Raspberry Pi ili Arduino? 5 ključnih razlika

Ukoliko se spremate za neki DIY (Do It Yourself) projekat, postavlja se pitanje šta uzeti kao osnovu? Najčešći kandidati za to su Raspberry Pi i Arduino ali, iako deluju slično na papiru, u stvarnosti se veoma razlikuju. Stoga, u ovom tekstu želimo da vas bliže upoznamo sa sličnostima i razlikama između Arduina i Raspberry Pi platforme.

Iskoristite ekskluzivni promokod BLOG10 za 10% popusta na sve Web Hosting pakete, posebno kreiran za naše čitaoce. Upišite promokod BLOG10 na checkout stranici i ne propustite priliku da unapredite svoj online prostor uz pouzdan i siguran hosting!

Šta je Raspberry Pi?

raspberry piRaspberry Pi je mini računar koji je stvoren sa ciljem promocije računarskih nauka među studentima u Engleskoj. Naime, 2006. godine osoblje u kompjuterskoj laboratoriji Univerziteta u Kembridžu zabrinulo se zbog pada broja studenata računarskih nauka koji na kurs više ne dolaze sa iskustvom u programiranju, pa im je bilo neophodno neko jednostavno i jeftino hardversko rešenje koje bi motivisalo studente da se bave programiranjem.

Rezultat te inicijative je upravo Raspberry Pi koji se na tržištu pojavio 2012. godine i napravio pravi bum sa preko 100.000 porudžbina u danu i prodajom od pola miliona jedinica u prvih 7 meseci. Ono što ovaj uređaj čini interesantnim jeste i činjenica da je u pitanju računar opšte namene koji se može nabaviti po pristupačnoj ceni između 25 i 35 dolara, što ga čini jednom od najboljih polaznih osnova za mnogobrojne DIY i programerske projekte.

Šta je Arduino?

arduino photoArduino je sa druge strane mikrokontroler, čiji se hardver sastoji od AVR procesora i pratećih ulazno-izlaznih elemenata koje omogućavaju programiranje i povezivanje sa drugom elektronikom poput svetlosnih senzora, laserskih dioda, mikrofona, zvučnika i drugih spoljnih komponenti.

Komponente se mogu programirati pomoću računara, zatim odvojiti od njega i pustiti u rad autonomno ili se njima može upravljati putem računara ili telefona. Arduino je koncipiran kao hardver otvorenog koda (open source) što je dovelo do toga da svako može praviti pločice koje su kompatibilne sa Arduinom. Ovakva praksa dovela je do niskih cena i različitih varijanti pločica koje se mogu naći na tržištu.

Za kakve radnje se koristi Raspberry Pi, a za koje poslove je dobar Arduino?

Raspberry Pi ima mnoštvo primena u računarstvu, reprodukciji muzike i video materijala, ali može se koristiti i kao upravljačka jedinica za aplikacije kako u industriji tako i u domaćnistvu. Raspberry Pi je najbolje koristiti za specijalizovane namene koje ne zahtevaju veliku procesorsku snagu ili velike količine memorije, zatim može se upotrebiti kao specijalizovani mrežni uređaj ili kao uređaj koji pomaže u automatizaciji u kući (paljenje i gašenje svetla, zalivanje bašte i slično).

Primena Arduino mikrokontrolera je takđe višestruka, zahvaljujući mogućnostima samih ploča, ali i kombinaciji različitih modula. Iz tog razloga Arduino je dobra opcija za sve one koji su zainteresovani da prave interaktivne objekte ili posebna okruženja, jer se može povezati sa LED svetlom, mikrofonom, kamerom, mobilnim telefonom, pa čak i televizorom. Na ovom linku nalaze se samo neki od primera korišćenja Arduino mikrokontrolera u praksi.

Razlike između Raspberry Pi i Arduino-a

U nastavku teksta ćemo više pričati o njihovim razlikama i pokušati da pojednostavimo svaku razliku pojedinačno.

Možda ste već koristili Raspberry Pi, ali ne i Arduino? Postoje šanse da niste koristili nijedan od ova dva uređana i nalazite se u dilemi šta izabrati za potrebe vašeg sledećeg projekta?

Naravno, oba uređaja su verni ljubimci kako profesionalaca, tako i studenata širom sveta, ali kada je reč o većini početnika – često dolazi do zabune. Tada su Raspberry Pi i Arduino više neprijatelji nego potencijalni prijatelji. Mi nismo ništa drugačiji od vas, pa ćemo u nastavku članka nabrojati razloge zbog kojih bi trebali koristiti jedan od njih, a vi sami odlučite koji vam više odgovara.

5 razlika između Rasberry Pi i Arduino-a

1. Raspberry je skroz funkcionalan računar za razliku od Arduino-a koji nije baš računar

Zvuči čudno, zar ne?

