraćuje mogućnost multi selektovanja više kategorija u jednom postu, te zamenom klasičnih checkbox-ova korisnici mogu selektovati samo jednu kategoriju.

Only-One-Category-WP-Plugin

 → Download i uputstvo za instalaciju Only One Category dodatka OVDE

Category color

Kao što i sam naziv kaže, WordPress dodatak Category color obezbeđuje mogućnost setovanja boje kategorije u okviru editora. Dodatak se može koristiti za dodavanje boja na ime kategorije, naslova postova, pozadine itd.

Category-Color-WP-Plugin

 → Download i uputstvo za instalaciju Category Color plugina OVDE

Main Category as Subdomain

Da li ste ikada razmišljali o postavljanju kategorije kao poddomena svog sajta? Ukoliko se sajt bavi raznovrsnim temama ovaj dodatak može biti dobro rešenje.

Main-Category-as-Subdomain-WP-Plugin

 → Download i uputstvo za instalaciju Main Category as Subdomain dodatka OVDE

Category Pie

WordPress dodatak dodaje Pie grafikon u editor kategorija. Grafikon prikazuje procentualni udeo svake kategorije u ukupnom broju postova. Ukoliko ste fan vizuelnog predstavljanja podataka, ovaj dodatak je prava stvar za vas.

Category-Pie-WP-Plugin

 → Download i uputstvo za instalaciju Category Pie dodatka OVDE

Taxonomy Font Icon

Taxonomy Font Icon obezbeđuje dodavanje ikonica pored kategorija, tagova i drugih taksonomija.

Taxonomy-Font-Icon-WP-Plugin

 → Download i uputstvo za instalaciju Taxonomy Font Icons dodatka OVDE

Taxonomy Switcher

Zgodan dodatak ukoliko je vaš sajt prenatrpan kategorijama i/ili tagovima ili smatrate da bi tag bolje prošao kao kategorija (i obrnuto). Taxonomy Switcher omogućava pretvaranje kategorija u tagove i obrnuto.

Taxonomy-Switcher-WP-plugin

 → Download i uputstvo za instalaciju Taxonomy Switcher dodatka OVDE

Post Category Filter

Ukoliko vas zamara skrolovanje liste kategorija kako bi pronašli onu koja odgovara postu koji trenutno pišete, Post Category Filter WordPress dodatak dodaje nešto nalik search baru iznad liste kategorija gde možete ukucati naziv kategorije koja vam je neophodna, te na taj način lakše doći do iste.

Post-Category-Filter-WP-plugin

 → Download i uputstvo za instalaciju Post Category Filter dodatka OVDE

Category Description Widget

Ukoliko tema koju koristite ne prikazuje opis kategorija, ovaj widget će to omogućiti.

Category-Description-Widget-WP-plugin1

 → Download Category Description Widget dodatka OVDE

Ostavi komentar