Zašto koristiti CodeIgniter?

CodeIgniter je brz, besplatni, objektno orijentisani PHP framework za pravljenje web aplikacija.
Prva zvanična verzija izašla je još 28. februara 2006-te i od tada do poslednje stabilne verzije 2.1.2 je prešao veliki put i razvio se svakako u jednog od najboljih PHP frameworka.

Brzina učenja

CodeIgniter je lako naučiti prvenstveno jer ima zaista veliku i opsežnu dokumentaciju koja je lepo klasifikovana i lako je snaći se u njoj. Postoje i brojni tutorijali, video i tekstualni, koji vas mogu uvesti u svet CodeIgniter-a. Tu je takođe i veoma brojna i dobro organizovana CodeIgniter zajednica sa veoma posećenim forumima i blogovima gde se može jako brzo doći do informacija. Tako da ako želite da naučite CodeIgniter nema potrebe da se plašite, informacije koje su vam potrebne su lako dostupne.

Standardizacija koda

CodeIgniter je baziran na MVC (model – view – controller) strukturi koja pomaže da vas projekat ostane lepo struktuiran i jasan.
To znači da radite po nekom standardu koji omogućava udobnije i brže pravljenje kao i mnogo lakše održavanje. Isto tako je moguće snaći se u kodu koji je neko drugi pisao bez većih poteskoća, kao i brže adaptiranje nekoga ko je ubačen usred projekta. Takođe, omogućava ponovno korišćenje koda, sto znači da ako ste jednom napravili na primer sistem za login, moći ćete da ga koristite uz minimalne izmene i u drugom projektu.

codeigniter

Ugrađene funkcionalnosti

CodeIgniter dolazi sa velikim opsegom biblioteka i helpera koji zaista mogu da olakšaju život i ubrzaju razvoj aplikacije. Kalendar, e-mail, zip, validacija, sesije i tako dalje su samo neke od stvari koje se nalaze u bibliotekama. Isto tako postoji gomila helpera za stvari kao što su forme, rad sa stringovima, array-evima, kolačićima, fajlovima itd… Ako vam ikada to ne bude dovoljno, uvek možete da napišete sopstvene biblioteke i helpere ili ekstendujete postojeće.

Brzina izvršavanja

Ono sto zaista CodeIgniter izdvaja od drugih framework-ova je brzina izvršavanja. Sistem učitavanja biblioteka je takav da su tek najosnovnije stvari po početku učitane. Neuporedivo manje stvari se učitava nego nego u drugim PHP framework-ovima. Kako vam zatreba nešto više, učitate dodatne biblioteke ili helpere i to u kontroleru gde vam zatreba. To omogućava da se i u zaista velikim aplikacijama veći deo stvari učitava situaciono i dinamički tako da CodeIgniter uvek ostaje jako brz.

Još ponešto

ci_welcome_page
Može se pomenuti jos i da CodeIgniter ima zaista jednostavnu instalaciju, lako ga je konfigurisati, pogodan je za izradu višejezičnih aplikacija, omogoćava konekciju ka velikom broju tipova baza (npr. MySQL (4.1+), MySQLi, MS SQL, Postgre, Oracle, SQLite, ODBC) kao i konekciju ka vise baza uporedo unutar jedne aplikacije.

Šta dalje

Ovim započinjem serijal tekstova o CodeIgniter-u koji će detaljno pokriti sve veće i bitnije stavke korisćenja CI-a:

1. Zašto koristiti CodeIgniter
2. Osnovna podešavanja i pokretanje CodeIgniter-a
3. Pravljenje jednostavne aplikacije
4. Pravljenje CodeIgniter biblioteka i helpera
5. Korišćenje CodeIgniter biblioteka i helpera
6. Kako napisati čitljiv i lepo struktuiran kod
7. CodeIgniter zajednica
8. Kako održati čist URI
9. Kako razviti višejezicku aplikaciju
10. Kako integrisati CSS, JS kao i njegove pluginove i biblioteke
11. Pravljenje kompleksne aplikacije
12. Još neki trikovi i cake
13. CMS-ovi bazirani na CodeIgniter-u

Nadam se da će kako početnici, tako i napredniji korisnici i iskusni developeri naći ponesto korisno u ovom serijalu. Ako sam zaboravio neku bitniju stavku ili jednostavno želite jos nešto ili neku temu vezanu za CodeIgniter da obradim slobodno napišite u komentarima.

Ostavi komentar