Dok Raspberry Pi može da ima ceo funkcionalni operativni sistem (najčešće Linux poput distribucije Raspbian koja je ujedno i oficijelna rPi distribucija), Arduino će pokrenuti direktan kod koji je prosto interpretiran od strane njegovog firmvera. S obzirom da manjka na strani operativnog sistema, Arduino ima manje osnovnih alata koji su u startu potrebni da bi se pokrenuo neki kompleksniji program.

Na primer, Raspberry Pi poseduje svoj procesor, memoriju i HDMI izlaz za grafičku karticu, dok Arduino dolazi u paketu sa tri stavke: hardver prototip platformom, skladištom datoteka i Arduino jezikom (framework).

raspberry pi logo

2. Raspberry poseduje mrežne portove dok to nije slučaj kod Arduina

Raspberry Pi3 (na tržištu od marta 2018.) poseduje mrežni port (ethernet) i mogućnost povezivanja na WiFi mreže, što dodatno olakšava korisniku povezivanje na bilo koju mrežu. Sa druge strane, Arduino ne poseduje mrežne portove, ali poseduje jedan USB port koji služi za povezivanje sa računarom, što znači da ne postoji mogućnost povezivanja na WiFI preko USB porta (doduše, Arduino poseduje hardverske ekstenzije poznatije pod nazivom shield koje proširuju njegove hardverske mogućnosti).

Da biste se povezali na mrežu sa Arudinom neophodno je proći nekoliko koraka podešavanja uz posedovanje eksternog ethernet čipa. Kada je Raspberry Pi u pitanju, povezivanje na internet je nešto lakše, s obzirom da postoji operativni sistem možete se povezati sa udaljenim serverima ili koristiti internet pretraživač.

3. Jednostavnije je povezati Arduino sa senzorima i uređajima nego Raspberry Pi

Arduino može veoma lako da se poveže sa veliki brojem analognih senzora. Samo uz intepretiranje koda koji izvršite na njemu Arduino će lako prikazati podatke senzora što olakšava praćenje i podešavanje uređaja. Da bi se Raspberry Pi efikasno povezao na senzor neophodan je softver čija nabavka košta ukoliko niste iskusan programer, a cena nekih softvera može biti previsoka, te bi neko veće ulaganje za određene eksperimente bilo besmisleno.

Na primer, želite da očitate podatke sa nekog perifernog uređaja ili da promenite temperaturu na vašem termostatu. U slučaju da koristite Arduino neće vam biti potreban nikakav softver i on je bolja opcija.

Sa druge strane, recimo da radite na projektu staklene bašte i želite da regulišete njene uslove prema podacima sa nekih hidrometeoroloških sajtova. Za ovako nešto će vam trebati bolji softver, tako da će Raspberry biti bolja opcija.

arduino at home

4. Raspberry nudi veću fleksibilnost u programiranju, dok Arduino ne

Za Raspberry Pi postoji jako velik broj Linux distribucija, pa samim tim je broj dostupnih programskih i skripting jezika izuzetno velik (Python, C, PHP, Perl…). Upravo to je ogromna prednost Raspberry platforme jer vrlo lako možete da ga pretvorite u šta god poželite – od Web servera, preko filtera reklama u vašoj mreži, do pametnog ogledala.

Sa druge strane, Arduino vam dozvoljava da koristite Arduino C++/C za programiranje, ali to ne znači da je Arduino lošiji, već samo da ima mnogo veći fokus u primeni u odnosu na Raspberry.

5. Raspberry Pi će više odgovarati kod projekta koji su softverski orjentisani, dok je Arduino bolji za projekte koji su usmereni na hardver

Mi bismo izabrali Arduino za projekat koji uključuje korišćenje analognih senzora i hardvera kao što su monitori, otpornici i ostale periferne uređaje i senzore. Arduino je pogodan za priključivanje na veliki broj eksternih uređaja različitog tipa zbog lakog povezivanja i mogućnosti korišćenja. Tako nešto bi bilo nemoguće na Raspberry Pi bez podrške kompleksnog softvera ili kernela za komunikaciju sa velikim brojem uređaja. Arduino se povezuje analogno, što je odlično, jer većina hardvera podržava analogno povezivanje.

Sa druge strane, Raspberry Pi je pogodniji sa projekte gde je bitan softver sa obzirom da je “plug and play” – ne treba puno poznavati elektroniku da biste povezali uređaj. Naravno, da bi vaš Raspberry Pi projekat uspeo morate imati neko znanje iz oblasti programiranja.

Zaključak

Kod komplikovanijih projekata gde je potrebna interakcija hardvera, kao i softverska logika, može biti neophodno koristiti i jedan i drugi uređaj.

Svakako je najidealnija solucija koristiti i jedni i drugi uređaj. Nešto slično filmu gde vam glume dva omiljena holivudska glumca. Tako makar nama zvuči.

 

Da li ste bili u prilici da koristite Arduino ili Raspberry Pi? Kakva su vaša iskustva? Podelite ih sa nama u komentarima.

 

Ostavi komentar